Alpen - Kouder, stijgende sneeuwkansen
Algemeen; tijdens het weekend krijgen we te maken met een meer noordoostelijke stroming (Bise) waarmee koudere maar ook vrij droge continentale lucht wordt aangevoerd. Met de “Bise” dan ook weer stijgende mist en Hochnebelkansen, maandag afnemende “Bise”. Dinsdag volgt een laagje met sneeuw en nog koudere lucht. De rest van de week gaat onderkoeld verder, sneeuwvlokken zijn tot in de dalen en lagere delen mogelijk. Tegen het einde van de week opnieuw oplevende sneeuwkansen.
Inzettende temperatuur daling
Geleidelijk komen we dit weekend onder de invloed van hoog – Willy – met zwaartepunt boven Scandinavie. Daarmee zoekt de hoogtestroming de noordoosthoek op en wordt er drogere maar ook koudere continentale lucht aangevoerd.
In de onderste lagen (inversie) is deze vochtiger en dat gaat aan de Alpennoordkant en laagland weer meer Hochnebel en mist opleveren. In de bergen schijnt de zon, ook hier is het geleidelijk echter gedaan met de thermische verwennerij. In alle hoogtes gaan vanaf morgen de temperaturen naar beneden. Op het 850 hPa vlak daalt het kwik van 5 a 6 graden naar 0 tot -2 en de vorstgrens van circa 2700 naar 1500 meter. Het blijft nog droog en in de bergen schijnt de zon nog volop. Dit gaat echter veranderen!
Sneeuwlaagje Alpen, kans op IJzel
Blikvanger is een hoogtetrog en apart laagje dat aan de noordflank van een Atlantisch hoog ontstaat en maandag via west Duitsland naar het zuiden trekt. Het zal dan vrij snel weer van de kaarten verdwijnen. Op dit laagje en een daarmee samenhangend koufront zit een neerslag gebied dat richting de Alpen trekt.
In de lagere delen van de Benelux en Duitsland zal de neerslag hoofdzakelijk als regen gaan vallen doordat de stroming de noordwest hoek opzoekt (warme water Noordzee) . Toch moet er en dat geldt met name voor het front uit ook rekening worden gehouden met winterse ongemakken. In de hogere delen dan wel verder landinwaarts kan het (tijdelijk) sneeuwen en er is ook en kans op gladheid door ijzel! Zeker even en situatie om goed in de gaten te houden!
Aangekomen boven de Alpen zal in de nacht van maandag op dinsdag neerslag gaan geven die geleidelijk tot in de lagere delen in sneeuw overgaat. Ook op woensdag kan er nog wat sneeuw vallen. Zwaartepunt van de sneeuwval zal waarschijnlijk langs de westelijke Alpennoordkant komen te liggen. Hieronder de verdeling tm woensdagochtend volgens het Franse hoogresolutie model Arpege
Genuacyclogene / Südstau
Met het uitstromen van de koudere lucht via de achterdeur van het laagje ontwikkelt zich boven de Golf van Genua of Tyrreense Zee een apart laag, dit zal de Alpen waarschijnlijk niet gaan beïnvloeden. Richting de donderdag en vooral vrijdag krijgt het echter met een volgende uitbraak van koudere polaire lucht (hoogtetrog Atlantische Oceaan) nieuwe koude injectie en gaat weer “opleven”. Dan zou er in de Südstau van de Alpen wel sneeuw van betekenis kunnen gaan vallen.
Vandaag zien we dat de weermodellen wat meer toenadering tot elkaar zoeken en dat in grote lijnen het GFS model nu ook aardig het ECMWF volgt. Immers, de voorgaande dagen wilde dit model daar nog niets van weten en zou het meest droog tot droog moeten gaan verlopen. Nu dus plotseling dat sneeuwlaagje voor de dinsdag en ook de Südstau. Toch is nog lang niet alles in kannen en kruiken voor wat betreft de sneeuwkansen en verdeling.
Ook vanmorgen zien we in detail weer verschillen en zullen de komende dagen duidelijke moeten gaan maken hoe het met de sneeuw zal gaan uitpakken. Vooral de Südstau fase op vrijdag gaat spannend worden. De noordkant kan dan juist te maken gaan krijgen met een zachtere (Föhn) fase.
Voorlopig kan er enkel nog wintersport bedreven worden in de gletsjerskigebieden zoals hier in Saas-Fee op de Längfluh Oberwallis. Vanaf volgende week dan eindelijk verse sneeuw tot down under
Kijken we nog even naar de verdere ontwikkelingen en langere termijn dan lijkt het erop dat grote delen van west Europa gevangen blijven onder de lagedruk en koudere lucht. Het is onbestendig en vrij koud met temperaturen die op de langere termijn 8 tot 15 dagen onder het langjarig klimatologische gemiddelde zullen gaan uitkomen. Hieronder nog de GFS ensembles met sneeuwkansen voor de komende dagen prikpunt Vorarlberg / Tirol / Innsbruck
Tot zover voor deze zaterdag, de komende dagen meer Alpenweer en hopelijk winterse vooruitzichten met eindelijk de lang verwachte sneeuw. Blijf gezond, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Actueel in Termen Oberwallis 8.8 graden en zonnig. Ciao
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
één reactie op “Alpen – Kouder, stijgende sneeuwkansen”
Comments are closed.
Ook de avondmodellen zijn eensgezind. Met de thermische verwennerij is het het voorbij! Vanaf dinsdag wordt het winters met sneeuw en vorst tot in de lagere delen en dalen. Details (sneeuw, verdeling) nog onzeker. #ECMWF ensembles #Brig (680m) #Oberwallis