Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de Alpen liggen in het overgangsgebied tussen lagedruk in het noorden van Europa en hogedruk in het zuiden waarbij de frontale zone / jetstream met een krachtig windveld zich net ten noorden van de Alpen ophoudt. Vandaag maandag neemt de invloed van de hogedruk weer toe en geraken we tijdelijk in rustiger en droger vaarwater. In de loop van de woensdag volgt na een zwakke Südföhn fase weer onstabiele koudere maritiem polaire (sneeuw)lucht. Na tijdelijke zwakke hogedruk en verzachting volgt in het weekend dan weer volgende portie polaire lucht met nieuwe sneeuw.

Wintersport weerbericht (kort) – Diagram Zillertaler Alpen (1766m)

Alpen; van het westen uit ook in de oostelijke Alpen(noordkant) geleidelijk weer droog en opklarend. Elders opgeklaard / zonnig. Harde tot stormachtige wind, geleidelijk in kracht afnemend. In alle hoogtes zeer zacht, op 2000 meter 1 tot 6 graden (oost / west)

Weer carrousel draait op volle toeren | extreme weer capriolen

Terugblik
Onder aanvoering van een onverwoestbare en zeer gezonde polar vortex in de hogere atmosfeer en de terugkoppeling tot in lager atmosfeer (troposfeer) hebben we nog steeds met die zeer krachtige westelijke (zonale)  hoogtestroming te maken. Het lijkt wel of deze het steeds meer op de heupen krijgt.

Verloop jetstream. Let ook op het sterke windveld op 300 hPa boven Polen tot over de NO Alpen

In het bereik van de polaire jetstream is het een komen en gaan van depressies en  randstoringen met hun fronten.Tussen de bedrijven door kunnen we dan steeds weer even tot rust komen onder invloed van de overtrekkende hoogteruggen.

GFS voor maandagochtend. Een komen en gaan van depressies, de ene (Yulia) is nog niet weg of de volgende (Zehra) is alwaar in aantocht

Geheel volgens de verwachtingen hadden we gisteren te maken met een randstoring luisterend naar de naam – Yulia – (Duitse weerdienst) die via de Benelux en Duitsland naar het zuiden van Polen koerste. Dit ging gepaard met de aanvoer van zeer zachte luchtmassa’s, een sterk windveld inclusief Westföhn en aan de noordkant van de Alpen met enige neerslag.

Opvallend daarbij de zeer hoge sneeuwval grens die maar liefst op 2300 tot 2500 meter lag. In combinatie met de zeer vochtige lucht (regen) resulteerde dit in slechte sneeuw en pistecondities en in de lagere delen zag je de sneeuw bijna wegsmelten. Het was echter vooral de wind die de wintersporters frustreerde. In de hogere Alpen stormde het met windsnelheden die orkaan kracht bereikten met op de hogere toppen windsnelheden van 130 tot 160 km/h.

Kleinwalsertal 23-02 Foto via Hans ter Braak Twitter @hansterbraak
Tja…dan maar wat anders gaan doen. Kleinwalsertal 23-02 Foto via Hans ter Braak Twitter @hansterbraak

Overigens werden overdag weer diverse warmte record verbroken verpulverd. Voor we verder gaan met het weerbericht hieronder nog een rondje Alpen van gisteren 23 februari

Robert Kooyman meldde ons gisteren vanuit Kühtail in Tirol; “De condities waren gisteren perfect en de sneeuw was fantastisch.. Vandaag helaas regen, zelfs op 2500 meter hoogte. Al moet ik zeggen dat het tegen natte sneeuw/sneeuw aanzit. Ook hier merk je dat de thermische rollercoaster gaande is. Ik kom al 23 jaar hier en dit is pas de 2e keer dat we regen mee maken op deze hoogte. 

Regen en lege terrassen in Kühtail in Tirol
Kühtail in Tirol

Ook vanuit Fieberbrunn in weinig winterse berichten. Jasper meldde ons via Instagram regen tot grote hoogte en sulzige pistes en liften die door de harde wind uit bedrijf moesten worden genomen

Via live reporter Jasper vanuit Fieberbrunn
Zware sulzige pistes. Via live reporter Jasper vanuit Fieberbrunn

Inner Alpen en aan de zuidkant geen regen en vooral in de ochtend nog zon. In de loop van de middag dan steeds meer wind en ook hier extreem zacht. Zermatt meldde zelfs 14.6 graden op 1600 meter en daarmee ging het vorige record met bijna 1 graad verschil aan flarden.

Zermatt gistermiddag met record 14+ graden

Veel zon zeer zacht ook in Livigno, Karin Loogman verblijft daar momenteel met familie en stuurde deze foto’s ! Meer lezen over dit bijzondere sneeuw zekere (ski)gebied aan de Alpenzuidkant lees dan de blog van Cescia  via volgende link ->  HIER

Onbewolkt en ook vrij zacht gisteren in Livigno. Foto via Karin Loogman
Livigno. Foto via Karin Loogman

Maar het kan nog “zomerser“, wat te denken van de thermische hoogstandjes in het Aostal dal. Aan de andere kant van de zuidelijke Walliser Alpen. Het weerstation in Aosta registreerde in de middag een temperatuur van maar liefst 26 graden!

In de avond konden we wel weer genieten van heel fotogenieke plaatjes. Wat te denken van deze zeer fraaie lenticularis wolken boven de centrale Zwitserse Alpen tijdens de zonsondergang gisteravond

Na een boterzachte nacht met lokaal 18 graden als minima en  met veel wind en langs de noordelijke Oostenrijks Alpen regen gaat het vandaag buitengewoon zacht verder. Aanvankelijk valt er langs de oostelijk Alpennoordkant nog neerslag en boven de 1900  meter westen en 600 meter hoogte sneeuw.

Radarbeeld Alpen 07h50. Via WetterOnline.de

Elders is het opgeklaard en naar het zuiden en westen toe ook zonnig. Met een stevige en in het oosten nog harde tot stormachtige wind met in de hogere Alpen nog zeer zware (orkaan) windstoten stijgt het het kwik naar 13 tot 18 graden en lokaal zijn weer 20 graden mogelijk. Ook in de bergen is het zeer zacht met op 2000 meter een graad of 1 tot 6 en een vorstgrens rond de 3000 meter. In de loop van de middag dan ook naar het oosten toe inzettende weersverbetering en afnemende wind. De weersverbetering hebben we te danken aan een inschuivend tussenhoog welke tot in de nacht op dinsdag en dinsdag ochtend zal aanhouden.

Fronten en isobaren kaart DWD voor vanmiddag 12h00

In de loop van de dinsdag krijgen we te maken met de invloed van laag Zehra en nemen van het westen uit bewolking en wind weer toe en aan de noordkant wordt het föhnig. Tegelijkertijd gaan de temperaturen van het noordwesten uit geleidelijk een dalende trend inzetten op nadering van een koufront welke in de middag en avond de westelijke Alpen binnentrekt.

GFS 850 hPa voor dinsdagavond. De koudere lucht is dan gevorderd tot over de westelijke en noordelijke Alpen

In de middag en avond volgt met een tot hard of storm aantrekkende westenwind de frontale neerslag met boven de 1200 tot 1500 meter sneeuw. Tot de avond en nacht sneeuwvalgrens dalend naar 1000 tot 800 meter en op 2000 temperaturen dalend van 0 naar circa -4 graden. In de oostelijke Alpen pre frontaal eerst nog föhnig en zachter.

Woensdag gaat het onbestendig en turbulent verder en stroomt er nog koudere “Höhenkaltluft” binnen. Steeds weer valt sneeuw of sneeuwbuien afgewisseld met ook wat drogere fasen. Sneeuwvalgrens meest variërend tussen de lagere delen en dalen tot 500 a 600 meter. De wind is hard tot stormachtig, in de bergen storm met lokaal zeer zware windstoten

GFS 850 hPa donderdag 00h00 met overal frostige -3 tot -8 graden

Minder neerslag / sneeuw valt er langs de zuidelijk Alpenhoofdkam en verder naar het zuiden blijft het met een krachtige noorden wind (Föhn) meest droog en algemeen ook een stuk zachter.

Ook de donderdag zal onbestendig gaan verlopen, met het instromen van weer wat minder koude lucht stijgt de sneeuwvalgrens weer naar 1000 meter. In de Alpen(dalen) waar de koudere lucht zich beter kan handhaven meest sneeuw tot in het dal. Ook dan nog steeds die vervelende harde en in de bergen stormachtige wind.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vrijdag is het meest bewolkt en er valt neerslag, sneeuwvalgrens met het instromen van nog wat zachtere lucht van het zuidwesten aan de noordkant stijgend tot 1800 a 1900 meter, in de westelijke Alpen tot 1500 meter, inner-alpine ook nog wat lager. Aan de noordkant geleidelijk in kracht toenemende Südföhn die tot zaterdag zal aanhouden.

Helaas zal dan met name in de lagere delen een deel van de sneeuw weer smelten. Al met al en al naar gelang hoogte, neerslagsoort en accumulatie gaat er tot vrijdagmiddag 30 tot 70 cm sneeuw vallen en met gunstige Stau 70 tot 110 cm. Hieronder de verwachting volgens het Franse Arpege model.

Maar niet getreurd, zaterdag volgt dan een volgende portie koudere maritiem polaire lucht met neerslag en veel wind. Na Föhneinde en met het inzetten van de neerslag gaan de temperaturen weer een dalende trend inzetten en zondag sneeuwt het dan gewoon weer tot in de lagere delen en dalen. Het ziet er naar uit dat met de meer zuidelijke inkomende jet nu ook de zuidkant te maken gaat krijgen met neerslag / sneeuw van betekenis. Sneeuwvalgrens dan meest tot in de dalen.

GFS voor zondag 00h00 met een volgende portie koude lucht en noord Italië laag

Er zitten nog wat onzekerheden in de (sneeuw) verwachting zowel ten positieve als negatieve ten aanzien van de hoeveelheden dus het is nog even afwachten hoe zich tegen die tijd het een en ander in detail gaat ontwikkelen. De potentie voor nogmaals 50 tot 100cm is zeker aanwezige en mogelijk ook nog meer!

Dat geldt helemaal voor hetgeen het ECMWF model laat zien. Maandag / dinsdag volgt een volgend actiever laag via een vrij zuidelijke koers (zuid Frankrijk) en dat trekt eveneens richting noord Italië / Golf van Genua. Dit laag blijft daar dan een beetje hangen en gaat nog veel meer neerslag / sneeuw geven in de periode van maandag tot en met donderdag!

ECMWF met een volgend “sneeuwlaag” op dinsdag

Het is dan even afwachten in hoeverre en waar de strijd tussen de verschillende luchtmassa’s beslecht gaat worden. Uitgaande van de huidige kaarten verblijven de Alpen overwegend aan de koude kant van de jet! Kan dus nog heel interessant gaan worden, daarover en de details voor de komende winterse dagen dan in onze volgende berichten.

Tot zover voor nu vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis, de wind is eindelijk gaan liggen en het is 6.4 graden in de thermometerhut. Rosswald (1800 meter) 1.7 graden en half metertje sneeuw op het meetveld. Fijne dag, blijf volgen en dan graag weer toe morgen. Ciao

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 3.310 times, 1 visits today)
Advertentie

9 Reactie op “Alpen – Kouder winterweer en verse sneeuw in aantocht”

 • MrB
  24 februari 2020 at 10:57

  Wederom regen op 1800+ meterhoogte in fugen/ spieljoch. Gewoo drama om te skieen. Zonnig en opklaringen zie ik hier vandaag niet gebeuren
  ..

  • MrB
   24 februari 2020 at 16:06

   vanaf 13:30 alsnog zonnig weer 🙂

   • Johann
    24 februari 2020 at 16:12

    Zie je wel! Zoals belooft toch nog goed gekomen met de zon! Enjoy

 • M.den Brater
  24 februari 2020 at 13:33

  Bij ons (Schneeberg / Rax / Semmering gebied, Oostkant van de Alpen) schoot de temperatuur ineens omhoog gisteravond naar 19,5 graden (!) om 22:00 s’avonds. Daarna enorm heftige storm, nog niet meegemaakt hier! Het is een bijzonder vreemde winter dit jaar, hopelijk wordt dit niet echt de standaard van nu af aan…!

 • Wim
  24 februari 2020 at 16:14

  Dag Johann, volgende week maandag arriveer ik in Innsbruck. Enig idee inmiddels of het die dag fijn skiweer is? Met de sneeuw op de piste zal het dan wel goed zitten, bij Axamer Lizum…

  • Johann
   24 februari 2020 at 16:22

   Nog wat ver weg, met een beetje geluk hou het net droog achter een storing die in de nacht overtrekt. Met een beetje pech volgen echter buien post frontaal in de Nordstau. Timing en detail nog wat te vroeg. Komende dagen meer duidelijkheid. En o ja, wrs tot in de lager delen en dalen gewoon sneeuw(buien) dus Axamer Lizum (> 1500m) gewoon sneeuw (GFS hoofdrun)

 • Wim
  24 februari 2020 at 17:06

  Thanks Johann, overigens moet ik die dag nog door naar München. Wordt dat op de autobaan sneeuw of regen wanneer er neerslag valt? Anders maar de trein pakken in Inssbruck, ipv een huurauto…

  • Johann
   24 februari 2020 at 19:41

   Helaas nog te vroeg voor dat soort details Wim! ..

 • Wim
  24 februari 2020 at 23:21

  On verra, wie sera, sera

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier