klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; Op nadering van een koufront wordt vanuit het westen geleidelijk weer vochtigere lucht aangevoerd waardoor de atmosfeer toenemen onstabiel van opbouw wordt. Maandag en in het oosten ook nog op dinsdag, gaat een hoogtetrog en slepend frontensysteem in combinatie met een noord Italië (Genua) laag (zeer) veel neerslag opleveren als ook een (tijdelijke) afkoeling geven. Na dinsdag keert het zeer warme (hete) zomerweer terug!

Noodweer potentiaal – onweersbuien en extreme neerslag 

Onweersbuien
De zondag hebben voor een naderend koufront uit is nogmaals te maken met zeer warme maar toenemend vochtigere luchtmassa`s . Het is broeierig warm en in de onstabiele lucht ontwikkelen zich opnieuw regen en onweersbuien waarbij het geleidelijk al wat gaat afkoelen.

UKMO met het naderende koufront en daarvoor uit de onweersstoring
Lokaal kunnen dit zware buien zijn met veel regen in korte tijd, (grote) hagel en ook (zeer zware windstoten. Ga je vandaag de bergen in of ben je al onderweg houd dan goed de lucht en radar (APP) in de gaten en zorg op tijd voor een droog en veilig onderkomen (onweer in de bergen is een potentieel gevaar). De maxima bereiken vandaag nog “slechts”  27 tot 33 graden, in de neerslag (buien) duidelijk koeler. Vorstgrens dalend naar circa 3600 meter

Radarbeeld Alpen 11h10
Maandag krijgen we te maken met een hoogtetrog en koufront dat van west naar oost over de Alpen gaat trekken. Tegelijkertijd ontwikkelt zich boven de Golf van Genua een apart laag dat een beetje boven noord Italië blijft hangen.

Maandag 00h00 met het laag boven de Golf van Genua
Extreme neerslag
Aan de oostflank van dit laag wordt warme vochtige lucht naar het noorden en noordoosten getransporteerd. In confrontatie met de koudere lucht (vooral op grote hoogte) gaan opglijdings processen als ook Südstau voor (zeer) veel neerslag zorgen!
Dit geldt speciaal voor de centrale en zuidelijke Alpen die precies in de frontlinie komen te liggen. Hieronder de animatie neerslag tot en met dinsdagavond volgens het Franse hoog resolutie Arpege model.
Ook dinsdag hebben de centrale en oostelijke Alpen te maken met het slepende frontensysteem en noord Italië laag. Het is koel, regenachtig en tot de avond worden er opnieuw grotere neerslaghoeveelheden berekend. Tot woensdag worden er in totaal neerslaghoeveelheden van 30 tot 80 mm en bij gunstige Stau processen 80 of 150 mm en lokaal mogelijk ook nog meer verwacht! Hieronder ter vergelijking de neerslaghoeveelheden volgens het ECMWF en GFS model.
Dit soort neerslaghoeveelheden in vrij korte tijd gaan geheid voor lokale of regionale problemen zorgen in de vorm van wateroverlast, kleinere overstromingen of modderlawines (Muren). Vermijd de komende dagen dan ook liever de hogere Alpen, beken en riviertjes!
In de bergen zal de vorstgrens aan de noordkant tot tot circa 2700 a 2500 meter dalen en de sneeuwvalgrens dinsdag tussen de 2200 in het noordwesten en westen en 3200 tot 3500 meter in het warmere zuidoosten!
Hittegolf  
Vanaf woensdag is de “Spuck” dan weer voorbij en keert net als al in de westelijke Alpen ook in de oostelijke Alpen de zomer weer in volle glorie terug en staan we aan de vooravond van een langere periode met zeer warm / heet zomerweer. De zuidkant blijft gevoelig voor lokale warmte onweders, de noordkant houdt het meest droog. Gaarne verwijs ik voor de langere termijn naar ons weerbericht van gisteren. Ter afsluiting hieronder nog de GFS ensembles van vanmorgen prikpunt westelijke Oostenrijkse Alpen noord en zuidkant.
Vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis een fijne zondag gewenst, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 5.507 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer