Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; aan de zuidkant van hoog – Burckhard – met centrum boven Scandinavie wordt koude continentale lucht aangevoerd. Onder invloed van een hoogtelaag dat vandaag via de Alpen naar het westen trekt draait de stroming geleidelijk naar de zuidhoek en wordt tevens vochtigere lucht aangevoerd welke aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam stuwt. Aan de noordkant wordt het licht föhnig.

Koudeputje trekt met sneeuw over Alpen

Het weekend konden we in de Alpen genieten van Kaiserwetter en met name de ZONdag deed zijn naam eer aan. In de wat ingestroomde koudere en  drogere lucht was het de zon die het weerbeeld in de bergen bepaalde. In de ochtend met zwaartepunt aan de noordkant ook weer de Hochnebel en frostige temperaturen.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. In het noorden en boven Frankrijk uitgestrekte mist en Hochnebel, in de bergen volop zon

Overdag liep het kwik al naar gelang het al of niet oplossen van de Hochnebel op tot een graad of 3 a 7 en hogerop vroor het licht tot matig met op de hoogste toppen strenge vorst tot -15 graden. Hieronder een impressie van het Kaiserwetter op de zondag.

Altijd weer fotogeniek de contrasten tussen de Hochnebel en blauwe lucht. Foto via WegWandern.ch @WegWandernCH
Graubünden – Claudio Riesen @ClaudioRiesen
De inmiddels al dichtgevroren Geschinersee in Goms – Oberwallis
En een blik op het Goms (Oberwallis) en de besneeuwde Alpen gistermiddag vanuit vogelperspectief.

Hieronder nog wat bewegende beelden van gisteren waarbij  mooi het verschil tussen de nog meest sneeuwvrije noordelijke Alpen en besneeuwde zuidelijke Alpen te zien is

Opname vanuit een “Piper Archer” Special thx to AWM scout Bas Laros en Arnaud Leiggenerener (pilot)

In de loop van de avond en in de nacht begon op nadering van een koudeputje vanuit het oosten de bewolking toe te nemen gevolgd door wat lichte sneeuwval tot in de lagere delen en dalen.

Warmbloedig hoog getackeld door koudbloedig laag
Winterliefhebbers zullen zeker smikkelen wanneer ze op de weerkaarten een krachtig hoog boven Scandinavie zien dat aan de flanken ook nog eens gesteund wordt door lagedrukgebieden. Ook in de wat hogere atmosfeer is het hoog mooi ontwikkeld en is heel fraai een zogenaamd “omega” patroon (blokkade) te herkennen.

GFS 300 hPa – Het omega hoog ook op hoogte goed ontwikkeld!

Aan de oostflank van het hoog zien we koude lucht met de wijzers van de klok mee tot over midden en west Europa uitstromen. Opgenomen in de hoogtestroming zien we tevens een bel koude lucht (hoogtelaag / koudeput) op hoogte richting de Alpen koersen.

Helaas voor de winterliefhebbers is dit zo stabiel ogende hoog geen lang leven beschoren omdat juist het hoogtelaag en de koude lucht het geheel gaan ondermijnen. Kijken we naar de westflank van het hoog dan zien we daar de afgelopen dagen met een krachtig jet vooral op hoogte warme lucht vanuit zuidelijke breedtegraden tot ver naar het  noorden toe kon uitstromen. Vandaag zien we de 0 graden isotherm op 850 hPa zelfs helemaal tot aan Spitsbergen en Nova Zembla doorschuiven!

GFS 850 hPa met de advectie van zachte lucht aan de westflank van het hoog tot ver naar het noorden

Het is juist deze warme lucht die ervoor heeft gezorgd dat zich dit hoog zo mooi en snel ontwikkelen kon. Een hoogtelaag trekt echter vandaag via de Alpen naar het westen en snijdt daarmee de aanvoer van de warme luchtmassa’s af. Dit heeft tot gevolg dat het hoog in zijn opbouw aan energie verliest en als het ware ook positie gaat wankelen respectievelijk zijn peilers waarop het steunt wordt weggeslagen.

Dat we met een “warmbloedig” hoog te maken hebben is ook mooi te zien wanneer we er wat meer op “inzoomen”. Het 500 geopot vlak ligt deels op 5800 meter hoogte met een temperatuur van “slechts” -16 graden.

Deze ontwikkelingen hebben niet alleen gevolgen voor de verdere ontwikkelingen maar ook voor het weer in de Alpen (en Benelux / zie weerbericht Benelux)

Lichte, in zuiden ook matige sneeuw
Vandaag stroomt samenhangend met passage van het hoogtelaag de meest koude en ook vochtige lucht verder over de Alpen uit en komen we tijdelijk in de veel koudere lucht te liggen. De dag start dan ook met lichte tot matige vorst en in de bergen strenge vorst. Het is heiig en bewolkt en steeds weer valt er wat lichte en in de zuidelijke Alpen toenemend ook matige sneeuw.

Radarbeeld Alpen 09h00
Vanmorgen zal het op veel plaatsen “leicht angesuckert” zijn zoals hier in het Zwitserse Lenzerheide
Witte metamorfose ook in Mittelberg Klein Walsertal bij Hans en Odette ter Braak @hauswalserberge

Sneeuwvalgrens daarbij meest tot in de lagere delen en dalen. Overdag vanaf 200 tot 300 meter ook smeltende sneeuw of regen. Grotere sneeuw of neerslag hoeveelheden worden er echter vandaag niet verwacht en in de loop van de dag wordt het aan de noordkant gewoon weer droog!

Ook in de bergen zien we eindelijk weer eens temperaturen die meer aan de winter dan aan de zomer of herfst dan denken. Op 2000 meter vriest het zo’n 8 graden en op 3000 meter 12 graden. 

GFS T850 hPA voor vandaag

Sneeuw zuiden / föhnig noordkant
Op nadering en passage van het hoogtelaag, dinsdag met kern boven Frankrijk, gaat de Bise stroming (noordoostelijke stroming) geleidelijk via de zuid  de zuidwesthoek opzoeken en daarmee wordt de toevoer van de continentale droge en koude lucht gestagneerd. Daarvoor in de plaats krijgen we vanuit het zuiden te maken met vochtigere en ook weer wat minder koude luchtmassa’s.

Koudeputje dinsdag boven west Frankrijk en geleidelijk weer zachter vanuit het zuiden

Minder kou dus maar daarvoor in de plaats wel weer stijgende sneeuwkansen voor de zuidelijke Alpen! De noordkant en in het bijzonder de oostelijke noordkant krijgt te maken met (licht) föhnige condities en daarmee juist slinkende sneeuwkansen en algemeen nog wat hogere temperaturen dan aan de zuidkant.

GFS 850 hPA voor morgenmiddag. Vanaf dinsdag vooral in het oosten weer duidelijk zachter en aan de noordkant föhnig

Terwijl aan de noordkant de neerslag eruit gaat zien we de neerslag aan de zuidkant juist verder intensiveren. Dat geldt met name in de Staugebieden. Hier kan 10 tot 20 cm sneeuw gaan vallen en lokaal 20 tot 50 cm. Het zwaartepunt van de neerslag zal tot morgen avond in de zuidelijke Zwitserse en zuidoostelijke Oostenrijkse Alpen en aangrenzende Italiaanse Alpen komen te liggen. Ook de noordwestelijke Balkan (bergen) mogen zich gaan verheugen op een dik pak sneeuw!

Sneeuwval cumulatief tot dinsdagavond

In het verdere verloop van de week neemt ook de sneeuwval in het zuiden weer af. De noordkant houdt eerst nog de föhnige en ook zachtere condities. Hier wordt geen neerslag verwacht.

Op termijn weer kouder?!
Kijken we naar de kaarten dan zien we dat vanaf woensdag het hoogtelaag verder de Atlantische Oceaan optrekken waarbij de noordelijke hogedruk als het ware wordt verscheurd in twee aparte delen. Het ene schuift naar het oosten of en het andere deel naar het noordwesten.

Vanaf het weekend zo dan de polaire jet weer een wat zuidelijkere koers moeten gaan volgen en gaan de temperaturen overals weer naar beneden. In hoeverre rondtollende laagjes (hoogtelaagjes) en storingen dan neerslag (hogerop sneeuw) gaan brengen is nog onzeker.

GFS ensembles noordelijke Alpen

Daarover dan de komende dagen meer. Tot zover van een licht winters Oberwallis (lichte motsneeuw en vorst in Termen) en nog een fijne dag. Ciao

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 962 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer