Alpen - Koufront in aantocht! Nazomer geeft nog niet op!
Algemeen; het nazomerse weerbeeld wordt in de loop van het weekend weer een halt toegeroepen door een inkomende hoogtetrog. Het daarmee samenhangende koufront trekt in de de nacht op zondag de Alpen binnen. Begin volgende week gaat de luchtdruk weer stijgen, tegelijkertijd snoert er vanuit de hoogtetrog een apart hoogtelaag richting de westelijke Middellandse Zee af
In voorveld koufront nogmaals “zomers” warm
Gisteren konden we onder de vleugels van hogedruk in het gehele Alpen gebied genieten van Kaiserwetter. De zon maakte overuren en met de aanvoer van droge en warme lucht steeg het kwik tot 25 a 28 graden en lokaal werd zelfs de 30 graden grens aangetikt.
Enkel de oostelijke Alpen hadden te maken met wat hogere wolkenvelden (cirrus). Neerslag werd nergens gemeld. Ook in het hooggebergte was het door toedoen van een “warme hoogterug” zeer zacht met een vorstgrens die algemeen tussen de 4200 en 4400 meter lag. Gewoon zomerse toestanden dus en mede door de droge lucht prima outdoor condities en heerlijke vergezichten. Geniet nog even mee van een paar mooie beelden van gisteren;
St Leonard-im-Pitztal-Gletscherexpress-bergstation
Hieronder nog 3 fraaie beelden ivanuit vogelperspectief welke ons teamlid Bas Laros (Air Glaciers) maakten vanuit de helicopter. Herken jij dit stuwmeer en gletsjer?
Toenemend onstabiel
Helaas is het nazomers weer en Kaiserwetter geen lang leven beschoren. Een met een afzakkende Atlantische hoogtetrog samenhangend koufront is onderweg naar de Alpen en zal een markante afkoeling gaan geven. Vandaag gaan we de invloed van het naderende koufront al merken.
Na een frisse start met in de dalen en lagere delen lokale Hochnebel ontstaan in de loop van de dag meer en meer stapelwolken. Vooral aan de noordkant van de Alpen kunnen deze in de middag en avond uitgroeien tot een lokale regen of onweersbui.
De maxima stijgen aan de voorzijde van het koufront nog een keer tot zomerse 25 tot 30 graden en lokaal kan opnieuw de tropische 30 graden grens aangetikt worden.
Koufront, graadje of 12 afkoeling
Het koufront trekt in de loop van de nacht op zondag en zondag overdag over de Alpen en zal uiteindelijk de warme lucht verdrijven. Dit gaat gepaard met bewolking en neerslag (buien) en ook onweer is daarbij mogelijk.
Achter het front in de koudere lucht daalt de sneeuwval grens naar 2400 tot 2200 meter en lokaal mogelijk 2000 meter. De vorstgrens daalt naar circa 3000 tot 2900 meter, deels ook nog lager. De maxima komen al naar gelang zon, bewolking en neerslag tussen de 22 en 12 graden te liggen. Bij dit alles staat een matige tot harde noordelijke wind.
Genualaag
Erg actief is het koufront mede door de vrij hoge luchtdruk niet en grotere neerslaghoeveelheden worden er dan ook niet berekend. Toch kan er tot en met maandagavond het nodige aan neerslag gaan vallen. Dit heeft te vooral te maken met een apart noord Italië laag dat in de steigers wordt gezet en welke met name langs de Alpen zuidkant maandag meer convectieve neerslag gaat opleveren.
Tot en maandagavond wordt er cumulatief 30 tot 80 mm berekend en lokaal met gunstige Südstau 100 tot 145 mm. Hoe het met het hoogtelaagje en de neerslag uiteindelijk zal gaan uitpakken is nog even afwachten.
Nieuwe hogedruk
In de loop van de maandagmiddag en avond zwakt het Genualaag vrij snel weer af en trekt naar het zuiden weg. Met stijgende luchtdruk wordt het dan overal weer droog en gaat het opklaren. In de dagen daarna lijkt de hogedruk weer een stempel op het weer in de Alpen te gaan drukken.
Na een frisse nacht beloven de dinsdag en de woensdag weer heel fraai nazomer weer te gaan opleveren en vooral in de bergen gaan de temperaturen weer in de lift. In de dalen stijgt het kwik weer naar 23 tot 28 graden en de vorstgrens komt weer tussen de 4200 en 4400 meter uit.
Met veel zon gaan dan ook de temperaturen weer in de lift en kunnen we opnieuw gaan profiteren van een nazomerse weerfase. Donderdag zou een zwak koufrontje vooral aan de noordkant wat afkoeling en een bui kunnen gaan opleveren. Vrijdag en in het weekend dan weer herstel van de hogedruk. Een volgend actiever koufront samenhangend met een hoogtetrog opgenomen in een vrij noordelijk verlopende zonale hoogtestroming zouden in de loop van het volgende weekend voor nieuwe afkoeling en neerslag kunnen gaan zorgen.
Deze ontwikkelingen worden door de modellen echter nog verschillend opgepakt. In hoeverre een volgende hoogtetrog of hoogtelaag een vinger in de weerpap zal gaan krijgen is nog onduidelijk en zeer onzeker. Daarover dan de komende dagen meer.
Tot zover van deze zaterdag, meer weer morgen in een nieuw Alpenweerbericht dan verzorgd door onze weerman Sander Engelen. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis ciao
Meepraten, discussiëren of vragen!? Gaarne onder het bericht in de reacties!
Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097
Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
3 Reactie op “Alpen – Koufront in aantocht! Nazomer geeft nog niet op!”
Comments are closed.
Hallo Johann,
Volgens mij vliegt Bas over het stuwmeer Lac de Moiry in Wallis en de Grosser Aletschgletsjer in het Berner Oberland.
Groetjes,
Hugo
Inderdaad, je ziet het Lac de Moiry (Grimentz, Wallis) en de Grote Aletschgletsjer! Deze ontspringt op verschillende plaatsen ten zuiden van de Mönch en de Jungfrau op de grens tussen de kantons Bern en Wallis. De gletsjer hoort dus strikt genomen niet tot het Berner Oberland maar tot het (Ober)Wallis
Klopt, idd, ook Wallis.