Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen hogedruk – Neyvi – met kern boven Scandinavie en lage druk boven zuid Europa en de Middellandse Zee liggen de Alpen in een noordoostelijke hoogtestroming. Samenhangend met een koudeputje dat via de Alpen naar noord Italië is getrokken is nogmaals een portie koudere en vochtige lucht over de oostelijke Alpen uitgestroomd. In de tweede helft van de week komt er een einde aan de koude noordoostelijke hoogtestroming maar houden we de tegenstelling tussen de hogedruk in het noorden en de lage druk boven zuid Europa

Geleidelijk oplopende temperaturen

Geheel volgens verwachting is gisteren een koudeputje (hoogtelaagje) via de oostelijke Alpen naar noord Italië getrokken. In het sleeptouw van het systeem stroomde met name over de oostelijke Alpen nogmaals een portie koudere en vochtigere lucht uit. Vooral op wat grotere hoogte was de lucht koud ( -26 tot -28°C op 500 hPa / 5.5 km) en dit resulteerde opnieuw in neerslag / buien.

Ook in de lagere atmosfeer was de lucht voor de tijd van het jaar veel te koud ( -3 tot – 4 °C op 850 hPa / 1500m ) en dit was wederom voldoende voor sneeuw tot 1000 a 800 meter.

Niet verwonderlijk dat met deze temperaturen die nog steeds 10 tot 12 graden onder het langjarig klimatologisch gemiddelde liggen het wat hogerop in de bergen meer aan de Hochwinter deed denken dan aan jet voorjaar en medio mei.


Dat er in het hooggebergte nog een machtig sneeuwdek aanwezig is met lokaal record sneeuwhoogtes blijkt onder andere uit de onderstaande plaatjes vanuit de Franse Alpen en de Oberwalliser Alpen

In het hooggebergte ligt nog een machtig sneeuwdek van 3 tot 6 meter. Foto’s vanuit de Franse Alpen col du Galibier ! Via Valloire Galibier @valloire

In Saas-Fee Oberwallis wordt er eveneens zwaar materieel ingezet om de enorme sneeuwmassa’s te ruimen.

Saas-Fee. Via FB Kässbohrer Saas Fee

De westelijke Alpen profiteerden ook gisteren vooral weer van de hogedruk. Enkele (hogere wolken(velden) die met het overtrekkende koudeputje samenhingen mochten geen naam hebben. Ook hier bleef het kwik flink achter en met 12 tot 15 graden was het meest wel gedaan.

Verder stond er nog steeds die harde noordoostelijke wind die het voor het gevoel nog een heel stuk kouder maakte. Inner Alpin (Wallis) kon met volop zon nog net even tippen aan de  20 tot 21 graden. Hier in Termen in Oberwallis was het voor de tweede keer op rij vooral de in de middag opstekende krachtige koude NO wind die het voor het gevoel zeer koud maakte. Uit de wind en in de zon was het echter prima vertoeven.

Luchtdruk en wind gisteren gemeten in het Alpenweerman en Meteo-centrale weerstation in Termen (1020m) Oberwallis


De westelijke zuidelijke Alpen en speciaal het zuid Zwitserse Tessin hadden ook gisteren weer de beste papieren voor wat betreft zon en temperaturen. Met ondersteuning van een krachtige Nordföhn ( 8 tot 10 hPa drukgradiënt) steeg het kwik in de zuidelijke delen en rond de Lago’s tot bijna 23 graden.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats   

IJsheiligen – Kalte Sophie
Duitsland en Zwitserland rekenen ook de 15 mei  nog tot de IJsheiligen (11 tm 14 mei)  Deze dag is vernoemd naar Sophia van Rome († 304), een heilige martelares van de Rooms-Katholieke Kerk  In het Alpengebied werden indertijd op die dagen vuren ontstoken ter bescherming tegen de vorst. In deze landen gebruikt men nog de uitdrukking “Pflanze nie vor der kalten Sophie“, waarmee bedoeld wordt dat men nooit spullen moet poten vóór 15 mei (de naamdag van de heilige).

Onder een heldere hemel kon het in de koude lucht vannacht weer sterk afkoelen en op veel plaatsen vroor het weer licht en in de hogere dalen ook matig. De woensdag 15 mei gaat in navolging van de IJsheiligen dus inderdaad ook flink onderkoeld van start en het is wachten op de zon die de boel weer wat kan gaan opwarmen.

De oostelijke Alpen gaan eveneens onderkoeld van start en uit de bewolking valt steeds weer neerslag waarbij het in de ochtend aan de noordkant lokaal tot 600 meter kan sneeuwen. In het oosten sneeuwt het vanaf 1200 a 1500 meter. De westelijke delen (Tirol, Vorarlberg) krijgen met een beetje geluk ook de zon nog te zien. De oostelijke regionen hebben ook nog eens te maken met een harde tot stormachtige west tot noordelijke wind.

Met het einde van de singulariteit “IJsheiligen” gaat er eindelijk ook een einde komen aan het veel te koude voorjaarsweer waar grote delen van Europa en ook de Alpen al geruime tijd mee te maken hebben. Vanaf donderdag komt er van west naar oost geleidelijk een einde aan de koude noord tot noordoostelijke stroming.

Met een meer oost tot zuidoostelijke component stroomt er dan geleidelijk minder koude lucht binnen en gaan de temperaturen in de lift. In de oostelijke Alpen zal met echter nog tot vrijdag geduld moeten hebben voordat de verzachting ook hier zijn intrede gaat doen.

GFS 850hPA voor zaterdag 00h00 met de warme lucht die steeds verder terrein wint

Op het 850 hPa vlak (1500 meter) stijgen de temperaturen in het weekend dan tot 10 a 12 graden en dat is zo’n 10 tot 12 graden hoger dan vandaag. Ook in de bergen wordt het een stuk warmer en stijgt de vorstgrens naar 2200 tot 2600 meter.  In het Alpenlaagland en de Alpendalen mag men zich dan ook eindelijk gaan verheugen op temperaturen die eindelijk weer rond en regionaal zelfs weer boven normaal gaan uitkomen waarbij 20  tot 22 graden haalbaar zijn en lokaal met ondersteuning van de Südföhn zelfs 24 tot 25!

Met Föhn kan het aan de noordkant zomers warm worden. GFS 850 hPA voor zaterdagmiddag

De thermische opleving gaat echter ook gepaard met vochtigere lucht en met de lagedruk en vlakke drukverdeling boven zuid Europa en tot over de Alpen nemen de neerslagkansen ook toe. De neerslag zal vooral een buiig karakter hebben waarbij ook onweer kan voorkomen.

GFS ensembles prikpunt Vorarlberg

Met de start van de nieuwe week zien we het zwaartepunt van de lagedruk geleidelijk vanuit het zuiden via de Alpen naar oost Europa en de Baltische Staten verplaatsen. Als tegenhanger zien we het zwaartepunt van de hogedruk vanaf de Noorse Zee tot over de Britse Eilanden liggen. Zoals het er naar uitziet blijven we in de vrij warme labiele luchtmassa’s liggen.

GFS 850 hPA voor woensdag 22 mei. Kan de koude lucht vanuit het noorden opnieuw voor kouder weer gaan zorgen?!

Of later in de periode dan weer koudere lucht vanuit het hoge noorden tussen de twee sturende druksystemen naar het zuiden kan gaan afzakken en ook de Alpen weer zal gaan binnenstromen is nog uiterst onzeker.

Zeker lijkt wel dat we met het einde van de IJsheiligen ook de kou kwijt gaan raken. Daarvoor in de plaats nemen de kansen op neerslag vanuit het zuiden en zuidoosten we toe. Prima groeiweer en met de nattigheid zal in ieder geval De natuur “sich freuen”.

Tot zover voor deze woensdag. Actueel in Termen onbewolk en 0 graden. Fijne dag, ciao

De Alpenweide wordt “berieselt” en met 0 graden in de thermometerhut en een dauwpunttemperatuur van -4 graden leverde dit ijs op. Foto genomen vanuit de weerkamer met blik richting de Riederfurka en Aletsch Arena

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 652 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier