Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  hoog – Irmelin – met kern boven de Britse Eilanden bereidt de invloed langzaam verder naar het oosten toe uit. De noordelijke Alpen hebben echter nog te maken met een koude noordoostelijke stroming, de zuidelijke Alpen met een krachtige Nordföhn. In de tweede helft van de week van oost naar west en ook in  het oosten geleidelijke overgang naar mooi en rustig hogedrukweer, vanaf vrijdag met een afnemende noordoosten wind geleidelijk ook warmer.

Vooral in westen en zuiden veel zon en geleidelijk minder koud

Met een krachtige noordelijke hoogtestroming is maandag achter een koufront weer veel koudere polaire lucht over de Alpen uitgestroomd.

De lucht was ook een stuk vochtigere en vooral in de Nordstau van de Alpen viel uit de aanwezige bewolking ook neerslag waarbij de sneeuwvalgrens tot 700 a 400 meter daalde en het deels tot in de lagere dalen sneeuwde.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. In het noorden overheerst de bewolking en valt er neerslag, in het zuiden schijnt de zon en is het droog

Bij dit alles stond ook nog eens een harde tot stormachtige wind die het voor het gevoel nog een stuk kouder maakte. Aan de zuidkant was het de krachtige Nordföhn die het weerbeeld bepaalde. Door de afdrogende en opwarmende werking van de Föhn was het er droog en zonnig en steeg het kwik tot 20 a 22 graden. Vervelende aspect was de harde  Föhn wind die het lente gevoel wat frustreerde.

Malcesine (113m) Lago di Garda gistermiddag. Met de Nordföhn steeg het kwik er tot bijna 20 graden

In de koude lucht kon het vannacht met een afnemende wind in de koude lucht weer flink afkoelen en vroor het op uitgebreide schaal licht tot matig en in de hoger gelegen dalen ook streng. Echter ook op wat grotere hoogte is de aanwezigheid van de koudere polaire lucht goed te merken, zo melden de  hoger gelegen weerstations op circa 3500 tot 3800 meter een temperatuur van 23 graden onder het vriespunt.

De kou straalt er vanaf! -19 graden op dit moment op de Zugspitze (2900m)

Vandaag valt er met voorkeur voor de Alpennoordkant (Nordstau effecten) nog weer wat neerslag of een bui. De sneeuwvalgrens varieert van 400 tot 800 meter in de ochtend en tot 800 a 1200 meter in de middag. Op 2000 meter vriest het vandaag aan de noordkant 7 tot 4 graden en op 3000 meter  een graad of 12.

De komende dagen geleidelijk stijgende sneeuwval en vorstgrens waarbij de neerslag van west naar oost ook aan de noordkant steeds verder zal afnemen. Elders is het de zon die het weerbeeld bepaald en blijft het droog. De Alpenzuidkant profiteert ook vandaag weer van de afdrogende werking van de Nordföhn (12 hPa drukgradiënt noord / zuid).

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Met het vorderen van de week zien we de invloed van hoog Irmelin langzaam naar het oosten toe uitbreiden. Dat dat heeft tot gevolg dat de atmosfeer geleidelijk weer tot rust gaat komen wat we vooral aan de afnemende noordoostelijke wind (Zwitserland “Bise”) zullen gaan  merken.

Gedurende de week van west naar oost weersverbetering maar eerst nog vrij koud

Omdat we voorlopig nog aan de koude kant van de hoogte-as verblijven wordt met de noordoostelijke stroming de komende dagen nog wel vrij koude lucht aangevoerd welke in de Stau van de noordelijke Alpen meer bewolking oplevert waarbij ook steeds weer wat neerslag kan vallen. De neerslag trekt zich met het vorderen van de week tevens steeds verder naar de oostelijke (noordelijke) Alpen terug.

Vooral de komende 48 uur kan er in de Nordstau van de Alpenhoofdkam nog wat neerslag (sneeuw) vallen. Model Arpege sneeuwval cumulatief tot donderdagmiddag

Elders is het droog en overwegend zonnig en kan het kwik dagelijks wat winst gaan boeken. Ook de nu nog krachtige Nordföhn zal de komende dagen geleidelijk in kracht gaan afnemen. Tegen het einde van de week komen we dan in de veel zachter lucht terecht en met volop zon zal het dan overal weer lenteachtig zijn.

De ontwikkelingen vanaf maandag worden onzeker. Waarschijnlijk gaat maandag van het noorden uit aan de oostflank van een volgend Atlantisch hoog weer koudere lucht naar het zuiden toe uitstromen, de meeste koude lucht met ook weer sneeuw tot in de lagere delen zou dan voor de woensdag over de Alpen gaan uitstromen. Hoe dit allemaal zal gaan evolueren vraagt onze aandacht voor de komende dagen.

GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen

Tot zover vanuit een weer mooi opgeklaard Termen in Oberwallis en graag weer tot een volgende keer. Ciao

LAWINE gevaar matig (code 2) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 555 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier