Advertentie 

Algemeen: de invloed van hogedruk neemt mede door toedoen van een overtrekkend koufront verder af  waarbij dinsdag tijdelijk wat koelere lucht over de Alpen uitstroomt. Woensdag draait de stroming naar zuidwest tot zuiden en zet in de het zuiden Südstau in waarbij vooral aan de westelijke zuidkant extreme neerslaghoeveelheden worden berekend. De noordelijke Alpen profiteren van een opkomende Südföhn en hier wordt het zeer zacht. Vanaf het weekend onzekere ontwikkelingen door hoogtelaag(jes), waarschijnlijk kouder!

Meer dan een meter sneeuw westelijke Alpenzuidkant verwacht!

Gisteren konden we op de eerste officiële lentedag in een groot deel van de dag inderdaad ook genieten van een heerlijke voorjaarsdag met veel zon en voor de tijd van het jaar zeer zachte condities. Op uitgebreide schaal steeg het kwik naar 18 tot 20 graden en lokaal werd het 20 tot 22 graden warm. Ook hier in Oberwallis was het zeer zacht met in de middag in de thermometer hut hier in de tuin (1020m) maar liefst 19 graden. In het dal steeg het kwik tot 22 a 23 graden.

Voorlopig is het even gedaan met het mooie lenteweer. Aletsch Arena‏ @AletschArena_ch
Courchevel via Prime Snowsports‏ @PrimeSnowsports
Valdisere via Iglu Ski‏Geverifieerd account @Igluski
Zillertal Arena met sluierbewolking als voorbode van een opkomende weersverslechtering
Voorjaar stemming gistermiddag in Termen. Ook Rosswald op 1800 meter was met 10 graden extreem zacht

In de middag begon het zwerk dan toch wat “vervuild” te raken door hogere bewolking. Deze bewolking hangt samen met een weersverslechtering die voor vandaag op het programma staat en samenhangt met een koufront. Dit koufront gaat vanaf vanmiddag tot morgen vooral vandaag in de Alpen neerslag en tijdelijk kouder weer veroorzaken.

De dag start met tamelijke veel bewolking en of Hochnebel en lokaal kan er al wat neerslag of een buitje vallen. De temperaturen varieren van 20 graden in het zuidoosten tot 13 a 16 graden on het zuidoosten en ook in de bergen is het nog zacht met op 2000 meter 0 tot 6 graden. In de loop van de middag en avond wordt de bewolking steeds dikker gevolgd door neerslag. De wind is zwak tot matig en komt overwegend uit west tot zuid.

Radarbeeld van 07h30 Bron WetterOnline.de
Hochnebel over de dalen Oberwallis (Grächen) en hoger bewolking op nadering van het koufront

Aanvankelijk sneeuwt het pas vanaf 1700 a 1900 meter of nog hoger maar in de avond en nacht op woensdag en woensdagochtend daalt deze naar 1500 tot 1000 meter.  Op 2000 meter wordt 1 tot 6 graden, in de nacht dalende temperaturen naar 4 tot -2 graden. De wind is meest matig uit west tot zuidelijke richtingen.

GFs neerslag 6/h woensdag 00h00

In de loop van de woensdag nemen de drukverschillen tussen zuid en noord verder toe en dat geldt ook voor de zuidelijk hoogtestroming. Vochtige lucht gaat dan aan de zuidkant van de westelijke Alpenzuidkant stuwen en aan de noordkant van de Alpen wordt het föhnig. De temperaturen en ook de sneeuwvalgrens zullen in de loop van de woensdag dan ook gaan oplopen waarbij de sneeuwvalgrens aan de noordkant tot 1600 a 1900 meter gaat oplopen.

GFS T850 hPa woensdag 06h00, de koudere lucht is tot over de westelijke en noordelijke Alpen gevorderd maar zal in de ochtend weer worden teruggedrongen

Door de afdrogende werking van de in kracht toenemende Südföhn wordt het hier echter ook droog. Grotere neerslaghoeveelheden worden er op het koufront van dinsdag – woensdag niet verwacht en meest is het met 5 tot 15mm en lokaal 30mm wel gedaan, in het hooggebergte kan 10 tot 30cm sneeuw gaan vallen.

Neerslag cumulatief op koufront en deels al door inzettende Südstau tot woensdagmiddag

Donderdagmiddag zal de grootste drukgradiënt worden bereikt (6 tot 8 hPa) en dat betekent aan de noordkant föhn die tot ver in de Alpendalen en het aangrenzende Mittelland zal doorstaan. In de klassieke föhndalen en föhnstreken kan het kwik dan tot 23 a 24 graden gaan oplopen. Verder is het er droog en opgeklaard of gewoon ook zonnig. Ook de vrijdag en zaterdag het weekend gaan met een zuid tot zuidoostelijke aanvoer aan de Alpennoordkant, zeer zacht en föhnig verlopen.

GFS donderdagmiddag met de Alpen weer in de zachte lucht. Föhn in het noorden, regen en sneeuw in het zuiden van de westelijke Alpenzuidkant

De westelijke Alpenzuidkant moet zich vanaf woensdagmiddag gaan opmaken voor een paar dagen met Südstau. Het is er bewolkt en er valt aanhoudend deels intensieve neerslag. De sneeuwvalgrens varieert tussen hoogtes van 1400 en 1800 meter, lokaal kan het door neerslagafkoeling ook nog lager sneeuwen

Motor voor de Südstau en Südföhn is een afgesnoerd hoogte laag en grondlaag dat in de tweede helft van de week boven de westelijke Middellandse Zee rondtolt. Het ziet er dus naar uit dat vooral de westelijke Alpen erdoor beïnvloed zullen worden. In hoeverre de neerslag van de Südstau ook tot over de westelijke Alpennoordkant zal weten over te grijpen dan wel de föhn deze weet te onderdrukken is nog onzeker.

De Südstau en Südföhn zullen tot in het weekend aanhouden waarbij er extreme neerslaghoeveelheden worden berekend. Pakken we het ECMWF en het GFs erbij model erbij dan zien we dat tot maandagmiddag neerslaghoeveelheden van 150 tot 200 mm worden berekend. ECMWF heeft de neerslaghoeveelehden tot maandagmiddag overigens vanmorgen wat teruggeschroefd (100 tot 155 mm)

Neerslag cumulatief tot zaterdagmiddag (multi-model)
GFS tot maandagmiddag
ECMWF model

Het GFS is door wat andere positie van het hoogtelaag en minder Stau wat terughoudender. Boven de 1500 a 1800 valt de neerslag in vaste vorm en in het hooggebergte langs de westelijke zuidelijke Alpenboog gaat 80 tot 150cm sneeuw vallen en wie weet dus ook nog wel meer!! Overigens gaat ook de westelijke Alpenboog vanaf vrijdag veel neerslag krijgen. Dit heeft te maken met een met het feit dat de stroming dan een meer zuidoostelijke tot oostelijke hoek gaat opzoeken en we met een zogenaamde retour d’ est situatie te maken gaan krijgen.

Neerslag /sneeuw cumulatief tot zondagochtend Bergfex model (ECMWF / EC12 )

Eerste waarschuwingen voor hoogwater aan het Lago Maggiore (Ticino) zijn al uitgegeven en het moge duidelijk zijn dat in de bergen het lawinegevaar gaat toenemen. Al met al een situatie om de komende dagen even goed in de gaten te gaan houden en diegenen die die kant opgaan of daar zitten moeten zich op zeer slecht weer gaan voorbereiden waarbij er ook overlast kan gaan ontstaan door overstromingen en modderstromen!

Terrasjes weer kunnen we in het zuiden voorlolpig wel even vergeten Daarvoor in de plaats wordt er veel sneeuw verwacht in de zuidelijk Alpen. Archiefbeeld Oberalppass Graubünden na halve meter sneeuw

Onzeker is ook nog wat er vanaf zondag zal gaan gebeuren. Het meest waarschijnlijk scenario is dat aan de oostflank van een hoog boven de Noordzee een portie koudere lucht vanuit het hoge noorden gaat afsnoeren en vervolgens er boven of ten zuiden van de Alpen zal uitkomen dan wel probeert samen te smelten met het hoogtelaag boven zuidwest Europa. Het Europese model voorzag gisteren net als het GFS vandaag ook deze ontwikkeling maar vanmorgen laat het model het afsnoeren meer zuidoostelijk plaatsvinden.

GFS dinsdagdag 28 maart met het de lagedruk (hoogtelaag) in het zuiden en hogedruk ten noorden van de Alpen en de aanvoer van koudere lucht uit oost tot noordoost

Hoe dan ook, zondag of maandag lijkt er dan een einde aan de Südstau en Südföhn en op passage van een koufront gaat er ook aan de noordkant neerslag vallen. In hoeverre de koudere lucht en via welk over de Alpen gaat uitstromen is ook nog onzeker en heeft alles te maken met wat het “hoogtelaag” begin volgende week gaat doen!

Morgen maar weer een verder kijken. Tot zover voor deze ochtend vanuit een grijs (Hochnebelachtig bewolking) Termen Oberwallis. Ciao

Lawinegevaar 

Door de sterk wisselende condities en verse sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen lokaal boven de 2200 meter precair. Algemeen geldt een code geel (2) tot oranje (3)  Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd.

De Schneebrett lawine in St Anton am Arlberg – Rendl- 16 maart j.l.

Meer info over de lawines in Oostenrijk zie ook onze bijdrage van 16 maart  – HIER –  Lees verder vooral ook het zeer interessante artikel van Alpenweerman Lander van Tricht – Vanwaar plots zoveel (dodelijke) lawines? – HIER

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijdens code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 797 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier