klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; achter een koufront is markant koudere polaire lucht over de Alpen uitgestroomd en gaat de nieuwe week koud en onbestendig van start. Vanaf woensdag volgt stabiel en rustig hogedrukweer en gaan de temperaturen weer in de lift. In het weekend schampt een koufront vooral de oostelijke Alpen.

Vanaf woensdag veel zon en oplopende temperaturen

Geheel volgens verwachting trok gisteren in de loop van de dag een koufront van west naar oost over de Alpen. In het voor veld van het front werd nogmaals zeer zachte lucht aangezogen en door toenemende drukverschillen tussen zuid en oost werd het aan de noordkant föhnig.


Voor het front uit gisteren nog even genieten van de zon en milde temperaturen
Webcam Kanzelwand Mittelberg gistermiddag 

Met een tot hard en deels stormachtige wind en in de bergen storm steeg het kwik in de föhn dalen lokaal tot 22 graden. Achter het front daalde de temperatuur een graad of 10 tot 15 en sneeuwde het uiteindelijk in de koudere lucht tot 800 a 400 meter.

Vandaag gaat het onbestendig en koud verder en vooral langs de oostelijke Alpen(zuidkant) valt regen of sneeuw (buien) en boven de 400 a 800 meter sneeuw. De westelijke Alpen hebben met stijgende luchtdruk alweer te maken met drogere condities en mooie opklaringen of zelfs zonnige perioden.

De middagtemperaturen stijgen naar 2 tot 6 graden, in inneralpin naar 8 tot 12 graden en in de zuidwestelijke Alpen naar 12 tot 16 graden (Tessin). Kouder is het in de neerslag in de oostelijke Alpen. Op 2000 meter vriest het -6  tot – 9 graden en op 3000 meter – 16 graden!

Vooral in de oosteliijke Alpen valt vandaag nog sneeuw. Ook in Mittelberg in het  Kleinwalsertal, Schneeloch van de Alpen bij uitstek, was het vanmorgen weer raak met 20 tot 25 cm Neuschnee! Foto Twitter Hans ter Braak @hansterbraak. Website met webcam zie https://mittelberg.org/

Morgen dinsdag neemt de invloed van de hogedruk – Hannelore – van het westen uit verder toe en gaat zet de weersverbetering ook in het oosten door. Lokaal kan er nog een (licht) regen of sneeuwbuien vallen maar met het vorderen van de dag wordt het overal droog en vooral naar het westen toe is het de zon die het weerbeeld zal bepalen. Het is ook morgen nog koud maar heel voorzichtig gaat het kwik aan en opmars beginnen.

Overgang naar zonnig lenteweer
Vanaf woensdag gaat een apart hogedruk filiaal dat vanuit het westen inschuift  steeds meer het weerbeeld in de Alpen bepalen. Met veel zon gaat het kwik verder in de lift, markant warmer wordt het vanaf donderdag – vrijdag het hoog met kern ( 1030 hPa) net ten noorden van de Alpen naar het oosten verder trekt.

Het hoog vrijdag met kern net ten noorden van de Alpen

Na passage van de hoogte-as de Alpen zoekt de stroming de zuid westhoek op en gaat er veel zachtere lucht binnen stromen. Met volop zon belooft het met middagtemperaturen die tot 17 a 20 gaan oplopen lenteachtig te gaan worden.

Lenteweer in aantocht en vooral in de bergen gaat het in de tweede helft van de week flink opwarmen. Deze mooie “lente-voorbode” foto werd gemaakt door Odette ter Braak (Haus Walser Berge) in het Kleinwalsertal. Twitter @odetteterbraak @hauswalserberge. Website met webcam zie https://mittelberg.org/

Ook in de bergen gaan de temperaturen flink in de lift. Op het 850 hPa vlak (stijgend naar 1800 meter) stijgt het kwik dan tot een graad of 10 en op het 500 hPa ( stijgend naar 5800 meter) naar voor die hoogtes zeer zachte -17 graden. Dit heeft ook gevolgen voor de vorstgrens die uiteindelijk tot 3000 a 3200 meter zal gaan oplopen.

GFS T850 hPa met de stijgende trend vanaf 20 maart
en voor de vorstgrens

Nieuw hoog 
Zondag volgt vanaf de Atlantische Oceaan een volgend filiaal van hogedruk. Tijdens het wisselen van de wacht wordt met een naar noordwest draaiende hoogtestroming koudere lucht aangevoerd die vooral de noordelijke en oostelijke Alpen zal beïnvloeden.

Aflossing van de hogedruk wacht met tijdelijk vooral naar het oosten toe ook weer koudere lucht

Een meelopend koufront dat de scheiding vormt tussen de zachtere en koudere luchtmassa schampt zondag de noordelijke Alpen maar is weinig actief en neerslag wordt er niet of nauwelijks op verwacht. Met de start van de nieuwe week dan weer rustig en zonnig hogedruk weer en ook in het noorden weer oplopende temperaturen. Hieronder nog de GFS ensembles voor de noordelijke oostelijke Alpen en de westelijke Alpen

Samengevat; vandaag en morgen dus nog even door de koudere en in het oosten wisselvallige weerfase heen bijten. Vanaf woensdag volgt de overgang naar droog, zonnig en zacht lenteweer. Zondag van het noordwesten enige afkoeling maar waarschijnlijk aanhoudend droog en zonnig.

Tot zover voor deze maandag vanuit een opgeklaard Termen in Oberwallis. Ciao

LAWINE gevaar matig (code 2) tot code 3 oranje (aanzienlijk) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 534 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer