Algemeen: achter een zwak koufront is vooral aan de noordkant van de Alpen markant koudere en ook drogere polaire lucht over de Alpen aan het uitstromen. De komende dagen komt deze lucht toenemend onder invloed van hogedruk. In de tweede helft van de week krijgen de oostelijke Alpen met een in kracht toenemende noordwestelijke hoogtestroming te maken met toenemende sneeuwkansen. De westelijke Alpen profiteren van de hogedruk, de zuidelijke van de Nordföhn.

Onder hogedruk overgang naar kouder herfstweer

Gisteren konden vooral de westelijke en zuidelijke Alpen nog even profiteren van de invloed van hogedruk,  zon en nog steeds vrij zachte luchtmassa’s. Het was echter al niet meer zo zacht als de afgelopen dagen maar met 5 tot 10 graden en aan de zuidkant met ondersteuning van de Nordföhn was het voor de tijd van het jaar nog steeds zacht.

boscogurin
Massa’s sneeuw hogerop in Bosco Gurin (Ticino)
livigno2711
Winters Livigno -Vvaltellina via Twitter I Love Livigno ‏@ILoveLivigno
cypio20weaanzic
En vooral in de ochtend en zuidkant staalblauwe hemel en zon. Foto Capanna Cervino, in het hart van de Pale di San Martino.  Via Twitter Scuola Graffer ‏@ScuolaGraffer
zermattzondpist
En ook voor de Alpenweerman scouts in Zermatt-Cervinia was het gisteren prima vertoeven –  meer (bewegende) beelden van gisteren volgen later op de dag via Facebook en Twitter

Nog even de Vlog van gisteren – Johann bericht vanuit Termen – terugzien?!  Zie dan – HIER –  Vanmiddag volgt dan nog een impressie vanuit Zermatt en Cervinia van zondagmiddag!

Verder natuurlijk weer de Hochnebel die vooral in de ochtend boven de noordelijke Alpen lag. In de loop van de dag stroomde van het noorden uit hogere bewolking de Alpen binnen en tegen de avond viel daaruit in de centrale delen van de Alpennoordkant wat lichte neerslag. Deze bewolking en neerslag hingen samen met een zwak koufront dat van het noorden uit de Alpen binnentrekt. Met de koudere lucht daalde de sneeuwvalgrens in de namiddag en avond in het noorden al tot 1200 a 900 meter en de nulgradengrens tot 1500 a 1200 meter. In de nacht trok de koude lucht verder over de Alpen en lokaal viel rond het front een vlok sneeuw of sneeuwbuitje.

lienz2711
Hochnebel Lienz-Zettersfeld, door de wat in kracht toenemende *Bise” kon de Hochnebel bovengrens in de loop van de dag nog wat stijgen.

In koudere polaire lucht
Vandaag bevinden we ons dan in markant koudere maar ook weer drogere lucht die via directe weg vanuit Scandinavië naar het zuiden uitstroomt. De lucht is van origine vrij droog en door subsidentie (hoge druk) wordt deze nog verder “afgedroogd”, neerslag wordt dan ook niet of nauwelijks meer verwacht. Mocht er nog een sneeuwbuitje vallen dan is de kans daarop het grootst langs de centrale Alpennoordkant.

uk2811
UKMO dinsdag 00hh00, om het hoog is de koude lucht al tot aan de Pyreneeën en midden Italië uitgestroomd

Verder zal het vooral in de ochtend Hochnebelartig bewolkt zijn. Met de dagelijkse gang zal deze in de loop van de dag gaan breken en gaat het opklaren. Met maxima van min 2 graden in het oosten, 5 graden in het westen en tot 8 graden aan de zuidkant (Nordföhn) is het een stuk kouder dan nog op de zondag. Datzelfde geldt voor de bergen, op 2000 meter vriest het in het oosten 12 tot 15 graden, in de centrale delen -5 graden enin het westen -2 tot 0 graden.

rad-2811
Vooral langs de noordkant van de Alpenhoofdkam bevindt zich nog wat bewolking . Radarbeeld van 08h50. Bron WetterOnline.de

Dinsdag en woensdag verandert er in grote lijnen niet veel aan het rustige en vrij koude hogedruk herfstweer. De meeste zon is voorbestemd voor de bergen, in de lagere delen en dalen moet rekening worden gehouden met Hochnebel en mist met een bovengrens van 1000 tot 1600 meter. De noordoostelijke wind (Zwitserland Bise) neemt wat in kracht af, in de oostelijke Alpen draait deze woensdag naar west  tot noordwestelijke richtingen. Tevens gaat in de loop van de woensdag in de oostelijke Alpen (noordkant) de bewolking weer toenemen maar waarschijnlijk blijft het nog droog.

Sneeuw oosten
De bewolkingstoename heeft te maken met een depressie die vanaf het zuiden van Scandinavië via de Oostzee naar de Baltische Staten trekt. Bijbehorende fronten zullen hun invloed vooral tot over het noordoosten van Oostenrijk weten uit te breiden. Hier is het dan ook bewolkt en er gaat neerslag vallen waarbij het meest tot in de lagere delen en dalen zal sneeuwen. Bij dit alles staat een harde en ook stormachtige noordwesten wind.

rrdon2811
Vanaf donderdag zullen vooral de noordoostelijke Alpen (Oostenrijk) wat last gaan krijgen van storingsinvloeden waarbij er ook wat sneeuw gaat vallen.

De overige Alpen blijven buiten bereik van de storingen en hier is het met overheersende hogedrukinvloed droog en opgeklaard en naar het westen en zuiden toe ook gewoon zonnig. De temperaturen liggen hier in alle hoogtes ook op een hoger niveau.

Vrijdag verandert er niet veel aan deze tweedeling, wel zal de storingsinvloed zich nog wat naar het westen en langs de Alpennoordkant kunnen uitbreiden. Sneeuw valt er vrijdag opnieuw in de oostelijke Alpen, de sneeuwvalgrens houdt zich ook da in de lagere delen en dalen op. Van west naar oost stijgt het kwik naar 10 tot 0 graden.

berg2811
De sneeuwval (Nordweststau) voor de oostelijk Alpen is in vergelijking met gisteren behoorlijk terug gerekend!

In het weekend gaat het koud maar waarschijnlijk overal weer droog verder. We houden dan de invloed van hogedruk waarbij het centrum ten westen en de hoogteas ten noorden van de Alpen zal verlopen. Dat betekent dat we een oostelijke (continentale) aanvoer houden van koud lucht. Van het noorden uit (via hetzelfde traject als gisteren)  kan er zelfs opnieuw nog koudere gaan binnenstromen. Ook deze polaire lucht is echter er droog waardoor er weinig tot geen neerslag zal vallen. Met weinig stroming beloven vooral de nachten in de hoger gelegen dalen zeer koud te gaan verlopen met strenge tot zeer strenge vorst in de bekende Kältelöcher.

ecmaand2811
Cruciaal gaat de positie van het hoog komend weekend worden en daarmee ook het al of niet slagen van een volgende koude injectie met polaire lucht!


Hoe ver die koude lucht naar het zuiden zal gaan uitstromen is nog niet duidelijk en heeft alles te maken met de exacte positie van de sturende druksystemen en in het bijzonder het hoog boven west Europa en de Britse Eilanden. De komende dagen gaan we ook dit natuurlijk allemaal haarfijn proberen in kaart te brengen dus ik zou zeggen blijf volgen en mis niets!

gfsens2811
ECMWF ensembles T850hPa prikpunt noordelijke Alpen met een operationele run (gele lijn) die duidelijk een “koude” oplossing verkiest!
Vanuit een onbewolkt en koud Oberwallis een fijne start van de nieuwe week gewenst en tot morgen maar weer. Ciao

hohbiel
Webcam Meteo-Oberwallis Belalp Hohbiel

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 907 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer