Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: tussen hoog – Rosalie – met kern  in het zeergebied tussen IJsland en Schotland en een depressie – Reiner – met centrum boven het zuiden van Zweden heeft zich boven de Alpen aan de voor zijde van een naderende hoogtetrog en koufront een zuidwestelijke een stroming ingesteld waarmee vandaag nog zeer zachte lucht wordt aangevoerd. In het noorden is het föhnig in het zuiden stuwt zich toenemend vochtige lucht. Na passage koufront  markante afkoeling en sneeuw geleidelijk tot in de lagere delen en dalen.

Eerst nog föhnig, woensdag koufront en overgang naar veel kouder en onbestendig weer

Gisteren konden we al merken dat er een verandering zit aan te komen. De wind begon overdag lokaal stevig aan te trekken en het werd föhnig. Met föhn stegen de temperaturen in Wallis lokaal tot bijna 25 graden en tot 21 graden in delen van Oostenrijk. Verder was het mede door de afdrogende werking van de Südföhn zonnig. Tegelijkertijd zagen we juist aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam bewolking stuwen waardoor de zon hier juist gefrustreerd werd.

Voorlopig is het met het Kaiserwetter in de Alpen gedaan. Zermatt -Matterhorn 24-04. Via szefi24‏ @szefi24

Tussen hoog Rosalie met kern ten zuiden van IJsland en depressie Reiner met kern boven het zuiden van Zweden begint zeer koude lucht (vooral op hoogte) van het noorden uit richting de Alpen te stromen. Het eigenlijke koufront dat de voorste begrenzing vormt ligt vandaag nog boven Duitsland en zal in de avond en nacht op woensdag de Alpen gaan binnentrekken. Voor het front uit is het nog een keer zeer zacht en föhnig. Meer bewolking bevindt zich momenteel (tijdelijke) al aan de noordkant waaruit ook wat neerslag valt.


Achter het koufront komt dan de weg vrij voor een noordelijke hoogtestroming met veel koudere polaire lucht en evolueren we naar een Spätwinterliche weerfase waarbij door toedoen van lagedruk boven noord Italië ook nog een het nodige aan neerslag (sneeuw) gaat vallen. Naar het zich laat aanzien zak deze winterse weerfase tot en met vrijdag aanhouden.

Radarbeeld 08h50

In de koude lucht daalt de sneeuwvalgrens naar 900 tot 400 meter en inner-alpin kan het met aanhoudende stau tot in de lagere delen en dalen sneeuwen. Woensdag in het (uiterste) oosten eerst nog zeer zacht en föhnig.

Tot zaterdag wordt in de Südstau zeer veel neerslag berekend met als zwaartepunt het zuiden van Oostenrijk en de aangrenzende Italiaanse Alpen. Hier wordt door bijvoorbeeld het ECMWF maar liefst 150 tot 250 mm aan neerslag berekend en lokaal zelfs ook nog meer!  Ook het zuiden van Zwitserland (Ticino) doet lekker mee met 70 tot 125 mm. Elders valt tussen de 30 en 100mm, zwaartepunt in de Südstau.

Extreme neerslaghoeveeheden oostelijke zuidkant (EC) Bron WetterOnline.de Profkarten

Dat in in de bergen het nodige aan sneeuw zal gaan geven mogen duidelijk zijn. Sowieso kunnen die soort extreme neerslag hoeveelheden problemen gaan geven (wateroverlast, overstromingen en ook modderstroming). Bijkomend probleem is dat de grond in grote delen van de zuidelijke Alpen kurkdroog is en niet makkelijke water zat opnemen!

Neersalg (sneeuw) cumulatief tm zaterdagmiddag. Bron Bergfex.ch

In het weekend volgt dan een ontspanning, langzaam maar zeker zien we de luchtdruk stijgen, de neerslag (buiig) neemt steeds verder af en de zon gaat weer meer ruimte krijgen. Bovenal wordt er ook weer zachtere lucht aangevoerd. Of de weersverbetering zich in de Alpen goed weer door te zetten is echter nog niet duidelijk, met name de koers en positie van een hoogtelaag zou nog wel eens wat roet in het eten kunnen gaan gooien.

ECMWF voor woensdag 3 mei, hogedruk maar ook een vervelend hooggtelaagje

Dat is echter nog ver weg en laten we vooralsnog maar even buiten beschouwing. Zeker is wel dat vandaag na de föhn we evolueren naar een geheel ander en zelfs winters weertype.

Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis

Lawinegevaar

code geel (2, matig ) tot code oranje (3 aanzienlijk).

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 297 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer