Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen;  aan de achterzijde van een koufront dat samenhangend met een uitgestrekt lagedruk gebied – Kari I en Lotti – stroomt in fases vochtige en koude polaire lucht over de Alpen uit. Volgende week komt met een naar noordoost draaiende hoogtestroming het transport van nog koudere continentale arctische lucht opgang en belooft het ijzig koud te gaan worden!

Koud winter-weer “open end”

Achter een koufront met sneeuw is gisteren koudere polaire lucht over de Alpen uitgestroomd en inmiddels is de zachte lucht ook uit de zuidoostelijke Alpen verdreven.

10 tot 20 cm sneeuw viel er gisteren lokaal in de westelijke Alpen op het koufront. Foto’s vanuit Les Gets

Markant is vooral ook de afkoeling in de bergen met in de hogere dalen momenteel al strenge vorst en temperaturen op de hoogste toppen van -20 tot – 23 graden. Het koudst is het vanmorgen op het Kleine Matterhorn met een temperatuur van -23 graden en een dauwpunt temperatuur van -31 graden!

Vandaag valt er vooral in de zuidoosten van de Alpen nog sneeuw, elders is het meest droog met een mix van wolkenvelden en opklaringen, lokaal kan er vooral naar het oosten toe nog een vlok of sneeuw buitje vallen, beneden de 500 meter ook een spat regen.

De westelijke Alpenzuidkant en het inner-alpine Wallis profiteren van de noordelijke wind (Föhnig). Het is een stuk kouder dan voorheen met op 2000 meter temperaturen van -10 graden en op 1500 meter -16 graden. In het laagland algemeen temperaturen tussen 0 en 4 graden, in het uiterste oosten eerst ook nog wat hoger.

Het weekend gaat winters verlopen en vooral op zaterdag kan er met voorkeur voor de noordelijke Alpen als ook nog in de zuidoostelijke Alpen (lichte) sneeuw vallen. De inner-alpine Alpen en Alpenzuidkant houden het droog en vooral in het zuiden schijnt met de Nordföhn de zon. Zondag ook aan de noordkant weer meer zon en afgezien van een enkele sneeuwbuitje over uit sneeuwende wolk overwegend droog.

Vandaag en deels ook nog morgen sneeuwval van betekenis in de zuidoostelijke Alpen en noordelijke Balkan. De zuidelijke Alpen mogen tot morgenavond 20 tot 45 cm sneeuw verwachten!

Aanhoudend “Hochwinters”
Volgende week belooft het nog kouder te gaan worden wanneer tussen hogedruk welke zich uitstrekt vanaf de Azoren tot aan noord Scandinavie en lage druk boven oost Europa tot aan de westelijke Middellandse Zee vanuit het noordoosten arctische luchtmassa’s op transport worden gezet.

Komende week en wrs ook op de nog langere termijn blijft de stroming in de koude noordhoek zitten en daarmee is het aanhoudend winters

Deze lucht is echter ook droog zodat de sneeuwkansen niet bijzonder groot zijn. Veelal zal het weerbeeld bestaan uit een mix van wolken, opklaringen en lokaal een vlok sneeuw of sneeuwbuitje. De middag temperaturen komen niet meer boven het vriespunt uit en in de bergen vriest het streng tot zeer streng.

GFS ensembles centrale Alpen.

Ook het weekend en waarschijnlijk de gehele volgende week houdt het koude winterse weer aan, in hoeverre er later in de periode sneeuw gaat vallen is nog ongewis.

Tot zover voor deze vrijdag ochtend, een heel fijne dag en graat weer tot morgen met meer winterse vooruitzichten. Actueel in Termen -3 graden en deels opgeklaard

Alpenweerman TIP
Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert  – Wereldwijde Weathercard Service

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Lawine gevaar is weliswaar afgenomen maar ook met code ORANJE blijft het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven!

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.486 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer