Algemeen: na tussenhooginvloed nadert in de loop van de middag avond een koufront met bewolking en wat neerslag de Alpen welke in de nacht verder over de Alpen naar het oosten trekt. Dinsdag en ook woensdag valt er in (noord)oostelijke delen van Oostenrijk sneeuw, elders overheerst de invloed van een hoog met kern boven de Benelux en is het droog en zonnig. In de tweede helft van de week verplaatst het hoog zich langzaam verder richting oost Europa en de Balkan waarnaar begin volgende week het polaire front zich in zuidelijke richting tot over de Alpen zal gaan verplaatsen en een winterse episode met sneeuw en vorst zal gaan inleiden

Volgende week valt de winter de Alpen binnen

Warmtefront, Nordföhn, 21 graden in zuid Zwitserland
Gisteren konden we achter een warmtefront “genieten” van markant zachtere lucht in de warme sector. Afgezien van wat inner-alpine opklaringen en een deels föhnige en opgeklaarde zuidkant overheersde de bewolking. Vooral in de oostelijke Alpen viel ook neerslag waarbij het aanvankelijk tot onder de 1000 a 1500 meter eerst nog sneeuwde.

rauris2512
Mooi laagje Neuschnee gisteren op de Rauris (Waldalm) in de Salzburger Alpen Fotot Patrick ‏@pa7rick3

Overdag steeg de sneeuwvalgrens tot 1800 a 2200 meter, in het oosten ook nog een stuk lager en werd het een natte bedoeling en absoluut winter onwaardig. In de westelijke Alpen waren de condities op de (hogere) pistes een stuk beter doordat het hier opgeklaard en droog bleef en deels dus ook de zon er nog aan te pas kwam. Verder stond er een harde en naar het oosten toe ook stormachtige wind die het er allemaal niet beter op maakt.

zillertalarena
Zillertal Arena gisteren met een schuimpie verse warmfront sneeuw

Opmerkelijk gisteren ook de zeer milde condities in het Zwitserse Ticino, met de Nordföhn en zon steeg daar het kwik lokaal tot 20+ graden. In Cevio (417m) in het Maggiatal werd het zelfs 20.9 graden. Temperaturen die we gisteren verder nergens in Europa tegenkwamen en zelfs rond de Middellandse Zee en het aangrenzende noorden van Afrika niet werden gehaald!

1482682670167-1
Cevio, bijna 21 graden in de droge föhnlucht. Bron MeteoSchweiz Wetterblog
fiescheralp-rro
Prima condities gisteren op de pistes in Aletsch Arena – Fiescheralp – Foto via RRO FB
valdanniviers
Val d Anniviers  via FB

Koufront(tje), in oosten nogmaals sneeuw
Vandaag kunnen we nog even profiteren van een tussenhoog en het is nogmaals vrij zacht. Lokaal start de dag weer met (hardnekkige) Hochnebel, elders schijnt nog de zon. In de loop van de middag neemt op nadering van een koufront de bewolking van het noordwesten uit weer toe gevolgd door neerslag. In het zuiden en zuidwesten als ook in de inner-alpine gebieden blijft het tot de avond droog en meest ook zonnig of opgeklaard.

uk2612

Met het koufront komt ook weer koudere lucht de (noordelijke) Alpen binnenstromen waarbij de meest koude lucht over de oostelijke Alpennoordkant uitstroomt. Bij aanvang van de neerslag in de nog aanwezige zachter lucht sneeuwt het van west naar oost boven de 1500 tot 1800 meter, later daalt de sneeuwvalgrens naar 1400 tot 800 meter en in het noordoosten lokaal  tot 600 meter. Op 2000 meter daalt het kwik naar -3 en op 3000 meter naar -6 tot -8 graden. Het nulgradenniveau daalt van 3000 naar circa 1700 tot 1500 meter, in het noordoosten ook nog lager in het westen en zuiden in alle hoogtes wat hoger. Bij dit alles staat een krachtige tot harde meest west tot noordwestelijke wind. In Zwitserland tijdelijk ook opstekende “Joran” (lokale val(dal) wind aan de oostzijde van de Jura)

radalp2612
Actuel radar 08h40. Bron Wetteronline.de

Het koufront is net als het eerdere koufront op zaterdag en warmtefront op zondag vrij zwak en met de relatief hogedruk in de nabijheid moeten we er qua neerslag dan ook niet al te veel van verwachten. Algemeen mag in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam boven de 1500 a 1800 meter gerekend worden op 5 tot 10cm aan sneeuw, lokaal hogerop bij gunstige Stau ook wat meer. Elders blijft het droog of wordt geen noemenswaardige neerslag verwacht.

zwits
Neersalg -sneeuw- tot donderdag met ook wat sneeuw voor sneeuw voor de Zwitserse noordkant (cumulatief tm woensdag)

Woensdag begint het west Europese hoog een geleidelijke opmars richting oost Europa, De oostelijke Alpen krijgen dan eerst nog een schampschot van een uitval van diepvries kou richting de Balkan. Vooral op woensdag en de eerste helft van donderdag kan er in de oostelijke delen van Oostenrijk wat sneeuw gaan vallen waarbij de sneeuwval grens zelfs tot in de lagere delen zal afzakken.

oostnne
meer sneeuw valt er in het oosten (cumulatief tm woensdag)

Het wordt dan voor het gevoel nog een heel stuk kouder door een harde tot stormkracht aantrekkende wind. Vanaf de Steiermark en Salzburg in westelijke richting blijft het droog en overheerst de hogedruk. Hier hebben we weer te maken met opklaringen, zon en lokale Hochnebel of mist. De hoogste temperaturen vinden we in het westen en zuidwesten en daar is het met een zuid tot zuidwestelijke aanvoe relatief mild. Zaterdag en zondag dan ook in het oosten weer enige verzachting en rustig en vooral in de bergen zonnig hogedrukweer.

Maandag nadert vanuit het noorden een koufront wat in de nacht van dinsdag de Alpen gaat binnen trekken en tot woensdag zullen de gehele Alpen door “winter koning Thialf” veroverd zijn. In de nacht van maandag op dinsdag gaat het op frontpassage in de westelijke Alpen sneeuwen en overdag breidt de sneeuwval zich tot over de oostelijke Alpen uit. Vooral woensdag sneeuwt het dan nog on de Oostenrijks Alpen.

ec00dins26
In de nacht op dinsdag gaat de winter in de Alpen binnenvallen en woensdag is het dan overal winters. Dit gaat gepaard met sneeuwval die van west naar oost over de Alpen uitbreid
zwitdins
Dinsdag sneeuw in het westen en osoten van Oostenrijk
woosst
Woensdag vooral in Oostenrijk

De sneeuwvalgrens daalt met het instromen van de veel koudere polaire lucht tot in de dalen en het laagland en vooral langs de oostelijke (zuidelijke) Alpenhoofdkam gaat sneeuw van betekenis vallen. Voor wat betreft de neerslaghoeveelheden op deze termijn moeten we voorzichtig zijn maar het ECMWF komt toch met heel mooi 60 tot 200mm aan neerslag, omgerekend in droge sneeuw gaat er dan 50 tot 150cm sneeuw vallen!!

ecoostvwk
Dump centrale oostelijke Alpen (zuidkant)

In de tweede helft van de week zien we dan steeds koudere lucht aan de oostflank van een hogedrukblokkade tot ver naar het zuiden toe uitstromen. Lagedruk met aparte kernen die vooral ook op hoogte gevuld zijn met zeer koude lucht liggen gaan dan in grote delen van Europa voor  onbestendig winterweer zorgen waarbij er steeds weer sneeuw of sneeuwbuien zullen gaan vallen. Aan de oostflank van een apart laag met kern boven de noordelijke Adriatische Zee gaat wat zachtere lucht naar het noorden toe uitstromen. Uitgaande van de kaarten van van vanmorgen kan deze wat zachtere lucht nog net de oostelijke Alpen schampen.

ec00dond
Winterse setting west Europa in de tweedde helft van de volgende week

Al met al een heel mooi winters scenario wat het ECMWF ons vanmorgen wederom voorschotelt. Afwachten is nog even of de andere ensemble leden die ondersteunen. De operationele uitdraai van het GFS gaat vanmorgen voor de verandering weer op een heel andere tour en komt vanaf het midden van de volgende week na eveneens een winterse inval met een volgende hoog en zonaal stromingspatroon op de proppen. Dit scenario wordt echter niet door de ensembles ondersteund en daarom lijkt me deze variant ook niet waarschijnlijk.

ec122612
ECMWF ensembles v an gisteravond, net als de voorgaande dagen ook toen weer met de overgang naar een veel kouder weertype. De nieuwe ensembles volgen later in de ochtend

Al met al dus spannende winterse vooruitzichten met de start van het nieuwe jaar en ook eindelijk weer sneeuw in het vooruitzicht. Laten we hopen dat de modellen dit vast houden, daarover dan morgenochtend meer en eventueel als het spannend wordt vanavond via een extra weerbericht.

Fijne tweede kerstdag nog gewenst vanuit een onbewolkt Oberwallis.

all2
Zonnige start van de dag in Saas-Fee (Mittelallalin)

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 3.065 times, 1 visits today)

12 Reactie op “Alpen – Kouder winterweer en sneeuw in aantocht”

 • Skifanatic
  26 december 2016 at 09:55

  Johann,
  Wat een kerst cadeaux…Super. Hiermee heb je mijn komende dagen erg gelukkig gemaakt. Thanx voor je meest profesionele weersvoorspelling en van af nu begint mijn vakantie voorpret. 7 Jan. naar Montgenevre. Thanx nogmaals.I love winter.

 • Henrik
  26 december 2016 at 10:19

  Mooie berichten, eindelijk!! Ziet eruit als een echte sudstau volgende week? Dan zitten wij hier in Kals goed volgende week😀!

 • Theo
  26 december 2016 at 10:39

  Wij hopen volgende week naar Les menuires te vertrekken…. wat zijn de sneeuwverwachtingen daar?

 • Kris Mampaey
  26 december 2016 at 10:48

  Al een geluk Johann dat het ECMWF voor de winterse setting blijft gaan. Deze ochtend na het bekijken van de GFS kaarten was een directe aanslag op mijn optimistisch Kerst humeur. Ik ben benieuwd of GFS de Europeanen zal volgen.
  Nog fijne feestdagen voor heel het Alpenweerman team!

  groet, kris

  (pff.. nog een kleine 3 weken te gaan voor mijn afreis naar Samoëns 1600)

 • Jaap
  26 december 2016 at 11:54

  Pas over een maand gaan we naar La Plagne, maar het is nu al leuk om de Alpenweerman weer te volgen!
  Prima berichten, leerzaam, ook over onzekerheden, en verwijzingen naar info voor echte meteoliefhebbers. Op deze manier blijft het goed leesbaar.

  Met vriendelijke groet

  Jaap

 • Johann
  26 december 2016 at 11:57

  @Theo Kouder met stijgende sneeuwkansen vanaf 2 januari, vwb details en mn de sneeuw (hoeveelheden) nog even afwachten.

 • Johann
  26 december 2016 at 12:03

  @Kris GFS ook niet verkeerd hoor en gewoon winters met ook sneeuw. Daarna de hogedruk er weer in en ligt er dan verse sneeuw dan perfect!! (Kaiserwetter). Zie nu echter na al die hogdruk en warme hoogteruggen toch liever de EC oplossing omdat die sneeuwtechnisch toch meer potentiaal met zich meebrengt. Hoe dan ook het roer gaat vanaf 2 januari drastisch om #winteriscoming 😉

  BTW Nieuwste EC ensembles ondersteunen de winterse setting opnieuw ! 🙂

 • Hidde
  26 december 2016 at 12:12

  De nieuwste GFS run begint toch ook aardig bij te draaien?

 • Johann
  26 december 2016 at 13:17

  @Hidde Was al niet slecht hoor 😉 Vanavond kon wel een spannend gaan worden, GFS, EC of ligt de waarheid ergens in het midden….

 • Johann
  26 december 2016 at 13:21

  Voor de geïnteresseerden volg ook oa d e Winterdiscussie bij onze partner van OnweerOnline, natuurlijk ook met input vanuit onze kant. Link http://www.onweer-online.nl/

 • Theo
  26 december 2016 at 14:52

  Top Johan, bedankt👍🌨☃️

 • Tobias
  29 december 2016 at 20:39

  @Johan Top bericht weer! De site onweer-online.nl erg leuk ook om te volgen:) goed voor je hobby kennis

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer