Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Met het overtrekken van het koufront gisteren is het flink afgekoeld. Een trog uit noordelijke richting met koude lucht strekt zich vandaag uit over de Alpen. Koele en vochtige lucht stroomt naar de Alpen en wordt tegen de noordkant aangestuwd. Door de noordföhn is het aan de zuidkant van de Alpen droger en waait het flink. De meeste neerslag valt aan de oostkant van de Alpen en vanaf 1000-1200m in de vorm van sneeuw. Dinsdag en woensdag een weersverbetering met meer zon. Het blijft voorlopig aan de koude kant koud voor de tijd van het jaar.  

Na een paar mooie herfstdagen is het weer sinds gisteren omgeslagen in de Alpen. De dag begon op veel plekken met zon, maar als snel nam de bewolking toe. In de loop van de middag trok en koufront over en werd een temperatuurdaling ingezet. In de bergen begon het te sneeuwen en de sneeuwvalgrens gaat vandaag verder omlaag.

Mooie herfstkleuren in het Kleinwalsertal gisteren. In de loop van de dag nam de bewolking snel toe en ging de temperatuur omlaag. (foto: Hans ter Braak)
Gisterenavond voor zonsondergang genomen bij Glungezer in de omgeving van Innsbruck. Op ruim 2000m viel alweer sneeuw. Vandaag gaat de sneeuwvalgrens verder omlaag.

Vandaag is een tweedeling in de Alpen waarbij de meeste neerslag valt aan de oostkant. In het westen is het vaker droog en laat de zon zich nog af en toe nog zien. Aan de noordkant wordt vochtige lucht tegen de bergen aangestuwd. Hier valt neerslag in de vorm van sneeuw vanaf 1000-1200m. Het blijft de hele dag bewolkt en regent flink door. Daarbij staat een een stevige wind vanuit het noord-noordwesten in de bergen. Sneeuwhoeveelheden van 10-20 cm kunnen verwacht worden vandaag, met uitschieters lokaal van 30-40cm.

Maandag trekt het neerslaggebied verder weg richting het oosten. Het wordt vaker droog, maar het blijft grotendeels bewolkt en er valt van tijd tot tijd nog een bui. Dankzij de noordföhn is het in de zuidkant van de Alpen droger en zijn er meer zonuren. De wind blijft krachtig en waait vanuit noordelijke richting.

Actueel radarbeeld laat zien dat de meerste neerslag valt in het oosten van de Alpen. Verder richting het westen is het droger en laat de zon zich vandaag ook zien. (Wetteronline.de)
De meeste neerslag in de vorm van sneeuw valt vandaag rond de Alpenhoofdkam en het oosten van de Alpen. Rond 20 cm aan sneeuw kan verwacht worden met uitschieters van 40 cm lokaal als je gisteren erbij opteld. (COSMO-DE weermodel, DWD)
Een noordelijke stuwing brengt koude lucht naar de Alpen. De komende dagen blijft deze weersituatie aanhouden. (Wetteralarm.at)

Dinsdag en woensdag zien we een tijdelijke weersverbetering. De invloed van hoge druk neemt toe en de zon laat zich weer vaker zien. De wind neemt af en in de ochtend kan het nog mistig en nevelachtig zijn. Later in de middag wordt het op de meeste plaatsen zeer aangenaam en zonnig, maar nog altijd aan de frisse kant voor de tijd van het jaar.

Het blijft de komende dagen koud voor de tijd van het jaar. Ook de tweede helft van de week heeft een groot deel van Europa te maken met tempatuurafwijking naar beneden. Zulke blauwe kaarten zie je tegenwoordig niet vaak meer. (Temp. anomolie 850 hPa ECMWF, zaterdag 17 okt. via WXCharts.com)
Na een een flinke temperatuursdaling van zaterdag op zondag blijft het de komende dagen koud voor de tijd van het jaar. Dat is ook terug te zien in de bovenlucht op 850hPa. De neerslag neemt af op dinsdag en woensdag. Donderdag en vrijdag kunnen er nieuwe buienvallen. (ECWMF ensemble, prikpunt: Innsbruck)

Vooruitzichten
Dit weekend is het koud en nat. Het is goed te merken dat de winter dichtbij komt en in de bergen valt steeds vaker sneeuw tot op lagere hoogtes. Dinsdag en woensdag een tijdelijke weersverbetering met meer zon. De tweede helft van de week neemt de kans op neerslag weer toe. De meeste neerslag wordt dan verwacht aan de oostkant van de Alpen. Het blijft de komende dagen koud voor de tijd van het jaar. Van een Altweibersommer, die rond deze tijd van het jaar vaak zien, kunnen we voorlopig even niet spreken.

(Visited 1.341 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Alpen: Koud en winters in de bergen”

  • Walter Bravenboer
    11 oktober 2020 at 10:08

    Spannend ook voor de aankomende winter.

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer