Algemeen: nog tot en met zondag verblijven we onder de invloed van hoog –Uwe -. Maandag gaat een zwak koufront voor een afkoeling zorgen waarbij het vooral in de oostelijke Alpen in alle hoogtes gaat afkoelen en ook wat sneeuw gaat vallen. Volgende week gaat een volgend hogedrukgebied zich boven grote delen van west en midden Europa vastzetten. De oostelijke Alpen (noordkant) blijven gevoelig voor depressie en storings invloeden vanuit oost  Europa, hier is het algemeen kouder dan in het westen met met ook sneeuwkansen!

Hogedruk voelt zich schijnbaar prima thuis boven onze contreien. Jammer alleen dat we voortdurend aan de warme kant van het geheel bivakkeren. Steeds weer zien we dat depressie ver weg op de noordelijke Atlantische Oceaan warme lucht boven onze hoofden “opstuwen” en daarmee de hogedrukblokkade boven west Europa instant houden. Het is bekend van dit soort blokkades dat ze zeer taai kunnen zijn langere tijd aanhouden. Zit je dan net aan de warme kant van de jetstream dan heb je wintertechnisch “pech”, aan de koude kant is het bibberen met steeds weer kou uitvallen vanuit het hoge noorden en storingen die periodiek sneeuw brengen.

jet1012
GFS vrijdag 16 december met blokkerende hogedruk ook op en de jetstream dier daaromheen wordt afgebogen! (meridionaal stromingspatroon)
vrij16decc-ec00
De volgende week wordt spannend wat de sturende drukgebieden gaan doen en waar de warme “duim” (advectie warme lucht / WLA) komt te liggen. Vooral in de oostelijke Alpen kon het wel eens flink koud gaan worden met ook verse sneeuw. De wat “zachter ECMWF variant voor vrijdag 16 december

Gisteren weer een dag met volop zon en zelfs nog wat hogere temperaturen. Ook de inversie met de koude lucht onderin had het zwaar en lokaal werd deze zelf doorbroken of opgeruimd. Opmerkelijk was de sterke temperatuurstijging gisteren aan de oostelijke zuidkant waar in Eyrs -Laas  in zuid Tirol waar in slecht 5 uur tijd het tot dan koudste weerstation met -10 graden transfereerde naar het warmste weerstation met maar liefst 14 graden. Ook vandaag hebben we nog te maken met die opvallende warme hoogterug en zeer milde toestanden in de bergen met op 2000 meter temperaturen van maar liefst een graad of 8 en een nulgradenniveua van 3200 tot 3600 meter aan de zuidkant

liv101
Livigno via I Love Livigno ‏@ILoveLivigno #Valtellina
cahmp
Champoluc via Roger Walker ‏@Ski2inChampoluc
czodwazwqaa_dnx
Vandaag ski-opening op de #Kanzelwand in het #Kleinwalsertal. #Mittelberg (Foto: 10/12 2015) vai Hans ter braak ‏@hansterbraak Alpenweerman is erbij ! (zie ook verderop)

Gelukkig zijn de dauwpunten ook zeer laag de sneeuw en kunstsneeuw op de hogere pistes is en blijft ook met dit soort hoge lucht temperaturen van goed kwaliteit en van smelten zal geen sprake zijn. Prima weer ook om nog voor de winter snel even een weerstation en weer webcam te plaatsen in de Oberwalliser bergen. Donderdag kon weervriend -collega van Meteo-Oberwallis deze werkzaamheden uitvoeren in de Aletsch Arena – Riederalp.  Binnenkort zal deze vol operationeel zijn, de weerdata en webcam beelden van de dit weerstation als ook van vele anderen zijn te volgen via de website van Meteo-Oberwallis. Alle andere webcams uit de Alpen via onze pagina – WEBCAMS – Alpen (zoek via keuze menu /balk)

mo1
De nieuwe webcam en weerstation op de Riederalp
mo3

Voor wat betreft de sneeuwcondities in de Aletsch verwijs ik graag nog even naar ons filmpje wat we gisteren al plaatsten op Facebook, voor de niet Facebook fans hier nog even de YouTube versie

Ook de komende dagen houden we de invloed van hogedruk waarbij het geleidelijk wel gaat afkoelen. Hoog Uwe gaat vanaf zondag in van de weerkaarten verdwijnen maar zal worden opgevolgd door een nieuw hoog. Tijdens het wisselen van de wacht gaat onder invloed van een laagje dat via oost Europa naar het zuidoosten trekt een koufront van het noorden uit voor een kouder weertype zorgen waarbij de meest koude lucht over de oostelijke Alpen gaat uitstromen.

ma12ukmo
UKMO frontenkaart, maandag gaat een koufront een kouder weertype inleiden
1012-rad
Ook vandaag zal het aan de zon in de Alpen niet ontbreken! Radar van 09h45

In de tweede helft van de week zien we dat een volgend koufront vanuit het noorden nogmaals voor een (verdere) afkoeling en wat sneeuw in de oostelijk Alpen gaat zorgen. Vooral in de Oostenrijks (de oostelijke delen) kan dan nog veel koudere lucht gaan binnenstromen. Het GFS model berekent bijvoorbeeld voor de vrijdag op T850hPa (circa 1400m) temperaturen die tot -12 a -16 graden gaan uitkomen. de -5 graden T850hPa verloopt dan langs de Alpenhoofdkam naar het westen, in de westelijke Alpen zal met deze kaarten veel zachtere lucht blijven liggen.

ceuhsgfskl
Diepvries temperaturen in het oosten. GFS oper voor vrijdag 16 december


De uitstroom van de diepvries lucht wordt veroorzaakt doordat het zwaartepunt van het nieuwe hoog de neiging heeft zich wat richting Scandinavie te gaan verplaatsen met dus aan de noordoost en oostflank daarvan de uitstroom van die veel koudere lucht. Nu is het maar net de vraag wat in het verdere verloop het hoog gaat doen of beter gezegd welke positie het gaat innemen. Zoals de kaarten er nu bijliggen blijft het centrum en de hoogte-as ten noorden van de Alpen liggen.

din20decec00
ECMWF voor dinsdag 20 december. Wat gaat de hogedruk en de hoogtelaagjes precies doen?!

Het GFS heeft daarbij een wat noordelijkere variant (centrum Noordzee) dan het ECMWF (centrum Duitsland). In beide gevallen blijf de stroming continentaal oostelijke dan wel zuidoostelijk en wordt vooral in de onderste lagen van de atmosfeer koude lucht aangevoerd met weer de hardnekkige Hochnebel in de dalen en lagere gebieden en veel zon in de bergen. De lucht is tevens ook kurkdroog en de lage dauwpunten in combinatie met niet al te hoge luchttemperaturen staan garant voor kunstsneeuw productie in optima forma

Zoals gezegd gaan 2 koufronten maandag en woensdag voor wat sneeuw in de oostelijke Alpen zorgen en in tempi kan daar tot het einde van de week 20 tot 30cm gaan vallen en wie weet met gunstige Stau ook nog wat meer.

bergfex7d1012
Sneeuw cumualtief tot donderdag volgende week Bergfex.ch model (EC)

In het verdere verloop stijgen ook de sneeuwkansen aan de zuidkant geleidelijk wat maar sneeuw van betekenis zit vandaag nog niet in de kaarten. Datzelfde geldt voor de westelijke Alpen alwaar het naar alle waarschijnlijkheid droog blijft. Ik zeg bewust naar alle waarschijnlijkheid want alles staat of valt met de positie van de sturende drukgebieden en hoog. Tevens zien we ook nog wat hoogtelaagjes op de weerkaarten rondzwerven die ook nog voor winterse verrassingen kunnen gaan zorgen.

Hoe dat allemaal in zijn werk gaat of zal gaan zullen we de komende tijd nauwlettend in de gaten gaan houden. En of we een witte kerst gaan krijgen en hoe de kansen ervoor staan gaan we ook in onze verwachtingen meepakken.

czp9pw3xuaeyc_n-2
Gisteren gearriveerd in het mooie Kleinwalsertal bij Hans en Odette ter Braak, eerste indrukken opdoen van die schitterende gebied

Dit weekend is “Alpenweerman” (Remco en Esther) te gast  in Mittelberg -Kleinwalsertal waar men ook met smacht op natuursneeuw zit te wachten. Echter ook zonder natuur sneeuw zullen we ons hier mede door de gastvrijheid van Hans en Odette ter Braak@HausWalserBerg en Elmar Müller (Kleinwalsertal Tourismus eGen) hier prima vermaken.  Later meer over het bezoek vanuit dit zeer mooie “sneeuwgat” in de westelijke Oostenrijkse Alpen!

unnamed

Dus allerlei redenene om ons te volgen te LIKEN en te FOLLOW-en , geef het door en graag weer tot morgen ! Ciao

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.163 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer