Algemeen: hoog – Uwe– dat al dagen het weerbeeld in de Alpen bepaalt zwakt zich verder af. Een zwak koufront schampt vanavond de noordoostelijke Alpen. Vanaf morgen neemt een nieuw hoog de scepter over. Winterweer met sneeuw van betekenis is voorlopig nog niet aan de orde!

Europese hogedruk blokkade weet van geen wijken

Ofschoon de kerndruk van hoog Uwe gisteren wat verder was afgenomen  zaten we zo’ beetje in de aller warmste lucht  vooral in de bergen zeer milde temperaturen. Het nulgradenniveau bevond zich  gisteren op maar liefst 3780 meter hoogte en dat is voor december bijzonder hoog en zo niet record verdachtig hoog! Ook elders in de bergen was het zeer zacht, zo meldde bijvoorbeeld het Jungfraujoch (3500m) + 1 graad, de Piz Corvatsch (3300m) +2.9 graden, Zermatt 11.8 graden en de San Bernardino (1600m) 13.9 graden!

czuyh_bxaaeqhra
Bevroren waterval in de schaduwzijde van de Nordkette in Innsbruck onder een strakblauwe lucht! Foto AWM Maarten Minkman ‏@MaartenMinkman

vars1012
Voor sneeuw moet je hogerop zijn zaols hier bijvoorbeeld in de Franse Alpen. Via ❄️ Vars ❄️ ‏@Varsfob
cztv1mjwgaa6_wv
Genieten van de zon en sneeuw op de pistes gisteren tijden de seizoen opening in het Kleinwalsertal. Zie ook verderop de VLOG
Deze temperaturen zijn zoals gezegd voor december buitengewoon en het is niet vaak voorgekomen dat het rond deze tijd van het jaar in de bergen zo extreem zacht is. Verantwoordelijk daarvoor is die al eerder in onze weerberichten aangehaalde warme hoogterug die helemaal vanaf de Azoren tot over de westelijke en zuidelijk Alpen ligt. Hoog

uwegist
Hoog UWE gisteren met die warme hoogterug
Uwe verliest vandaag verder aan kracht en een koufront zal in de loop van de dag van het noordoosten vooral in de noordoostelijke Alpen in de bergen voor een markante afkoeling gaan zorgen waarbij ook wat (lichte) sneeuw kan vallen. De overige Alpen houden het droog en afgezien van wat (hogere) wolken ook droog en zonnig. Aan de zuidkant wordt het door toenemend drukverschillen vooral naar het oosten oosten toe föhnig.  Verder zal ook de wind flink gaan aantrekken met in de oostelijke Alpen hogerop zelfs een stormachtige wind.

rad1112
Een zwak koufront met bewolking en wat (lichte) neerslag nadert de Alpen. Radarbeeld van 09h55. Bron WetterOnline.de
De sneeuwvalgrens daalt aan de noordkant  met het instromen van de koudere lucht vanavond naar 1300 tot 800 meter en morgen wanneer we ons in de meest koude lucht bevinden naar 1000 tot 500 meter. Op 1500 meter dalen de temperaturen tot 2 graden in de westelijke Alpen en -4 graden in de oostelijke delen. Hier vriest het op 2000 meter dan gewoon 4 tot 8 graden, naar het westen toe blijf het stukken zachter en dus ook droog.

svgmaand
Sneeuwvalgrens voor maandag wanneer we in de meeste koude lucht zitten
Veel sneeuw (neerslag) hoeven we op het zwakke rond niet te verwachten, meest betreft het (zeer) bescheiden hoeveelheden (2-10cm), enkel met zeer gunstige Stau zou er lokaal wat meer (tot 15cm) kunnen vallen.

bergfex1112
De verwachte neerslag (sneeuw) voor de komende 2 dagen (Bergfex /EC)
Dinsdag en deels ook woensdag dan ook in de oostelijke Alpen weer de invloed van een nieuw hoog voordat in de loop van de woensdag middag -avond een volgend koufront(tje) opnieuw meer bewolking en wat neerslag in de oostelijk Alpen gaat geven. Ook dit maal zal het door de aanwezigheid van de hogedruk om bescheiden hoeveelheden gaan en vandaag zijn de neerslaghoeveelheden zelfs alweer verder teruggerekend. Maar eens kijken wat er tegen die tijd dan überhaupt nog van over is
In de tweede helft van de week zien we dat het nieuwe hoog met zijn kern tot over het zuidoosten van Scandinavië en de Oostzee doorschuift om vervolgens tegen en in eht weekend een verbinding met het hoog der Azoren aan te gaan. Daarbij wordt aan de oostflank van het hoog boven Scandinavië met een naar noordoost tot oost draaiend stroming  toenemend koudere continentale lucht aangevoerd die zich geleidelijk ook naar het westen toe uitbreidt.

hoogzondec1112
Hogedruk volgend weekend ECMWF, vooral de zuidkant zit dan in de koudere lucht met ook wat toenemende sneeuwkansen
In het verdere verloop, na het volgend weekend, zien we dat het oostelijk deel van het hogedruk bastion zich loskoppelt van het Atlantische deel en met zijn zwaartepunt naar het zuidoosten afzakt. De koudere continentale lucht zal dan vooral aan de zuidkant van de Alpen worden aangevoerd, aan de noordkant en ook de westkant stroomt dat zachtere lucht binnen en het wordt föhnig! Het ziet er naar uit dat ook de rest van de volgende week een enorm bastion van hogedruk het weerbeeld in het overgrote deel droog zal gaan bepalen. De polaire jetstream wordt zodoende gedwongen een zeer noordelijk koers te volgen (IJsland – Noordkaap – noordwest Rusland en daarmee worden Atlantische depressies met hun storingen ook volgende week compleet buiten spel gezet.
hoog10dgec00

Mogelijk dat koudeputje(s) in het weekend en begin volgende week nog voor een “winterse” verrassing kunnen gaan zorgen waarbij dan vooral de zuidelijke Alpen zullen gaan profiteren. Deze afgesnoerde hoogtelaagjes zijn door hun vaak wispelturige gedrag tot zelfs op korte en middellange termijn zeer moeilijk door de weermodellen in kaart te brengen dus het heeft verder weinig zin om in dit stadium daar verder over door te gaan.

ec121112ens
de vrij “zachte” ECMWF ensembles (EC12) prikpunt noordelijk Alpen. We zullen het dus vooral van de stralingsvorst en kunstsneeuw productie moeten gaan hebben de komende tijd!

Met de hogedruk komen de mooi-weer en zon-aanbidders dus ook de komende dagen aan hun trekken. De liefhebbers van sneeuw dan wel dynamisch winterweer moeten verder weer geduld hebben en wachten op betere tijden die ongetwijfeld gaan komen!

Morgen maar weer eens verder kijken dan met Roy Molenaar die gisteren weer terug is gekomen uit Spitsbergen. Fijne dag vanuit een zonnig Termen in Oberwallis. Ciao

bihob1112
Belalp Hohbiel – Oberwallis

Dit weekend is “Alpenweerman” (Remco en Esther) te gast  in Mittelberg -Kleinwalsertal waar men ook met smacht op natuursneeuw zit te wachten. Echter ook zonder natuur sneeuw zullen we ons hier, mede door de gastvrijheid van Hans en Odette ter Braak@HausWalserBerg en Elmar Müller (Kleinwalsertal Tourismus eGen) prima vermaken.

Hieronder voor de niet Facebook aanhangers nogmaals de VLOG met een impressie van deze “parel” in de Vorarlberg

unnamed

Witte Kerst Alpen ?
Vanaf vandaag staan hier dagelijks de kansen op een Witte Kerst (top, vanaf 2000m  / midden,  vanaf 1500m  / dal vanaf 500m ).
Gezien het persisterende karakter van de Europese hogedruk en het droge weer moeten we vandaag “laag inzetten”. Daar waar sneeuw ligt boven de 2000 toot 2300 meter is een witte kerst gegarandeerd (100%). Elders 20 tot 40% met voordeel voor de Alpenzuidkant en NO Alpenhoofdkam. Gezien de nog lange verwachtingstermijn staat deze eerste prognose voor het gehele Alpengebied natuurlijk nog op zeer wankele benen!

kerstman

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 976 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Kouder maar waar blijft de sneeuw?!”

  • Alice
    11 december 2016 at 10:33

    Graag nog een dump voor 3e week januari😂

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer