Advertentie 

Algemeen:  een frontale zone welke de scheidingslijn vormt tussen koele Atlantische lucht aan de westkant en (zeer) warme lucht aan de oostkant verplaatst zich langzaam naar het oosten en zal tot het weekend ook de hitte uit de oostelijke Alpen verdrijven. Tot die tijd blijft het onbestendig met regen en onweersbuien en koelt het verder af. In het weekend slaat het Azorenhoog weer zijn vleugels over de Alpen uit en evolueren we naar zonniger en warmer zomerweer.

In oosten nogmaals tropische hitte

Al dagen hebben de Alpen te maken met een frontale zone die samenhangt met een hoogtetrog (laag) die heel langzaam van west naar oost opschuift. Aan de westkant daarvan stroomt steeds koelere lucht binnen, aan de oostflank wordt eerst nog zeer warme lucht aangevoerd. Deze warme lucht wordt echter steeds meer naar het oosten toe teruggedrongen en vrijdag gaat dan ook in de oostelijke Alpen een einde komen aan een periode van extreem warm zomerweer.

Vandaag donderdag kan het kwik met veel zon in de oostelijke delen echter nogmaals pieken en vooral de oostelijke delen wordt het weer bloedheet! Onze Benelux weerman Rico Schröder verblijft daar deze dagen en meldde gisteren al zeer warm weer vanuit Wenen. Vandaag wordt het er nog een paar graden warmer dus dat wordt ongetwijfeld weer zweten voor Rico temeer ook de luchtvochtigheid nog verder zal toenemen.

Ook vandaag wordt het weer zeer warm in het oosten van Oostenrijk. Foto Wenen via Twitter Rico Schröder @ricoschroder
Perfect weer om te rodelen meld ook Marco Woertman‏ via Twitter @woertquattro vanuit Saalfelden

De hoogste temperaturen worden vandaag in het zuidoosten verwacht, lokaal stijgt het kwik daar tot 38 graden! Meer naar het westen toe zien we steeds lagere temperaturen en aan de koude (west) kant van de frontale zone is het met 15 tot 20 graden meest wel gedaan.

Op de zgn. 850 hPa Theta-E kaart voor donderdagmiddag zijn mooi de verschillende luchtsoorten te zien groen-blauw koud , oranje-rood warm
Meer in detail T850 hPa (1500 meter) met de zeer warme lucht in het oosten (25°C!)

Verder moeten we vandaag en morgen ook weer rekening houden met neerslag die vooral in de warme vochtige lucht in de vorm van (pittige) onweersbuien zal vallen maar ook in de westelijk Alpen op invloed van het indraaiende hoogtelaag boven Frankrijk. Vanmorgen plensde en onweerde het hier in Oberwallis al behoorlijk en van 07h00 tot 09h30 kon ik al 18.5mm neerslag noteren in de regenmeter. Boven de 3300 meter sneeuwt het en op de Mittelallalin (3500m) ligt alweer een dik pak sneeuw!

Radarbeeld 09h30. Bron Wetteronline.de
Zeer slechte condities in de hogere zuidelijke Zwitserse Alpen met op de Mittelallalin alweer een dik pak sneeuw. Ook elders kan tot 2500 a 2000 meter sneeuw gaan vallen de komende 48 uur

In de koelere lucht daalt de sneeuwvalgrens tot circa 2500 meter en vrijdag kan het tot 2200 a 2000 meter sneeuwen. De vorstgrens daalt naar 2500 tot lokaal 2300 meter. Algemeen warmer is en blijft het naar het oosten en zuiden toe.

Sneeuwvalgrens voor vrijdagochtend (GFS)

Vrijdag (westen) en in het weekend krijgen we te maken met een uitloper van het Azorenhoog en kan de atmosfeer van west naar oost weer stabiliseren. Met de stijgende luchtdruk krijgt de zon ook weer steeds meer ruimte en gaan de temperaturen weer in de lift. Lokaal kan er aanvankelijk nog een bui(tje) vallen maar veel zal dit niet meer te betekenen hebben.

De Eiger Bike Challenge lijkt het weekend onder gunstige weersomstandigheden te gaan verlopen. Foto via Grindelwald‏ @GrindelwaldCH

Ook de start van de nieuwe week zal onder invloed van een apart filiaal van hogedruk dat via Polen naar Finland koerst en met een naar zuid draaiende stroming zomers gaan verlopen. De temperaturen gaan verder omhoog en de zon schijnt volop. Stapelwolken boven de bergen kunnen geholpen door de dagelijkse gang wel weer gaan uitgroeien tot lokale regen of onweersbui. Vorstgrens bergen weer stijgend naar 4000 meter.

Dinsdag is een apart hoog via Polen doorgetrokken naar Zweden en met een zuidelijke hoogtestroming wordt weer warme lucht aangevoerd

De ontwikkelingen voor de rest van de volgende week (langere termijn) worden wat onzeker, zowel oplossing met warmer weer als ook oplossingen met minder warm weer behoren tot de mogelijkheden. Kijk ook maar eens naar de GFS ensemble oplossingen hieronder met de sterk toenemende spreiding na 16 augustus!

Zowel het GFS als ook ECMWF laten vanaf dan de invloed van de Atlantische Oceaan weer versterkt toenemen waarbij de kansen op een meer zonaal (west) stromingspatroon gaat toenemen. Hoe dat allemaal zal gaan uitpakken zal de komende tijd duidelijk moeten gaan worden. Ik zou zeggen stay tuned en graag weer tot de volgende keer. Vanuit een regenachtig en koel Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao.

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 1.261 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier