Algemeen;  de komende dagen liggen de Alpen onder invloed van depressie – Torsten – en worden toenemend koude polaire luchtmassa`s tot over de Alpen op transport gezet. De voor de tijd van het jaar veel te koude winterse weer episode bereikt in het weekend zijn hoogtepunt. Volgende week van west naar oost geleidelijke verzachting. Woensdag mogelijk nieuwe winter inval vanuit het noorden!

Onzeker langere termijn winterweer

Koufront
Een koufront is over de Alpen getrokken en heeft de weg vrijgemaakt voor een verse portie hoog reikende polaire lucht. Door toedoen van het koufront dat vandaag deels als occlusie over de Alpen sleept hebben we te maken met veel bewolking waaruit bij tijd en wijlen neerslag valt.

Met de koudere lucht sneeuwt het meest weer tot in de lagere delen en dalen, in het Alpen laagland. In het zuidoosten deels ook nog wat hoger (300 – 900 m). De meeste neerslag wordt langs de noordelijke Alpen verwacht en ook het zuidoosten zou nog wat meer kunnen pakken (occlusie)

De donderdag, vrijdag en zaterdag zullen nog kouder gaan verlopen en vooral in de bergen wordt het met de Höhenkaltluft bitter koud.

Perfect condities voor kunstsneeuw! Alpe d’Huez @alpedhuez
Ook niet verkeerd, Mittelberg / Kleinwalsertal. Via Hans ter Braak @hansterbraak

Verder hebben we te maken met een mix van zon, wolken(velden) en dan weer wat sneeuw of sneeuwbuien. De koude polaire lucht is rel. droog dus grotere neerslaghoeveelheden dumps worden er niet verwacht en meest zal de neerslag in vorm van sneeuwbuien vallen. Toch kan met Stau de komende 3 dagen 20 tot 50 cm aan sneeuw gaan bijvallen en lokaal mogelijk ook nog meer. Waar de meeste neerslag zal vallen is afwachten want de modellen komen nogal met verschillende berekening. Zie hieronder de kaarten van ZAMG Bergfex / ECMWF en die van Meteoxploration (GFS-WRF)

En een animatie a.d.h.v. het Arpege model voor Europa (sneeuwdek) voor de komende 5 dagen. Mooi is te zien hoe de winter met sneeuw steeds verder voet vat in grote delen van Europa!

Hieronder overigens nog mooi verbeeld de koude anomalie die grote delen van Europa de komende dagen in zijn greep zal houden en zelfs nog wat gaat aantrekken. (kaar voor vrijdag). Maar liefst 6 tot 12 graden te koud afgemeten aan het langjarig klimatologisch gemiddelde!

T850 anomalie vrijdag. Vrijdag en zaterdag zullen voorlopig de koudste dagen gaan worden met een negatieve afwijking van 8 tot 14 graden

Vorst afzwakking
Begin volgende verplaatst het Atlantische hoog zijn zwaartepunt vanaf de Golf van Biskaje richting noord Italië en de centrale Middellandse Zee en daarmee komt er een einde aan de zeer koude noordoostelijke hoogtestroming.

Het zuidelijk deel van de blokkade (hoog) verplaatst zich begin volgende week naar zuidoost Europa

Van het westen uit gaat er tegelijkertijd zachtere lucht binnen stromen die vooral op wat grotere hoogte voor een verzachting gaat zorgen. In de lagere atmosfeer kan het opgebouwde koude reservoir de “verzachting” nog geruime tijd “bufferen” en zal het met een door grijpende verzachting wel meevallen!

Koufront en nieuwe winterse setting
Daarnaast lijkt de verzachting van tijdelijke aard te gaan worden want net zoals gisteren het ECMWF al simuleerde gaat ook het GFS vandaag weer op de winterse tour! Helemaal conform het steeds weer terugkerende winterse stromingspatroon volgt ook nu weer aan de oostflank van een volgende Atlantische blokkade een uitbraak van koude polaire lucht vanuit het noorden . Het koufront welke dit zal gaan inleiden trekt woensdag met meer bewolking en opkomende sneeuwval van het noorden uit de Alpen binnen.

Opvallend overigens de compleet andere benadering die de operationele uitdraai van het Europese model er vanmorgen op na houdt. In eerste instantie zien we tot en met woensdag weer de hierboven genoemde ontwikkelingen. Echter zien we dat het model donderdag als een duveltje uit het weer-doosje met een venijnige depressie ten zuiden van Groenland op de proppen komt. Verder uitdiepend gaat de depressie het zee gebied ten westen van Ierland opzoeken alwaar het vrijdag met zijn kerndruk 975 hPa zal arriveren.

In plaats van een voor ons gunstige blokkade komt deze nu veel westelijker te liggen en geraken we juist aan de warme voorzijde van het “Ierse laag”.

Het is nu even de vraag of deze oplossing ook door de ensembles wordt ondersteund of slechts een warm lid vertegenwoordigd binnen de bandbreedte van de diverse oplossingen.

Kijken we nog even naar de GFS ensembles dan zien we ook hier een soort spreiding van zowel koude als ook warmere leden met de OPER (zwart) en CTRL (blauwe) aan de koude kant. De nieuwe ECMWF ensembles volgen later in de ochtend!

De nieuwste GFS ensembles prikpunt centrale Alpen noordkant

We gaan er dus maar van uit dat na de tijdelijke verzachting begin volgende week het vanaf woensdag opnieuw weer winters gaat worden. De komende dagen maar eens verder kijken wat de weer modellen ons zullen gaan voorschotelen!

Ik zou zeggen blijf volgen en graag weer tot morgen. Actueel in Termen beginnende lichte sneeuwval en -1.1 °C Ciao

Webcams- meer beelden uit

 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.200 times, 1 visits today)

5 Reactie op “Alpen – Koude anomalie bereikt (voorlopig) hoogtepunt”

  • Marco
    29 november 2017 at 10:16

    Laat het duveltje maar in het weer-doosje blijven wat mij betreft. Oké, het is nog niet gelijk warm water wat er in de Alpen valt, maar zo’n diepe depressie kan, net als ex tropische stormen vaak doen, de weer-boel nogal eens door de war gaan schoppen. Duimen dat er in de ECMWF ensembles straks niets meer van te merken is. 🙂

  • Johann
    29 november 2017 at 10:29

    Inderdaad. Gunstig is dat de Oceaan ” op slot” lijkt te blijven op de LT, ongunstig in dit geval de te westelijke blokkade. Bijgevoegd nog het “duveltje” wat ten zuiden van verschijnt, straks de ensembles van het ECMWF er eens even naast leggen!

  • Johann
    29 november 2017 at 11:36

    @All De ECMWF ensembles voor de Alpen zijn binnen en de operationele run (geel) is met +5.1 °C (09-12) inderdaad 1 van de zachtste binnen de ensemble oplossingen. Het gemiddelde (mean /rood) zit op -1.2 °C en de control (blauw) op -7.2 °C! Verder meer koude dan warme oplossingen! (zie plaatje met diverse members)

  • Marco
    29 november 2017 at 12:12

    We houden het er voorlopig maar op “dat het wel los loop” (voor de zekerheid “fingers crossed 🙂 )

  • Lukas Zwanenburg
    29 november 2017 at 16:02

    Hopelijk komt er nou is een südstau, door al die nord-stauen is er in gebieden zoals Saas-Fee niet zo veel sneeuw gevallen ):

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer