Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; Op nadering van een koufront wordt vanuit het westen geleidelijk weer vochtigere lucht aangevoerd waardoor de atmosfeer toenemen onstabiel van opbouw wordt. Maandag en in het oosten ook nog op dinsdag, gaat een hoogtetrog en slepend frontensysteem in combinatie met een noord Italië (Genua) laag (zeer) veel neerslag opleveren als ook een (tijdelijke) afkoeling geven. Na dinsdag keert het zeer warme (hete) zomerweer terug!

Noodweer potentiaal – onweersbuien en extreme neerslag 

Onweersbuien
De zondag hebben voor een naderend koufront uit is nogmaals te maken met zeer warme maar toenemend vochtigere luchtmassa`s . Het is broeierig warm en in de onstabiele lucht ontwikkelen zich opnieuw regen en onweersbuien waarbij het geleidelijk al wat gaat afkoelen.

UKMO met het naderende koufront en daarvoor uit de onweersstoring
Lokaal kunnen dit zware buien zijn met veel regen in korte tijd, (grote) hagel en ook (zeer zware windstoten. Ga je vandaag de bergen in of ben je al onderweg houd dan goed de lucht en radar (APP) in de gaten en zorg op tijd voor een droog en veilig onderkomen (onweer in de bergen is een potentieel gevaar). De maxima bereiken vandaag nog “slechts”  27 tot 33 graden, in de neerslag (buien) duidelijk koeler. Vorstgrens dalend naar circa 3600 meter

Radarbeeld Alpen 11h10
Maandag krijgen we te maken met een hoogtetrog en koufront dat van west naar oost over de Alpen gaat trekken. Tegelijkertijd ontwikkelt zich boven de Golf van Genua een apart laag dat een beetje boven noord Italië blijft hangen.

Maandag 00h00 met het laag boven de Golf van Genua
Extreme neerslag
Aan de oostflank van dit laag wordt warme vochtige lucht naar het noorden en noordoosten getransporteerd. In confrontatie met de koudere lucht (vooral op grote hoogte) gaan opglijdings processen als ook Südstau voor (zeer) veel neerslag zorgen!
Dit geldt speciaal voor de centrale en zuidelijke Alpen die precies in de frontlinie komen te liggen. Hieronder de animatie neerslag tot en met dinsdagavond volgens het Franse hoog resolutie Arpege model.
Ook dinsdag hebben de centrale en oostelijke Alpen te maken met het slepende frontensysteem en noord Italië laag. Het is koel, regenachtig en tot de avond worden er opnieuw grotere neerslaghoeveelheden berekend. Tot woensdag worden er in totaal neerslaghoeveelheden van 30 tot 80 mm en bij gunstige Stau processen 80 of 150 mm en lokaal mogelijk ook nog meer verwacht! Hieronder ter vergelijking de neerslaghoeveelheden volgens het ECMWF en GFS model.
Dit soort neerslaghoeveelheden in vrij korte tijd gaan geheid voor lokale of regionale problemen zorgen in de vorm van wateroverlast, kleinere overstromingen of modderlawines (Muren). Vermijd de komende dagen dan ook liever de hogere Alpen, beken en riviertjes!
In de bergen zal de vorstgrens aan de noordkant tot tot circa 2700 a 2500 meter dalen en de sneeuwvalgrens dinsdag tussen de 2200 in het noordwesten en westen en 3200 tot 3500 meter in het warmere zuidoosten!
Hittegolf  
Vanaf woensdag is de “Spuck” dan weer voorbij en keert net als al in de westelijke Alpen ook in de oostelijke Alpen de zomer weer in volle glorie terug en staan we aan de vooravond van een langere periode met zeer warm / heet zomerweer. De zuidkant blijft gevoelig voor lokale warmte onweders, de noordkant houdt het meest droog. Gaarne verwijs ik voor de langere termijn naar ons weerbericht van gisteren. Ter afsluiting hieronder nog de GFS ensembles van vanmorgen prikpunt westelijke Oostenrijkse Alpen noord en zuidkant.
Vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis een fijne zondag gewenst, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 5.555 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier