Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: onder invloed van een tussenhoog wordt met een westelijke stroming tijdelijk wat drogere lucht aangevoerd en is de atmosfeer weer wat tot rust gekomen. Met toenemende invloed van een hoogtetrog / afsnoerend hoogtelaag wordt geleidelijk weer vochtigere en onstabiele lucht aangevoerd. Tot medio volgende week gaat het onbestendig en onderkoeld verder waarbij in de bergen sneeuw gaat vallen.

Höhenkaltluft, sneeuw deels tot 1200 meter

Na passage van een koufront met regen, sneeuw en veel wind kon de atmosfeer in van west naar oost weer tot rust komen en met de aanvoer van drogere lucht vanuit het westen en de stijgende luchtdruk klaarde het vannacht ook in het oosten mooi op.

Berner Alpen voor het koufront gisterochtend
en achter het koufront de mooie opklaringen in de polaire lucht
Mooi is ook de scherpe sneeuwvalgrens te zien. Blik vanaf de Diablerets Scex Rouge 2970m

Het sturende laag- Sebastian – is inmiddels verder naar het oosten getrokken en vandaag vinden we het met zijn kern terug boven Finland. Post frontaal heeft zich een tussenhoog gevormd dat vandaag over de de Alpen trekt

Radarbeeld 09h30 via WetterOnline.de
Onze weerman Lander van Tricht verblijft voor zijn studie momenteel in Graubünden en stuurde ons dit winterse plaatje van de Diavolezza

Destabiliserende invloed van het tussenhoog zal dus maar van korte duur zijn. Uitgaande van een uitdiepende naderende hoogtetrog en een apart afsnoerend hoogtelaag draait de hoogtestroming van het westen uit geleidelijk weer naar het zuidwesten en wordt er tevens weer vochtigere en onstabiele lucht aangevoerd.

GFS vrijdagmiddag met de afzakkende hoogtetrog

Omdat de aangevoerd lucht zowel in de lagere al ook in de lagere atmosfeer flink koud zullen de temperaturen zich voor de tijd van het jaar flink onder “normaal” bevinden.

Zondag zien we dan een afgesnoerd hoogtelaag boven de Benelux liggen (ECMWF)

De neerslag die periodiek valt zal, getriggerd door de koude bovenkamer van de atmosfeer, vooral een buiig karakter hebben. Boven de 1400 a  1800 meter valt ze in vaste vorm, tijdelijk kan het bij aanhoudende stuw neerslag zelfs tot 1300 a 1200 meter vlokken.

Trend T850 hPa centrale Alpen
Trend vorstgrens centrale Alpen

Met een vorstgrens die tussen de 2000 en 1700 meter zal zitten en tijdelijk zelfs tot 1500 meter kan dalen moet in de bergen met winterse toestanden rekening worden gehouden. Dit geldt in het in het bijzonder vanaf hoogtes van 1800 tot 2000 meter.

De komende dagen gaat er neerslag van betekenis vallen, hogerop in de vorm van sneeuw,. Kaart WRF (GFS) met de 5 daagse verwachting voor de Apen!

Rond het midden van de week lijkt gaat een overtrekken tussenhoog en navolgende hoogtedruk voor wat stabieler en ook zachter weer zorgen en ook in de bergen gaan de vorst en sneeuwvalgrens weer in stijgende lijn. Het is echter nog even afwachten wat er precies gaat gebeuren.

ECMWF voor woensdag met het opkomende tussenhoog en daarachter de zachtere lucht

Uitgaande van het Europese model ECMWF gaat zich boven Scandinavie een apart hoog vormen met een uitloper tot over het zuidwesten van Europa. Dit zou een gunstige uitwerking op het (west) Europese weer moeten gaan hebben ware het niet dat we ook te maken gaan krijgen met afsnoerende en retrograad trekkende hoogtelaagjes.

ECMWF maandag 25 september met een mooie “winterse” setting kaart. De vraag is wat de hoogtelaagjes zullen gaan doen!?

Hoe dat allemaal zal evolueren is nog onduidelijk, daarover de komende dagen dan meer.

GFS ensembles centrale Alpen

Tot zover vanuit een opgeklaard Voorthuizen in Nederland, morgen gaat het dan weer retour richting de Walliser Alpen. Morgen is Roy er met meer Alpenweer en natuurlijk ook weer het dagelijkse Benelux praatje met Rico / Daan. Ik zou zeggen blijf volgen en liken, Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 567 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer