Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen; de komende week staat in het teken van koud en onbestendig winterweer waarbij depressies en hun storingen periodiek sneeuwval gaan geven. Het zwaartepunt van de sneeuwval ligt in eerste instantie in de West tot Nordweststau gebieden, Tegen het weekend met (tijdelijke) Südstau dan ook in het zuiden.

Vrijdag tijdelijk krachtige Südstau – Südföhn

Gisteren bevonden de Alpen zich in een zogenaamde warme sector v en met met een krachtige westelijk stroming werd minder koude lucht aangevoerd. Door de sterke westelijke stroming en een druk overschot aan de Alpenzuidkant was het tijdelijk ook föhnig. In de avond en nacht maakte een koufront dan weer een einde aan de zachtere weerfase en föhn en begon het van het noordwesten uit weer te sneeuw en hard te waaien.

Radar midden Europa – Alpen 09h00
10 tot 15 cm sneeuw vanmorgen in Mittelberg Kleinwalstal. Via Hans ter Braak @hansterbraak
Hans Dekkers Een vers laagje sneeuw vanmorgen in Fiss. Via Twitter Hans Dekkers @HansHDV
Ook hier op Rosswald is weer een laagje sneeuw gevallen, sneeuwhoogte 60 tot 70 cm bij het chalet

Onder invloed van depressie – Martin – met kern boven Denemarken gaat het vandaag onbestendig verder en wisselen opklaringen en sneeuwbuien elkaar af. Tijdelijk kan overdag ook droog worden voordat in de middag en avond op nadering van een storing de sneeuwbuien weer zullen gaan opleven. De sneeuwvalgrens pendelt tussen de 100 en 200 meter en op 2000 meter vriest het 7 tot 10 graden.

Periodiek sneeuw
Met een noordwest -zuidoost vrij zuidelijk verlopende jetstream (Middellandse Zee)  gaat het de rest van de week onbestendig, en met de aanvoer van maritiem polaire luchtmassa’s koud verder.

Dinsdag zien we een volgend laagje via Bretagne naar midden Frankrijk trekken en vooral in de westelijke Alpen gaat dit in avond en nacht weer sneeuw opleveren.

Voor het laagje uit kan het aan de noordkant tijdelijk even weer föhnig worden. Ook woensdag hebben we nog te maken met de invloed van het laagje en vooral aan de noordkant valt dan nog wat sneeuw of sneeuwbuien.

Na een korte weersverbetering op donderdag volgt vrijdag een hoogtetrog en via en zelfde koers een volgend (hoogte)laag. Aan de voorzijde van dit systeem krijgen door een inzettende Südstau van west naar oost ook de zuidelijke Alpen met sneeuw van betekenis te maken.

Vrijdag op nadering van een volgende depressie inzettende Südstau en Südföhn

De noordkant moet het dan doen met een opstekende Südföhn en tijdelijk oplopende temperaturen. Hieronder nog de situatie voor vrijdag met de tijdelijke thermische opleving vrijdag en de Südstau. Het zwaartepunt van de Stau neerslag zal vrijdag langs de oostelijke zuidkant komen te liggen!

Na passage van de as van de hoogtetrog en het grondlaag nemen de drukverschillen we af en gaat de Südstau en Südföhn er weer uit en gaat er vanuit het noorden weer koudere lucht binnen stromen. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid in de loop van de zaterdag gaan gebeuren.

Vanaf dat moment nemen de verschillen tussen de weermodellen weer sterk toe. Vooral de benadering en positie van het Atlantische hoog zorgt voor nog wat Kopfzerbrechen! Het  GFS berekent de opbouw naar Scandinavie, het ECMWF is daarmee veel terughoudender.

GFS 500 hPa voor dinsdag 5 februari

Hoe dan ook verblijven we in de koudere lucht waarbij het GFS model ook op de langere termijn duidelijk de voorkeur geeft aan een veel koude noord tot noordoostelijke stromingspatroon.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant

Sneeuwval komende dagen
Met het komen en gaan van de storingen en de meest west tot noordwestelijke stroming gaat de meeste sneeuw in de westelijke Alpen vallen. Later in de week zien we de jetstream een zuid-noord koers gaan volgen (inkomende hoogtetrog /laag) en dan vooral ook sneeuw langs de gehele Alpenzuidkant.

Vooral tegen het einde van de week met de polaire jet frontaal op de Alpenzuidkant inzettende Südstau neerslagVoor de komende 6 dagen worden in de West en Südstau gebeiden sneeuw hoeveelheden berekend tussen de 50 en 100 cm en in de westelijke Alpen ook nog meer!

Sneeuw cumulatief Bergfex-ZAMG ECMWF) voor de komende 6 dagen

Samengevat kunnen we dus zeggen dat het de komende 5 tot 10 dagen onbestendig en winters verder gaat met periodiek sneeuwval afgewisseld met föhnige momenten aan de noordkant en Südstau aan de zuidkant (vrijdag)

Tot zover voor dit moment vanuit de weerkamer op Rosswald (1800m). Temperatuur min 8 graden, sneeuwhoogte 60 cm. Ciao

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 1.058 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier