Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  de Alpen profiteren tijdelijke van zwakke tussenhoog invloed. Onder invloed van een storing boven Frankrijk en een afsnoerend hoogtelaag richting de centrale Middellandse Zee wordt het aan de noordkant maandag föhnig. In het verdere verloop gaat het onder invloed van lagedruk onbestendig verder waarbij er in de Stau van de zuidelijke Alpenhoofdkam  (veel) neerslag / sneeuw gaat vallen!

Veel neerslag / sneeuw Südstau verwacht

Onder invloed van een zwak tussenhoog profiteerden gisteren na de sneeuwval vooral de westelijke Alpen van drogere condities en scheen ook de zon weer. De oostelijke Alpen hadden gisteren te maken met de verder naar het oosten wegtrekkende storing en vooral in de ochtend viel ook daar geruime tijd sneeuwval en in de lagere delen regen. Inde middag werd het van het westen uit dan ook hier geleidelijk weer droog.

Vooral langs de centrale Zwitserse Alpenzuidkant viel de afgelopen dagen veel sneeuw

Met het Genualaag en de overtrekkende occlusie storing is vooral in Stau van centrale zuidelijk Alpen veel neerslag gevallen waarbij het tot een hoogte van 1200 a 900 meter sneeuwde. Met het wegtrekken van het laag draaide de stroming naar het noordoosten en pakte ook de centrale noordkant nog sneeuw mee. In de koudere lucht en door begeleidende neerslagafkoeling daalde in de meer afgesloten dalen de sneeuwvalgrens zelfs tot in het dal en sneeuwde het hier tot 400 meter. De sneeuwhoeveelheden varieerden tussen 10 a 30 cm in het noorden  en 30 tot 60 cm in de Stau van de centrale Alpenhoofdkam tot over het noordelijke Tessin, Graubünden en het Oberwallis (Obergoms). Hieronder een winterse impressie vanuit de Alpen

Winterwonderland Ried-Brig / Rosswald zaterdagochtend
Met de zon erbij en lichjt vorst op en top winterfeeling. Winterwonderland Ried-Brig / Rosswald zaterdagochtend, op de achtergrond de Aletsch Arena
Winterwonderland Lötchental. Foto Diny Weemen
Sneeuwpret ook in Zermatt. Foto Tamara Casile-van Den Berg
Opklarend na sneeuw ook in Kronplatz-Bruneck
Vooral in de ochtend viel er in de oostelijke Alpen ook sneeuw. Beeld vanuit het Astental
Voorzichtige opklaringen Lucknerhaus-Blik-GrossGlockner
Skigebied Lienz

Door de opklaringen en weinig stroming (wind) koelde het vannacht sterk af. Dit effect was het sterkst boven de gebieden waar sneeuw ligt en de hogere dalen waar zich een koudereservoir kon vormen. Zo vriest het op dit moment van schrijven 10 tot 15 graden en lokaal in de Kältelöcher (Glattalp 1800m) bijna 18 graden.

Na een koude start met op uitgebreide schaal dus lichte tot matige vorst gaat het vandaag zondag onderkoeld verder. Vooral in de ochtend is het lokaal ook mistig of Hochnebelartig bewolkt met een bovengrens tot 800 a 1000 meter. Op nadering van een (hoogte)laagje boven Frankrijk hebben de westelijke Alpen te maken met meer (hoger) bewolking waaruit vooral in de westelijke delen wat neerslag of een buitje kan vallen.

Sneeuvalgrens meest rond de 800 meter. De oostelijke Zwitserse Alpen en Oostenrijkse Alpen profiteren eerst nog van het zwakke tussenhoog. In de bergen is het winters en vanaf 1000 a 1400 meter deels ook sneeuwbedekt. Op 2000 meter vriest het een graad of 4 en op 3000 meter een graad of  9!

Radarbeeld Europa 09h15. Via radar WetterOnline,de

Morgen maandag ligt boven Frankrijk een occlusie storing behorende bij een depressie met kern boven het noordwesten van het Verenigde Koninkrijk. Hierdoor nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant geleidelijk toe ( 4 tot 7 hPa) waardoor het aan de noordkant föhnig zal worden. Tegelijkertijd zien we vanuit de west Europese hoogtetrog een een bel met koude lucht (hoogtelaag) richting de centrale Middellandse zee afsnoeren waarbij zich in de lagere atmosfeer boven de Golf van Golf van Genua een volgend in de steigers wordt gezet.

GFS 500 hpA voor maandag met het afgesnoerde hoogtelaag

Terwijl de noordkant met drogere en wat zachtere en deels zonnige (föhn) condities te maken krijgt gaat in de zuidelijke Alpen van west naar oost de vochtige lucht stuwen. De bewolking neemt overdag steeds verder toe gevolgd door inzettende Stau neerslag. Boven de 900 a 1400 meter valt er sneeuw. De temperaturen zullen vooral aan de noordkant met de föhn winst kunnen gaan pakken en lokaal kan het kwik er tot 15 graden oplopen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Dinsdag en woensdag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich tot over de oostelijke Alpen. Föhn is dan geen thema meer en met het instromen van weer koudere lucht sneeuwt het in de westelijke Oostenrijkse Alpen tot 1000 a 700 meter en deels ook tot in de dalen (500m). Meer naar het oosten en zuiden algemeen hogere sneeuwvalgrens. Bij intensieve aanhoudende Stau neerslag in de dalen ook hier markant lager.

Richting de donderdag en vrijdag krijgen we te maken met een volgend hoogtelaag dat richting het zuiden van Frankrijk afzakt met aan de grond aparte kernen van lagedruk.

GFS 500 hPa donderdagmiddag met het (hoogte)laag / koudput boven Frankrijk

Opnieuw gaan de drukverschillen tussen de zuidelijke en noordelijk Alpen weer toenemen en wordt het aan de noordkant föhnig. De zuidelijke Alpen krijgen opnieuw te maken met (veel) Stau neerslag waarbij het langs de westelijke Alpen (zuidkant) tot in de lagere delen en dalen zal sneeuwen. Naar het oosten toe in minder koude lucht die vanuit het zuiden binnenstroomt algemeen hogere sneeuwvalgrens Tot 1500 a 1800 meter).

Tot en met dinsdag gaat er in de eerste Stau fase van de centrale en oostelijke Alpenzuidkant 20 tot 90 mm aan neerslag vallen. Vanaf vrijdag tot maandag met de tweede Staufase wordt dit opgehoogd naar 80 tot 200 mm en tot meer dan 300 mm lokaal langs de oostelijke zuidkant!

In de bergen gaat de neerslag als sneeuw vallen. ECMWF ( Bergfex) sneeuw eerste Südstaufase cumulatief 72 uur (woensdag)
ECMWF ( Bergfex) sneeuw eerste Südstaufase cumulatief 144 uur (zondag)

In de bergen zal het sneeuwdek verder aangroeien waarbij er 50 tot 150 cm aan verse sneeuw gaat bijvallen. Het moge duidelijk zijn dat het lawinegevaar in de bergen, nu deels al code 3 / oranje, verder zal gaan toenemen. Zie overzicht hieronder voor meer info lawinegevaar per land!

Aanhoudend te koud en onbestendig
Kijken we nog even naar de wat langere termijn dan zien we dat aan het grootschalig stromingspatroon grosso modo niet veel verandert. Tussen de blokkerende hogedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan en west Rusland tot over het noorden van Scandinavie verblijven grote delen van west Europa onder lagedruk en koude luchtmassa’s. Storingen zullen periodiek neerslag geven waarbij er in de bergen en tot in de (hogere) dalen sneeuw valt. In hoeverre tussendoor de föhn een rol gaat spelen en er meer in detail sneeuw gaat vallen valt nu nog niet precies te zeggen. Daarover dan de komende dagen meer.

Tot zover vanuit een winters Oberwallis, een heel fijne zondag er graag weer tot een volgende keer! Ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.183 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer