Algemeen: onder invloed van een tussenhoog wordt met een westelijke stroming tijdelijk wat drogere lucht aangevoerd en is de atmosfeer weer wat tot rust gekomen. Met toenemende invloed van een hoogtetrog / afsnoerend hoogtelaag wordt geleidelijk weer vochtigere en onstabiele lucht aangevoerd. Tot medio volgende week gaat het onbestendig en onderkoeld verder waarbij in de bergen sneeuw gaat vallen.

Höhenkaltluft, sneeuw deels tot 1200 meter

Na passage van een koufront met regen, sneeuw en veel wind kon de atmosfeer in van west naar oost weer tot rust komen en met de aanvoer van drogere lucht vanuit het westen en de stijgende luchtdruk klaarde het vannacht ook in het oosten mooi op.

Berner Alpen voor het koufront gisterochtend
en achter het koufront de mooie opklaringen in de polaire lucht
Mooi is ook de scherpe sneeuwvalgrens te zien. Blik vanaf de Diablerets Scex Rouge 2970m

Het sturende laag- Sebastian – is inmiddels verder naar het oosten getrokken en vandaag vinden we het met zijn kern terug boven Finland. Post frontaal heeft zich een tussenhoog gevormd dat vandaag over de de Alpen trekt

Radarbeeld 09h30 via WetterOnline.de
Onze weerman Lander van Tricht verblijft voor zijn studie momenteel in Graubünden en stuurde ons dit winterse plaatje van de Diavolezza

Destabiliserende invloed van het tussenhoog zal dus maar van korte duur zijn. Uitgaande van een uitdiepende naderende hoogtetrog en een apart afsnoerend hoogtelaag draait de hoogtestroming van het westen uit geleidelijk weer naar het zuidwesten en wordt er tevens weer vochtigere en onstabiele lucht aangevoerd.

GFS vrijdagmiddag met de afzakkende hoogtetrog

Omdat de aangevoerd lucht zowel in de lagere al ook in de lagere atmosfeer flink koud zullen de temperaturen zich voor de tijd van het jaar flink onder “normaal” bevinden.

Zondag zien we dan een afgesnoerd hoogtelaag boven de Benelux liggen (ECMWF)

De neerslag die periodiek valt zal, getriggerd door de koude bovenkamer van de atmosfeer, vooral een buiig karakter hebben. Boven de 1400 a  1800 meter valt ze in vaste vorm, tijdelijk kan het bij aanhoudende stuw neerslag zelfs tot 1300 a 1200 meter vlokken.

Trend T850 hPa centrale Alpen
Trend vorstgrens centrale Alpen

Met een vorstgrens die tussen de 2000 en 1700 meter zal zitten en tijdelijk zelfs tot 1500 meter kan dalen moet in de bergen met winterse toestanden rekening worden gehouden. Dit geldt in het in het bijzonder vanaf hoogtes van 1800 tot 2000 meter.

De komende dagen gaat er neerslag van betekenis vallen, hogerop in de vorm van sneeuw,. Kaart WRF (GFS) met de 5 daagse verwachting voor de Apen!

Rond het midden van de week lijkt gaat een overtrekken tussenhoog en navolgende hoogtedruk voor wat stabieler en ook zachter weer zorgen en ook in de bergen gaan de vorst en sneeuwvalgrens weer in stijgende lijn. Het is echter nog even afwachten wat er precies gaat gebeuren.

ECMWF voor woensdag met het opkomende tussenhoog en daarachter de zachtere lucht

Uitgaande van het Europese model ECMWF gaat zich boven Scandinavie een apart hoog vormen met een uitloper tot over het zuidwesten van Europa. Dit zou een gunstige uitwerking op het (west) Europese weer moeten gaan hebben ware het niet dat we ook te maken gaan krijgen met afsnoerende en retrograad trekkende hoogtelaagjes.

ECMWF maandag 25 september met een mooie “winterse” setting kaart. De vraag is wat de hoogtelaagjes zullen gaan doen!?

Hoe dat allemaal zal evolueren is nog onduidelijk, daarover de komende dagen dan meer.

GFS ensembles centrale Alpen

Tot zover vanuit een opgeklaard Voorthuizen in Nederland, morgen gaat het dan weer retour richting de Walliser Alpen. Morgen is Roy er met meer Alpenweer en natuurlijk ook weer het dagelijkse Benelux praatje met Rico / Daan. Ik zou zeggen blijf volgen en liken, Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 576 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer