Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; samengaand met laag – Yu – nadert een koufront de Alpen en neemt de onstabiliteit van de atmosfeer weer toe. De oostelijke delen verblijven eerst nog onder zwakke hogedruk invloed. Vrijdag trekt het koufront verder over de Alpen waarachter zich geleidelijk weer (zwakke) hogedruk gaat inzetten. In het weekend en volgende week onder invloed van hogedruk verder doorzettende weersverbetering en overgang naar warm nazomerweer

Tijdelijk onbestendig en enige afkoeling op koufront

Een zogenaamde “final warming” wordt eigenlijk gebruikt in samenhang met de opwarming van de hogere atmosfeer (stratosfeer) aan het einde van de noord-hemisferische winter door de positief wordende stralingbalans plaatsvindt (april-mei).  De final warming zorgt ervoor dat de Polar Vortex boven de noordpool in elkaar zakt en de lange poolwinter plaats maakt voor de lente.

In de context van dit weerbericht gebruik ik de term om juist de laatste warme fase van deze nazomer aan te duiden. Nog één keer krijgen we te maken met een warme nazomerse periode. Het zal naar alle waarschijnlijkheid ook meteen de laatste van dit seizoen zijn! Straks meer daarover.

Gisteren profiteerden de Alpenlanden van zwakke hogdruk invloed en met de aanvoer van warme lucht vanuit zuiden kon het kwik weer oplopen naar hoog zomerse waardes. Het warmst werd het in Wallis met maxima die met violop zon opliepen tot bijna 30 graden.

Het was weer een slecht jaar voor de Rhone gletsjer in Oberwalls en ook de komende dagen is het nog afzien. Foto via Tamara Casile-van Den Berg
Volle stuwmeren door het vele smeltwater. Foto Räterichsbodensee (Grimsel). Foto via Tamara Casile-van Den Berg
Volop zon en boven de bergen enkele stapelwolken. Foto Müren Berner Alpen. Via Twitter Mürren – Schilthorn @murren007
Vooral volgende week nog volop Badiwetter in de Alpen. Foto zwembad Geschina te Brig gisteren met volop zon en 28 graden

In Oostenrijk werd het nergens warmer dan 27 graden. Topper was Graz met precies 27.0 graden als maximum. In de loop van de dag ontstonden er met voorkeur boven de bergen stapelwolken die heel lokaal het buien stadium bereikten. Meest echter was het droog en bepaalde vooral de zon het weerbeeld.

Perfect bergweer ook in de oostelijke Alpen en ook de komende dagen kunnen de koeien nog genieten van de sappige Alpenweides. Foto Vent in Tirol. Via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak
En natuurlijk ook voor ons twee-beners volop genieten en perfect wandel weer. Foto Ötztal Tirol Via Twitter Hans en Odette ter Braak @hansterbraak

Koufront
Inmiddels zien we boven de Noordzee een volgend hoogtelaag ten zuidoosten van IJsland richting de Noordzee afsnoeren. Samenhangende daarmee nadert een koufront de Alpen welke op vrijdag de Alpen zal passeren. In het voor-veld van het koufront hebben we in eerste instantie nog te maken met de aanvoer van warme maar toenemend ook vochtigere luchtmassa’s vanuit het zuidwesten.

Warmte en vocht zullen de atmosfeer toenemend destabiliseren met als gevolg meer en verder uitgroeiende stapelwolken en regen en onweersbuien. Vooral de westelijke Alpen en de westelijke delen van de oostelijke Alpen krijgen daarmee te maken. Droog en langere tijd zonnig blijft het nog in de oostelijke regionen.

Met de zon en in de warme lucht stijgt het kwik nogmaals naar 23 tot 25 graden. In de bergen wordt het op 2000 meter een graad of 10 tot 13, de vorstgrens pendelt ergens ergens rond de 3400 a 3500 meter. De wind is meest zwak, in de loop van de dag naar het westen toe aantrekkend tot matig. Tijdens onweersbuien kans op windstoten.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vrijdag trekt het koufront verder over de Alpen maar zal niet bijzonder actief zijn. In de nacht en ochtend moet er rekening worden gehouden met regen en onweersbuien. Achter het koufront met weer stijgende luchtdruk van west naar oost geleidelijk weer droog en opklarend.

Het oosten en noorden houden de gehele dag kans op lokale regen en onweersbuien. In de koelere lucht komt het kwik duidelijk lager uit dan voorheen en met 19 tot 23 graden is het meest wel gedaan. In de bergen daalt de vorstgrens tijdelijk naar 3300 tot 3100 meter. Uitzondering ook dit keer weer voor de oostelijke delen van de oostelijke Alpen alwaar het kwik enkele graden hoger kan uitkomen.

Overgang naar rustige en warm nazomerweer
In het weekend zien we het hoogtelaag boven de Noordzee weer  naar het noorden trekken alwaar het in de loop van de zondag zal worden opgenomen in de noordelijke jetstream en een depressie bij IJsland. Van het westen uit neemt de hogedruk weer toe en in eerste instantie gaan vooral de westelijke Alpen ervan profiteren.

GFS 500 hPa voor zaterdag

Het is droog en de zon zal prominent aan het zwerk te zien zijn. Met de aanvoer van geleidelijk weer zachtere lucht stijgt het kwik weer naar 20 tot 25 graden. De oostelijke Alpen houden nog licht onbestendige condities. Met meer bewolking en nog wat neerslag of een buit(tje) blijft het kwik hier dan ook nog wat achter. In de loop van de zondag zet zicht de weersverbetering dan ook in oostelijke richting door.

Nazomeren
Begin volgende week zien we een apart filiaal van hogedruk richting centraal Europa afsplitsen. Dinsdag ligt het systeem met zijn zwaartepunt boven de Alpen. We krijgend dan te maken met rustig nazomerweer en mede ondersteund door een warme rug dei vanuit Frankrijk binnen schuift gaat het kwik in alle hoogtes verder omhoog.

GFS 500 hPa voor dinsdagmiddag

In de dalen en het Alpen laagland stijgt het kwik met volop zon weer naar hoog zomerse 25 tot 29 graden en mogelijk lokaal ook naar tropische 30 graden. Door de subsidentie inversie en de al langer wordende koeler nachten neemt de kans op Hochnebel en mist in de nacht en ochtend wel toe. Ook in de bergen wordt het weer zeer zacht met een nulgradengrens die stijgt naar 4000 tot 4300 meter!

T850 hPa prikpunt Oberstdorf
en voor de vorstgrens

Het ziet er naar uit dat het tot het het einde van de week zo blijft en met een beetje geluk ook nog in het nieuwe weekend. Wel zien we dan steeds meer signalen dat we langzaam maar zeker gaan overschakelen naar condities die meer bij half september en de herfst passen. Of we meteen evolueren naar een herfstachtig weerbeeld gaan we de komende dagen bekijken.

GFS ensembles centrale noordkant

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit bewolkt  Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Een eigen “stekkie” in  Zwitserland !?

Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Een aparte bijdrage over dit unieke stukje Zwitserse Alpen en dit unieke plekje zie onze aparte bijdrage zie – HIER – .

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 597 times, 1 visits today)
Advertentie

5 Reactie op “Alpen – Koufront als inleiding voor “final warming””

 • jc van Batenburg
  6 september 2018 at 16:52

  Volgens mij is het zwembad Geschina in Brig volgende week al gesloten!(einde seizoen)

 • Johann
  6 september 2018 at 17:15

  Zwembad Geschina is nog tot einde september geopend. – J –

 • jc van Batenburg
  6 september 2018 at 18:05

  Dat zou mooi zijn😎 Op internet las ik dat 9 sept. de laatste dag was.

 • Johann
  6 september 2018 at 18:18

  Ter Info 😉

  • Die Verantwortlichen des Schwimmbades Geschina in Brig haben beschlossen, den Badebetrieb bis zum 30. September zu verlängern.

  So bleibt das Schwimmbad Geschina drei Wochen länger geöffnet als vorgesehen. Bis zum 16. September gelten die normalen Öffnungszeiten. Vom 16. bis zum 30. September steht das Schwimmbad täglich von 11 bis 17 Uhr der Öffentlichkeit zur Verfügung.

 • jc van Batenburg
  6 september 2018 at 20:24

  Dank voor de info.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier