Advertentie 

Algemeen: onder invloed van een tussenhoog wordt met een westelijke stroming tijdelijk wat drogere lucht aangevoerd en is de atmosfeer weer wat tot rust gekomen. Met toenemende invloed van een hoogtetrog / afsnoerend hoogtelaag wordt geleidelijk weer vochtigere en onstabiele lucht aangevoerd. Tot medio volgende week gaat het onbestendig en onderkoeld verder waarbij in de bergen sneeuw gaat vallen.

Höhenkaltluft, sneeuw deels tot 1200 meter

Na passage van een koufront met regen, sneeuw en veel wind kon de atmosfeer in van west naar oost weer tot rust komen en met de aanvoer van drogere lucht vanuit het westen en de stijgende luchtdruk klaarde het vannacht ook in het oosten mooi op.

Berner Alpen voor het koufront gisterochtend
en achter het koufront de mooie opklaringen in de polaire lucht
Mooi is ook de scherpe sneeuwvalgrens te zien. Blik vanaf de Diablerets Scex Rouge 2970m

Het sturende laag- Sebastian – is inmiddels verder naar het oosten getrokken en vandaag vinden we het met zijn kern terug boven Finland. Post frontaal heeft zich een tussenhoog gevormd dat vandaag over de de Alpen trekt

Radarbeeld 09h30 via WetterOnline.de
Onze weerman Lander van Tricht verblijft voor zijn studie momenteel in Graubünden en stuurde ons dit winterse plaatje van de Diavolezza

Destabiliserende invloed van het tussenhoog zal dus maar van korte duur zijn. Uitgaande van een uitdiepende naderende hoogtetrog en een apart afsnoerend hoogtelaag draait de hoogtestroming van het westen uit geleidelijk weer naar het zuidwesten en wordt er tevens weer vochtigere en onstabiele lucht aangevoerd.

GFS vrijdagmiddag met de afzakkende hoogtetrog

Omdat de aangevoerd lucht zowel in de lagere al ook in de lagere atmosfeer flink koud zullen de temperaturen zich voor de tijd van het jaar flink onder “normaal” bevinden.

Zondag zien we dan een afgesnoerd hoogtelaag boven de Benelux liggen (ECMWF)

De neerslag die periodiek valt zal, getriggerd door de koude bovenkamer van de atmosfeer, vooral een buiig karakter hebben. Boven de 1400 a  1800 meter valt ze in vaste vorm, tijdelijk kan het bij aanhoudende stuw neerslag zelfs tot 1300 a 1200 meter vlokken.

Trend T850 hPa centrale Alpen
Trend vorstgrens centrale Alpen

Met een vorstgrens die tussen de 2000 en 1700 meter zal zitten en tijdelijk zelfs tot 1500 meter kan dalen moet in de bergen met winterse toestanden rekening worden gehouden. Dit geldt in het in het bijzonder vanaf hoogtes van 1800 tot 2000 meter.

De komende dagen gaat er neerslag van betekenis vallen, hogerop in de vorm van sneeuw,. Kaart WRF (GFS) met de 5 daagse verwachting voor de Apen!

Rond het midden van de week lijkt gaat een overtrekken tussenhoog en navolgende hoogtedruk voor wat stabieler en ook zachter weer zorgen en ook in de bergen gaan de vorst en sneeuwvalgrens weer in stijgende lijn. Het is echter nog even afwachten wat er precies gaat gebeuren.

ECMWF voor woensdag met het opkomende tussenhoog en daarachter de zachtere lucht

Uitgaande van het Europese model ECMWF gaat zich boven Scandinavie een apart hoog vormen met een uitloper tot over het zuidwesten van Europa. Dit zou een gunstige uitwerking op het (west) Europese weer moeten gaan hebben ware het niet dat we ook te maken gaan krijgen met afsnoerende en retrograad trekkende hoogtelaagjes.

ECMWF maandag 25 september met een mooie “winterse” setting kaart. De vraag is wat de hoogtelaagjes zullen gaan doen!?

Hoe dat allemaal zal evolueren is nog onduidelijk, daarover de komende dagen dan meer.

GFS ensembles centrale Alpen

Tot zover vanuit een opgeklaard Voorthuizen in Nederland, morgen gaat het dan weer retour richting de Walliser Alpen. Morgen is Roy er met meer Alpenweer en natuurlijk ook weer het dagelijkse Benelux praatje met Rico / Daan. Ik zou zeggen blijf volgen en liken, Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 599 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier