Alpen - Koude hogedruk - sneeuwkannonen weer

Algemeen: tussen hogedruk boven de Britse Eilanden en lage druk boven oost Europa liggen de Alpen in een noordoostelijke stroming. Later in de week draait de stroming naar het noordwesten. Door de dominantie van de hogedruk is het droog en zonnig, de oostelijke Alpen zijn vooral later in de week wat gevoelig voor storingsinvloed. Vooral in de bergen op termijn weer zachter!
Nachtelijke diepvries, -3o graden Funtensee
Hogedruk welke zicht uitstrekt vanaf de Atlantische Oceaan, over de Britse Eilanden tot over oost Europa bepaalt het weerbeeld in grote delen van Europa als ook in de Alpen. De lucht die binnen dit hoog circuleert is vooral zeer droog en boven het oosten van Europa toot over de (oostelijke) Alpen ook behoorlijk koud. De koude en droge luchtmassa’s zijn vooral mooi te herkennen aan de zogenaamde Theta-E kaarten (hoe blauwer hoe kouder) en natuurlijk ook aan de dauwpunt temperaturen.
Valt in de lange nachten dan ook nog eens de wind weg dan kan het sterk gaan afkoelen en dat is ook hetgeen we vannacht zagen gebeuren. Op uitgebreide schaal vriest het matig tot streng en in de bekende Kältelöcher (afgesloten dalen op wat grotere hoogte) ook zeer streng. De Glattalp in het Zwitserse kanton Schwyz meldt op dit moment -20 graden en de Funtensee in de zuid Beierse Alpen -27 graden. Pakken we nog even de dauwpunten ernaast dan zien we dat deze tussen de -10 en -30 graden liggen (laagste waardes voor de hogere berg regionen en toppen). Gortdroge lucht dus met een hoge bereidheid tot sterke afkoeling! Scheelt nog dat er geen of geen uitgebreid sneeuwdek aanwezig is want anders zou de afkoeling nog een heel stuk sterker zijn.
Opvallend maar onder de vleugels van de hogedruk natuurlijk ook normaal is het temperatuurverloop met toename van hoogte. De laagste temperaturen worden in de lagere atmosfeer en hogere dalen gemeten, met toename van hoogte zien we juist hogere temperaturen. Zo vriest het op de hogere toppen slechts een graad op 10. Het Jungfraujoch op 3500 meter meldt -10 graden, dat is bijvoorbeeld net zo koud of zelfs iets zachter als in St Moritz (1800m) en Galtuer (1500m) om maar eens wat te noemen! Deze opwarming met toename van de hoogte is typisch voor hogedruk, immers door de dalende luchtbewegingen binnenin het hoog warmt de lucht van bovenaf lucht op (subsidentie) en ontstaat er een koudere laag onderin de atmosfeer (inversie).
Met de as van de hogedruk ten noorden van de Alpen wordt er vooreerst nog koude continentale lucht aangevoerd en tot begin van de volgde week zal daar niet zo veel aan veranderen. Enige addertje onder het gras zijn storingen die in de tweede helft van de week de oostelijke Alpen (tijdelijk) kunnen beïnvloeden. Hier kan uit binnendrijvende wolken of wolkenvelden zelfs wat sneeuw vallen, grootste kans daarop voor de oostelijke Alpennnoordkant.
High pressure open end
In het weekend of begin volgende week zien we het hogedrukgebied nog verder in kracht toenemen en zal het met zijn kern boven de Benelux en later zuid Duitsland komen te liggen. Met een kerndruk van 1035hPa en een westelijke warme hoogterug (tong) gaan de temperatuur vooral op hoogte oplopen en dat gaan we in de bergen merken. Hier zal het geleidelijk gaan verzachten met vooral tussen de 1000 en 1600 meter zachte condities. Uitgaande van het ECMWF zien we op het T850hPa dan gewoon temperaturen van 3 tot 8 graden. Onder de inversie in de koude plaklaag is het een stuk kouder en hebben we ook nog eens te maken met Hochnebel dan blijft het gewoon de hele dag licht tot matig vriezen.
Het GFS model laat het zwaartepunt van de hogedruk wat verder naar het zuiden afzakken en met een hoogte-as die dan over en later ten zuiden van de Alpen gaat verlopen wordt met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming nog zachtere lucht aangevoerd. Al met al zeer winter-onvriendelijke kaarten die dit model vanmorgen “uitspuugt”. Wat dat betreft ziet het ECMWF er toch wat “winterser” of misschien beter gezegd wat “kouder” uit. De neerslagkansen en helemaal sneeuwkansen zijn zeg maar rustig “nihil” en we zullen het in de bergen op de pistes deze dagen vooral van de kunstsneeuw productie moeten hebben. En helaas voor de wintervrienden, echt winterweer met sneeuw tot in de dalen is voorlopig ver te zoeken!
Maar geen zorgen, het is nog niet eens december en de ervaring leert dat het echte werk (Einschneien) bijna altijd in de loop van december plaatsvindt, soms wat vroeger, soms wat later! Daarmee sluiten we dit weerbericht. In Termen vriest het -2.2 graden en het is onbewolkt. Een fijne dag, geniet van de zon en vrieskou en graag weer tot morgen. Ciao
Onze mooie beelden uit Zermatt 27-11 gemist – kijk dan nog even – hier – (YouTube)
Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt! JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
2 Reactie op “Alpen – Koude hogedruk – sneeuwkannonen weer”
Comments are closed.
Hallo Johan,
Duidelijk bericht weer zonder poespas.
Jammer dat het droog blijft voorlopig maar we hebben nog ruim 3 weken tot Kerst. We hebben wel eens eerder pas met Kerst een pak sneeuw gehad in de Alpen. Als ik kijk naar de sneeuwbedekking in Rusland dan is dat een goede basis voor kou bij ons maar sneeuw moet echt uit het Nordwesten komen vaak hoor ik Oostenrijkers altijd zeggen.
We wachten rustig af.
Thx @Jan. Ik weet niet of dat jammer is. Laten we de sneeuw maar bewaren voor later. Is eigenlijk ook nog te vroeg, laten we zeggen zo vanaf 10 december en niet eerder 🙂 #Wünschkonzert” . Ik was ben, en blijf vol goede hoop dat het allemaal gaat goed komen met deze winter en ook de sneeuw. 😉