klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Record verdachte koude injectie

Geheel volgens verwachting en lang van te voren aangekondigd werden de Alpen getrakteerd op een koude “injectie” met in de bergen een dik pak sneeuw! Tot zaterdagochtend was er lokaal 20 tot 50 cm gevallen en lokaal 70 cm. Gisteren konden we in de Nordstau daar nog eens 20 tot 30 cm bij op tellen.

Er viel niet alleen sneeuw het werd voor de tijd van het jaar ook bijzonder koud. Gisteren en ook op dit moment vriest het in het hooggebergte 10 tot 15 graden en tot in de hogere dalen 5 graden. Een dikke week geleden konden we nog genieten van zomerse 20 tot 25 graden. Tja het kan verkeren!

Winterwonderland wandeling in ons partner gebied het Kleinwalsertal en bij onze vrienden Hans en Odette ter Braak in Mittelberg. En dat op circa 1500 meter hoogte, ook niet alledaags.

In de koude arctische luchtmassa’s daalde de sneeuwvalgrens tot 1000 meter en lokaal door begeleidende neerslagafkoeling tot 700 a 550 meter. Voor deze tijd van het jaar is dat best bijzonder. Zo viel er bijvoorbeeld in Crans Montana in Wallis nog nooit zoveel sneeuw in de vroege herfst (25 cm) en op veel plaatsen was het nog nooit of niet zo vaak zo koud als tijdens deze “koude injectie.

De meeste sneeuw viel vrijdag tot zaterdagochtend, lokaal 50 tot cm 70cm. Gisteren kwam daar nog een 10 tot 20 cm bij. Bron kaart via Kachelmannwetter.com

Natuurlijk leverde dit weer vele mooie plaatsje op die doen smachten naar meer. Het is echter nog erg vroeg in de herfst en de winter nog ver weg. De meeste sneeuw zal weer “als sneeuw voor de nog krachtige sneeuw” wegsmelten. In het hooggebergte kan deze onder gunstige omstandigheden en het uitblijven van nieuwe warmte anomalieën tot het volgend voorjaar / zomer overleven.

Schwarzwasserhütte op 1650m 45cm gisterochtend. Via Hans ter Braak / Mittelberg @hansterbraak
Miitelberg winterse Kanzelwand en sneeuwduinen door de harde wind. Via Hans ter Braak
Livigno

Niet alleen in de Alpen viel sneeuw. Ook het zuid Duitse Schwarzwald pakte in de hogere delen nog sneeuw mee en ook hier was het zaterdag compleet winter. De beelden zijn vanuit het Hochschwarzwald / Feldberg waar op de hoogste delen zo’n 45 cm sneeuw ligt. Met dank aan Markus Köss Twitter @wetterkoess

De zuidkant van de Alpenhoofdkam profiteerde van betere en mindere koude condities. Met de inzettende noordelijke wind (Nordföhn) ging de neerslag er hier al vrij snel uit en klaarde het op en werd het zelfs meest zonnig.

Zonnig Ascona in Tessin Z-Zwitserland gisterochtend

Minder koud, meer zon en stijgende sneeuwvalgrens

Vanuit de hoogtetrog is een bel koude lucht afgesnoerd die als cut-off hoogtelaag, in het Duits mooi aangeduid als “Kaltluftropfen” welke nu richting oost Europa trekt en opvult. We komend dan in rustiger vaarwater terecht, de zon gaat weer meedoen en in alle hoogtes gaat vanaf morgen de temperatuur dagelijks in de lift. Echt bestendig is het door uitblijven van hogedruk echter niet.

De Kaltlufttropfen zoals het ECMWF model deze zaterdag weergaf voor zondagavond. Met dit soort systemen boven je hoofd is het alles behalve stabiel

Inmiddels is de “Winterspuck” weer voorbij en kan het opwarmen weer gaan beginnen. Veel zon deze ZONdag al in de oostelijke Alpen. In de westelijke Alpen en Jura zorgt een Frans laagje voor meer bewolking en neerslag.

Met de zon er weer bij levert dit natuurlijk weer heerlijke plaatjes op. Wat te denken van deze vanuit Wildschönau (1850 meter). Met dank aan onze weerman Arjan

Ook in ons partnergebied Innsbruck in Tirol (Oostenrijk) is de zon weer doorgebroken en met de verse sneeuw op de bergen (Nordkette) levert die volgende schitterende beelden op. Kijk en luister even mee naar de mooie winters getooide Tiroler Alpen Innsbruck – Seegrubbe

Ook de komende dagen kan er wat neerslag of een bui vallen maar ook de zon zal zeker goed van de partij zijn. Voor meer details verwijs ik graag naar het weerbericht van Roy Molenaar van gisteren die daar al nader op inging. Hoe dan ook het warmt weer wat op en de sneeuwvlagrens stijgt geleidelijk weer tot boven de 2000 a 2400 meter en de vorstgrens naar 3000 tot 3200 meter.

Radarbeeld Alpen 10h30. bron WetterOnlinde.de

Weekend nieuwe hoogtetrog / Hoogtelaag

Interessant wordt het dan weer in de weerkeuken vanaf het weekend of tegen het einde van de week. We zien dan een nieuwe Atlantische hoogtetrog richting west Europa koersen. Volgens de laatste model output gaat dan een volgend hoogtelaag afsnoeren dat vervolgens het continent optrekt.

Een volgende markant afsnoerend hoogtelaag verschijnt komend weekend in beeld!

De precieze ontwikkelingen zijn nog onzeker last en de weermodellen hebben er nog  nodige moeite meer. Juist de positie van het afsnoerende hoogtelaag met aan de voorzijde de aanvoer van vochtige warmere luchtmassa’s vanuit het zuiden en aan de achterzijde de koudere luchtmassa’s vanuit het noorden en westen gaat voor de Alpen heel belangrijk worden.

Weekend waterballet?!

Dit soort constellaties kunnen veel neerslag gaan produceren met veelal zwaarte punt Alpenzuidkant.

ECMWF voor zaterddag 3 oktober met (zeer) veel neerslag in de Südstau en Alpen

De afgelopen dagen zag ik al neerslaghoeveelheden van 200 tot 300 mm in de Südstau regio’s voorbij komen en ook vanmorgen wordt er door de modellen (zeer) veel neerslag berekend. Zo komt het Europese ECMWF model met 200 tot 340 mm op de proppen in de periode van vrijdag to maandag volgende week.

Gezien de onzekerheden met betrekking tot deze ontwikkelingen heeft het nu weinig zin om daar verder op in te gaan. Deze tijd van het jaar staat er echter om bekend dat er, mede door de vaak nog hoge sneeuwvalgrens, dat er extreme neerslaghoeveelheden kunnen gaan vallen met alle gevolgen van dien. Zeker iets om even goed in de smiezen te houden. Een nieuwe winterinval is deze week hoe dan ook geen thema, mogelijk nazomer weer wat ook even in de kaarten zat (GFS model) echter ook niet.

GFS ensembles prikpunt centrale Alpenzuidkant (CH)

De komende dagen meer, ik zou zeggen blijf volgen en een heel fijne zondag gewenst. Actueel in Termen 6 graden met een waterig zonnetje. Hogerop lig een laagje sneeuw! Ciao

(Visited 938 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer