Algemeen;  hoog – Irmelin – met kern boven de Britse Eilanden bereidt de invloed langzaam verder naar het oosten toe uit. De noordelijke Alpen hebben echter nog te maken met een koude noordoostelijke stroming, de zuidelijke Alpen met een krachtige Nordföhn. In de tweede helft van de week van oost naar west en ook in  het oosten geleidelijke overgang naar mooi en rustig hogedrukweer, vanaf vrijdag met een afnemende noordoosten wind geleidelijk ook warmer.

Vooral in westen en zuiden veel zon en geleidelijk minder koud

Met een krachtige noordelijke hoogtestroming is maandag achter een koufront weer veel koudere polaire lucht over de Alpen uitgestroomd.

De lucht was ook een stuk vochtigere en vooral in de Nordstau van de Alpen viel uit de aanwezige bewolking ook neerslag waarbij de sneeuwvalgrens tot 700 a 400 meter daalde en het deels tot in de lagere dalen sneeuwde.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. In het noorden overheerst de bewolking en valt er neerslag, in het zuiden schijnt de zon en is het droog

Bij dit alles stond ook nog eens een harde tot stormachtige wind die het voor het gevoel nog een stuk kouder maakte. Aan de zuidkant was het de krachtige Nordföhn die het weerbeeld bepaalde. Door de afdrogende en opwarmende werking van de Föhn was het er droog en zonnig en steeg het kwik tot 20 a 22 graden. Vervelende aspect was de harde  Föhn wind die het lente gevoel wat frustreerde.

Malcesine (113m) Lago di Garda gistermiddag. Met de Nordföhn steeg het kwik er tot bijna 20 graden

In de koude lucht kon het vannacht met een afnemende wind in de koude lucht weer flink afkoelen en vroor het op uitgebreide schaal licht tot matig en in de hoger gelegen dalen ook streng. Echter ook op wat grotere hoogte is de aanwezigheid van de koudere polaire lucht goed te merken, zo melden de  hoger gelegen weerstations op circa 3500 tot 3800 meter een temperatuur van 23 graden onder het vriespunt.

De kou straalt er vanaf! -19 graden op dit moment op de Zugspitze (2900m)

Vandaag valt er met voorkeur voor de Alpennoordkant (Nordstau effecten) nog weer wat neerslag of een bui. De sneeuwvalgrens varieert van 400 tot 800 meter in de ochtend en tot 800 a 1200 meter in de middag. Op 2000 meter vriest het vandaag aan de noordkant 7 tot 4 graden en op 3000 meter  een graad of 12.

De komende dagen geleidelijk stijgende sneeuwval en vorstgrens waarbij de neerslag van west naar oost ook aan de noordkant steeds verder zal afnemen. Elders is het de zon die het weerbeeld bepaald en blijft het droog. De Alpenzuidkant profiteert ook vandaag weer van de afdrogende werking van de Nordföhn (12 hPa drukgradiënt noord / zuid).

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Met het vorderen van de week zien we de invloed van hoog Irmelin langzaam naar het oosten toe uitbreiden. Dat dat heeft tot gevolg dat de atmosfeer geleidelijk weer tot rust gaat komen wat we vooral aan de afnemende noordoostelijke wind (Zwitserland “Bise”) zullen gaan  merken.

Gedurende de week van west naar oost weersverbetering maar eerst nog vrij koud

Omdat we voorlopig nog aan de koude kant van de hoogte-as verblijven wordt met de noordoostelijke stroming de komende dagen nog wel vrij koude lucht aangevoerd welke in de Stau van de noordelijke Alpen meer bewolking oplevert waarbij ook steeds weer wat neerslag kan vallen. De neerslag trekt zich met het vorderen van de week tevens steeds verder naar de oostelijke (noordelijke) Alpen terug.

Vooral de komende 48 uur kan er in de Nordstau van de Alpenhoofdkam nog wat neerslag (sneeuw) vallen. Model Arpege sneeuwval cumulatief tot donderdagmiddag

Elders is het droog en overwegend zonnig en kan het kwik dagelijks wat winst gaan boeken. Ook de nu nog krachtige Nordföhn zal de komende dagen geleidelijk in kracht gaan afnemen. Tegen het einde van de week komen we dan in de veel zachter lucht terecht en met volop zon zal het dan overal weer lenteachtig zijn.

De ontwikkelingen vanaf maandag worden onzeker. Waarschijnlijk gaat maandag van het noorden uit aan de oostflank van een volgend Atlantisch hoog weer koudere lucht naar het zuiden toe uitstromen, de meeste koude lucht met ook weer sneeuw tot in de lagere delen zou dan voor de woensdag over de Alpen gaan uitstromen. Hoe dit allemaal zal gaan evolueren vraagt onze aandacht voor de komende dagen.

GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen

Tot zover vanuit een weer mooi opgeklaard Termen in Oberwallis en graag weer tot een volgende keer. Ciao

LAWINE gevaar matig (code 2) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 553 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!