Alpen – Koudere winterse episode in de maak

Algemeen;  hoog – Angela – trekt vandaag met zijn kern via de Alpen naar Italië en vooral in de bergen gaan de temperaturen een stuk in de lift. In samenspel met een depressieHenne – met kern boven zuid Scandinavie wordt het aan de noordkant föhnig. Donderdag leidt een koufront een koudere winterfase in met vooral langs de zuidkant donderdag wat sneeuwval.

Tussenhoog, tijdelijk zachter / Südföhn

Onder invloed van een van het westen inschuivend hoog luisterend naar de naam – Angela – ging ook in de oostelijke Alpen de Nordstau neerslag eruit en werd het droog. Vooral naar het westen toe brak de zon ook door en overwegend zonnig was het in de westelijke en zoals inmiddels wel gewend ook aan de zuidkant!

Arosa Zwitserland, 205 cm sneeuw ligt hier inmiddels. Foto Daniel Gerstgrasser @danivumalvier (Meteo-Schweiz)
Eindelijk dan ook weer de zon in het Kleinwalsertal. Foto kleinwalsertal @kleinwalsertal1

Geniet ook nog een mee van de mooie sneeuw en heerlijke contrasten gisteren in het skigebied van Rosswald. Met dank aan AWM ski scout en mooi weer fanaat Francien Bakker.

Vandaag trekt hoog – Angela – verder naar noord Italië en via de Adriatische Zee naar de Golf van Benghazi. In samenspel met een depressie met kern boven zuid Noorwegen nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant verder toe (zuid overdruk tot 5 hPa) en wordt het aan de noordkant föhnig.

Door zowel warmte advectie op hoogte vanuit zuidwest Europa, de subsidentie onder de hogedruk (dalende drukbewegingen) als ook de föhn gaan de temperaturen vandaag verder omhoog en vooral in de bergen gaan we dat merken. Onder de inversie, de koude onderste plaklaag, is het een stuk kouder met kans op lage bewolking en Hochnebel.

GFS T850 anomalie, mooi is de overschuivende bel met warme lucht te zien

Afgelopen nacht kon het onder een heldere hemel en met wegvallende wind vooral boven een sneeuwdek sterk afkoelen. Reeds in de avond werd in de wat hoger geleden dalen strenge tot zeer strenge vorst gemeten en vanmorgen vriest het lokaal 15 tot 20 graden.

Radarbeeld Alpen 09h30. Via Wetteronline.de
Frisjes . Wildschönau Schatzberg (Tirol) Foto Alpenweerman Roy Molenaar

Overdag stijgt het kwik in de bergen naar een graad of 5 op 1500 meter en een graad of 0 tot  3 op 2000 meter.  In de lagere delen en (föhn) dalen stijgt het kwik tot 3 a 9 graden. De wind is meest zwak tot matig uit west tot zuidwest.

Live webcam Sonnkogel Zell am See Kaprum vanmorgen 09h30

Lawine gevaar groot / precair
Ook vandaag en de komende dagen blijft het lawinegevaar precair en is het hoe uitnodigend de maagdelijke sneeuw ook mag zijn zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven. Ook gisteren kwamen er weer diverse lawines naar beneden met opnieuw ook dodelijke afloop (Wallis / Nendaz)

Hier onder een kleinere lawine vlak naast de piste in op Rosswald, het laat goed zien hoe gevaarlijk de situatie off piste kan zijn en het zaak is om op de gemarkeerde pistes te blijven. Eeen sneeuwdek van 30 cm kan wanneer deze gaat glijden al voldoende zijn voor een fatale afloop!

De donderdag start op de meeste plaatsen nog veelbelovend voordat op nadering en passage van een koufront de bewolking van het westen uit weer toeneemt en navolgend in de middag en avond sneeuw gaat vallen.

GFS 850 hPA met de koude lucht (KF) welke met wat sneeuw weer over de Alpen uitstroomt

Geen grote hoeveelheden maar lokaal toch weer een mooie opfrisser en ditmaal gaat vooral ook de zuidkant wat sneeuw meepakken. Meer sneeuw gaat er in de loop van de vrijdag tot en met zaterdag in de noordwestelijke Balkan vallen. Het is nog even afwachten in hoeverre ook de zuidelijke oostelijke Alpen daar nog van mee gaan pakken!

Arpege met de sneeuw accumulatie tot en met zaterdag

Het koufront op donderdag zal een veel koudere winterse episode gaan inleiden. In eerste instantie zien we de polaire jet tot in de centrale Middellandse Zee afzakken en komen we geleidelijk in steeds kouder polaire luchtmassa’s terecht.

ECMWF 500hPA voor zondag 00h00

In de loop van het weekend en volgende week evolueren we naar een compleet een geblokkeerd  stromingspatroon (Atlantische Oceaan) waarbij de jet helemaal tot over het noorden van Afrika loopt.

In de tweede helft van de volgende week kantelt de hoogte-as van het hoog wat in NO- ZW richting waardoor de stroming de NO hoek gaat opzoeken steeds koudere lucht tot over de Alpen gaat uitstromen.

GFS T850 anomalie 21 januari, vrijwel geheel Europa heeft te maken met beneden normale temperaturen. Andere modellen gaan zelfs voor nog kouder weer

De temperaturen gaan dan met de aanvoer van meer continentale arctische luchtmassa`s in alle hoogtes nog verder onderuit en zullen niet meer boven het vriespunt uitkomen. Ook in de bergen wordt het met de Höhenkaltluft zeer koud.

ECMWF 850 hPA 25 januari met de aanvoer van steeds koudere arctische luchtmassa’s

In hoeverre storingen met sneeuwval het winterse plaatje in de Alpen als ook in grote delen van Europa compleet gaat maken is nog even afwachten. Gezien echter de lage druk en vlakke drukverdeling boven grote delen west Europa gaat dit ongetwijfeld ook lukken.

ECMWF (EC12) ensembles Alpennoordkant
GFS (GFS00) ensembles Alpennoordkant

Tot zover voor dit moment. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graat weer tot morgen. Ciao

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

LAWINE gevaar groot tot zeer groot

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op [email protected].

Meer weer, meer vlogs?! 

Alpenweerman.nl houdt zich bezig met de vele facetten van het weer en klimaat en in het bijzonder het weer en klimaat in de Alpen, de Duitse Middelgebergtes en natuurlijk de Benelux. Wij werken met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer.

We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOU groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen! THX guys

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via [email protected] 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties