Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  tussen hoog – Torsten – met kern boven de Oostzee en hoog – Anke II – met kern ten westen van Ierland worden in toenemende mate koude labiele polaire luchtmassa’s tot over de Alpen aangevoerd. In het weekend kan de atmosfeer met wat stijgende luchtdruk enigszins stabiliseren, met een noordoostelijke stroming blijft het voor de tijd van het jaar veel te koud. Begin volgende week tijdelijke verzachting.

Volgende week verzachting / spannende ontwikkelingen wat langere termijn

Gisteren hadden we in de Alpen te maken met een  occluderend frontensysteem. Achter het front stroomde vooral in de hogere atmosfeer koudere lucht binnen waardoor de atmosfeer in de loop van de dag de-stabiliseerde. De Höhenkaltluft zorgde ervoor dat de buien activiteit in de loop van de dag weer toenam.

Sneeuwbui gistermiddag in Grindelwald

Sommige buien hadden een heel lokaal karakter en er werd zelfs ook onweer gemeld. Elders bleeft het meest bij wat uit sneeuwende bewolking of sneeuwbuitjes. De sneeuwvalgrens laag meest zo rond de 700 meter, lokaal echter ook tot in de lagere delen en dalen.

Vandaag donderdag gaat de Höhenkaltluft verder terrein winnen, lokaal valt er wat sneeuw of sneeuwbuien en de sneeuwvalgrens daalt van 800 tot 600 meter (nacht) tot in het Alpenlaag en Alpenvoorland.

In de bergen is het ijzig koud, op 2000 vriest het een graad of 10.  De wind is matig tot krachtig en komt uit west tot noordwestelijke richtingen.

Vanmorgen opnieuw een winters ontwaken in Karinthie. Foto Bart Tiemens‏ @barttiemens63
En datzelfde geldt voor de . Zillertalarena – Filzstein
Steiermark – Hauser Kaibling

Vrijdag verandert er grosso modo niet veel aan het winterse weerbeeld, in de ochtend lokaal Hochnebel of mist en overdag lossen zon en bewolking elkaar af en lokaal kan er wat sneeuw of een sneeuwbui vallen. Voorkeur dan voor de westelijke (Franse) Alpen door toedoen van een apart (hoogte) laagje boven Frankrijk gevuld met hele koude lucht ( tot -38°C op 5 km hoogte) op wat grotere hoogte!

GFS 500 hPa – Hoogtelaag vrijdag ochtend
Hoogtelaagje en grondlaag meer in detail en op weg naar zuid Frankrijk

Inkomende hogedruk
In het weekend neemt de invloed van hogedruk (uitloper) toe en daarmee zullen de neerslag kansen verder worden onderdrukt. Met een naar noordoost draaiende stroming neemt de kans op Hochnebel aan de noordkant verder toe.

GFS voor zondag met de uitloper van hogedruk, met een straffe NO wind is en blijft het echter ijzig koud!

Overdag wisselen zon en wolken velden elkaar af, vooral in de bergen schijnt ook de zon. Uit de (lagere) bewolking of Hochnebel kan wanneer deze dik genoeg is lokaal nog wat sneeuw neer dwarrelen maar veel zal dit niet te betekenen hebben.

Zwak frontje, lichte sneeuw
Maandag zal een zwak koufrontje wat vanuit het noordwesten over de Alpen trekt de bewolking en  de neerslag activiteit weer wat doen toenemen. Grotere hoeveelheden worden er ook dan niet verwachten meest zal het licht sneeuwen en met voorkeur voor de noordkant. Sneeuwval grens meest tussen de 500 en 700 meter. Dinsdag volgt vanuit het westen wat zachtere lucht en stijgt de sneeuwvalgrens tot 800 a 1000 meter. Neerslag wordt er dan echter niet of nauwelijks verwacht.

Hogedruk / Kaiserwetter bergen
Tot medio volgende week zitten de modellen (operationele uitdraai) van het GFS en ECMWF nog aardig op één lijn. We zien het zwaartepunt van de zuidelijke Atlantische hogdruk als een apart hoog dan via zuid Europa naar het oosten verplaatsen. Dat betekent dat er een einde gaat komen aan de koude noordelijke hoogtestroming en de lucht door enerzijds de subsidentie (dalende luchtbewegingen) en anderzijds de instroom van wat zachtere lucht vanuit het westen gaat opwarmen.

ECMWF voor woensdag met de langzaam naar het oosten doorschuivende hogedruk. Veel zon en wat aangenamere temperaturen zorgen een aantal dagen voor heerlijk Ffrühwinterwetter en uitstekende wintersport condities!

Dit zal met name merkbaar worden in de bergen waar het met veel zon en de vers gevallen sneeuw prima vertoeven zal zijn. Weinig stroming, droge lucht en de zon zullen dan voor uitstekende wintersport condities gaan zorgen!

Ook in de lagere delen zal ondanks de verzachting het opgebouwde machtige koude reservoir niet worden opgeruimd en door de subsidentie inversie en de negatieve stralings balans waar we in deze tijd van het jaar mee te maken hebben wordt het in de dalen en lagere delen boven sneeuw koud (strenge stalingsvorst). Wel zullen de kansen op Hochnebel en mist gaan toenemen! Tot zover dus eigenlijk niets aan het handje en gewoon aanhoudend winters!

Volgende week in de bergen veel zon, in de lagere delen en dalen toenemende kans op Hochnebel / mist

Südstau /Südföhn of toch weer de noordelijke kou 
In de tweede helft van de week gaan de operationele oplossingen van beide modellen uit elkaar lopen en dit heeft te maken met de positie(s) van de sturende drukgebieden. Beide modellen gaan weer uit van een nieuwe Atlantische blokkade echter met dien verschil dat de positie(s) verschillen en met name de afhandeling van het laag. Het GFS berekent deze westelijker dan het ECMWF en dat heeft gevolgen.

Uitgaande van het GFS gaan we in de tweede helft van de week met een in kracht toenemend zuidwestelijke stroming te maken krijgen waardoor het vooral aan de noordkant met de Südföhn flink kan gaan verzachten. Tegelijkertijd gaat eer vochtige lucht vanuit het zuiden stuwen en gaan de westelijke zuidelijke Alpen te maken krijgen met Südstau (sneeuw).

GFS vrijdag / zaterdag met de zachtere oplossing

In het geval van het ECMWF wordt het laag opnieuw veel noordelijker en ook oostelijker berekend. Wanneer dit scenario het gaat winnen dan gaat ingeleid door een koufront in de loop van de zaterdag opnieuw polaire lucht vanuit het noorden tot over de Alpen stromen. Eigenlijk het patroon wat we al een week of vier zien!

ECMWF met de koudere oplossing

Gelet op de eerder model uitdraai en de diverse ensemble uitdraai lijkt me de oplossing van de operationele uitdraai met de Südstau /Südföhn niet de meest voor de hand liggende en opteer ik voor vandaag voor de langere termijn de oplossing van het ECMWF. Het moge echter duidelijk zijn dat de onzekerheid in de loop van de volgende week (tweede helft) behoorlijk gaat toenemen en de scherpe winterkantjes er in ieder geval tijdelijk uitgaan!

Morgen meer, fijne dag vanuit een winters Termen in Oberwallis. Ciao

Webcams- meer beelden uit

 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.060 times, 1 visits today)
Advertentie

13 Reactie op “Alpen – Koude start meteorologische winter”

 • Dries Livigno
  30 november 2017 at 12:50

  Als het al tot een Südstau zou komen hangt er dan ook een sneeuwdump aan vast? Dan kijk ik vooral naar mijn geliefkoosde Livigno.
  Als het de andere optie wordt, komt er dan veel sneeuw bij te kijken of wordt het enkel maar Kaiserwetter?

  • Johann
   30 november 2017 at 13:12

   GFS06 nu meer richting ECMWF maar wel met heerlijke Genua cyclogenese en ook Südstau (Gegenstromlage) in optima forma #dump – Ik teken hiervoor

 • Frederic
  30 november 2017 at 12:55

  Hallo Johann,

  ‘T is toch een genot voor het oog al die mooie besneeuwde plaatjes en de vooruitzichten laten ons (de Kerstgangers) voor éénmaal toch niet in de steek, geen Kerststress 🙂 !

  Nu nog hopen dat de Südstau het pleit wint en de Zuidelijke Alpengangers gaan hun geluk niet op kunnen
  (weliswaar een slag om de arm houden).

  groetjes,

  Frederic

  • Johann
   30 november 2017 at 13:16

   Interessante ontwikkelingen Frederic, ook mooie oplossingen met Südstau (Genualaag) tegen einde volgende week! Maar ook nog die grote slag om de arm (houden) 😉

 • Johann
  30 november 2017 at 13:19

  @ALLl ECMWF laatste ensembles (EC00-3011) op termijn gaan de OPER (geel) en Control (blauw) weer mooi naar beneden! – prikpunt noordkant

 • Frederic
  30 november 2017 at 13:37

  Oei, kouder aan Noordzijde = minder kans op sneeuwval (dump) aan Zuidzijde? Sorry als het een domme

  • Frederic
   30 november 2017 at 13:41

   Oops te vlug op “plaatsen” gedrukt 😀
   …opmerking is. Ik ben een leek in deze terminologie.

   Btw, men spreekt ook van sneeuwkansen in de LL en België?

   Enne.. bedankt voor de vlugge reacties Johann, had ik niet verwacht maar is wel tof!

   • Johann
    30 november 2017 at 13:46

    Als deze GFS kaarten (06Z) en -of deze setting zo gaat uitkomen dan sneeuw for all. Al met al geen slechte ontwikkelingen voor de langere termijn!

    Idd, ook winterse neerslag in de LL , Gent sneeuwde het zelfs al vanmorgen! Zie https://twitter.com/Peyto_Lake_/status/936194788466003969

   • Johann
    30 november 2017 at 13:51

    En ook Gulpen-Wittem is gevallen voor Thialf!

 • Dries Livigno
  30 november 2017 at 21:00

  Zelfs in Oostkamp, omgeving Brugge ( niet ver van de zee) is het rond 18.00 uur beginnen sneeuwen. Rond Gent ligt er 5 cm sneeuw.
  Voor mij makt het niet echt uit wat de uitkomst zal zijn, als er maar sneeuw valt. Natuurlijk duim ik voor het Genualaag dat het nog eens komt de volgende 6 weken.
  Meestal heb ik het geluk dat er een dump op het menu staat enkele weken voor onze aankomst in Livigno. Dus zal er rond 15 januari komen volgens de traditie.
  We blijven je volgen Johann.

 • Arnold
  30 november 2017 at 22:10

  Komen er nog updates vanavond?

  Geweldig om je berichten te lezen! Keep up the good work

  Gr.
  Arnold

  • Johann
   30 november 2017 at 22:15

   Helaas andere verplichtingen….even vna FB gepakt! 😉

   ❄️Nordwestrutsche❄️
   Voor wat betreft de avond uitdraai tot op de middellange termijn weinig schokkends Meer hogedruk, meer zon en gewoon lekker winters: Tot en met het weekend ijzig koud. Volgende week meer hogedruk, iets minder koud. Sneeuw blijft, geen angst, en prima wintersportweer in de bergen met volop zon. In de dalen en laagland volgende week toenemende Hochnebel en mistkansen.
   Vanaf medio volgende week interessante setting, zowel het GFS als ook het ECMWF opteren de koude(re) variant(en) met een mooie zgn Nordwestrutsche ( NW glijbaan). Met de polaire jet NW-ZO koers richting de Alpen dan weer kouder en sterk toenemende sneeuwkansen! Morgen hopelijk meer van dit soort fraaie winterse kaarten! Fijne avond en truste voor straks – J –

 • Arnold
  30 november 2017 at 23:00

  Top dank je wel!

  Gr.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer