Advertentie 

Algemeen; tussen laag – Flora – met kern boven Frankrijk en laag – Edeltraud – met kern boven de Balken wordt vrij zachte lucht aangevoerd. Begin volgende week stroomt er vanuit vanuit het noordoosten koudere polaire lucht over de Alpen uit voordat vanaf woensdag met een naar zuidwest draaiende stroming weer zachtere lucht wordt aangevoerd.

Tijdelijk kouder en sneeuw

Achter een koufront is gisteren van het westen uit weer wat drogere lucht binnengestroomd en met name de westelijke Alpen profiteerden van mooi opklaringen en deels was het er gewoon zonnig. Opnieuw viel er gisteren op passage van het koufront sneeuw van betekenis in delen van de Franse, Italiaanse en  zuidelijke Zwitserse Alpen. Lokaal viel er zelfs 40 tot 50 cm sneeuw en sneeuwde het door begeleidende neerslag afkoeling tot 1000 a 600 meter. Elders viel het met de neerslag / sneeuw wel mee en of bleef het gewoond droog.


Heerlijke sneeuwval gisteren in Vars

Les Sybelles

Vannacht vormden zich lokaal weer mist of Hochnebel en in de zuidoostelijke Alpen ook nog wat neerslag door invloed van het laag boven de Balkan. De Hochnebel kan hardnekkig zijn en het is maar de vraag of deze überhaupt zal oplossen.

Elders kan onder invloed van een zwak tussenhoog de zon ook nog schijnen. In de middag en avond neemt overal de bewolking toe en kan er wat neerslag vallen. Vanuit het zuidoosten breidt de neerslag zich wat verder over de oostelijke Alpen uit, sneeuw meest boven de 1500 a 1800 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Maandag zien we een hoog in het zeegebied bij IJsland richting de Noorse Zee verplaatsen en tegelijkertijd het Balkan laag wat verder naar het oosten. Hierdoor krijgen we te maken met een naar noordoost draaiende hoogtestroming waarmee koudere polaire lucht over de Alpen uitstroomt.

De neerslag breidt zich daarbij verder vanuit het zuidoosten en oosten in westelijke richting over de Alpen uit. Het zwaartepunt van de neerslag nu voor de verandering eens aan de oostelijke Alpennoordkant komen te liggen. De zuidkant van de Alpen krijgt te maken met een in kracht toenemende Nordföhn. Zowel maandag als dinsdag is het aan de noorkdant bewolkt er steeds weer valt er neerslag, neerslaggrens maandag geleidelijk dalend tot in de lagere delen en dalen. In het zuidoosten algemeen een stuk hoger (1300 tot 1000m). Lokaal kan er met gunstige Stau 30 tot 50 cm gaan vallen, elders langs de noordkant minder.

Arpege sneeuw cumulatief tot en met dinsdag

Zonaal
Woensdag komen we geleidelijk onder invloed van een actieve depressie met kern dan ten westen van Ierland. Tegelijkertijd zien we het hoog boven oost Europa een bruk slaan met het Azorenhoog. Met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming en stijgende luchtdruk wordt het dan overal weer droog en gaan de temperaturen weer in de lift.

De rest van de week gaat weer (vrij) zacht verlopen waarbij het aan de noordkant weer föhnig wordt. In het weekend volgt vanaf de Atlantische Oceaan daar weer een portie koudere maritiem polaire lucht.

Ook op de langere termijn geen winter! ECMWF voor 5 december

Ook in het verdere verloop krijgen we te maken met een zonale stroming (westelijk) die later zelfs de zuidwesthoek zal gaan opzoeken. Van enig winterweer zal de ook geen sprake zijn. Tot zover voor vandaag, fijne zondag en graag weer tot de volgende keer.

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.245 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier