Alpen - Kou inval bereikt hoogte (diepte) punt

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemeen: tussen hoog – Querida – welke zich uitstrekt vanaf de Britse Eilanden tot over Scandinavie en lagedruk – Peter – met kern boven de Balkan liggen de Alpen in een zeer koude noordoostelijke hoogtestroming. Vooral de noordoostelijke Alpen hebben te maken met spät winterliche condities waarbij het tot in de lagere delen vriest en sneeuwt.
Langzaam afnemende Nordstau sneeuwval, vanaf donderdag minder koud
Gisteren is met een krachtige noordoostelijke hoogtestroming zeer koude lucht over de Alpen uitgestroomd. Mede door de zeer koude bovenluchten (- 30 tot 35 graden op 500 hPa / 5 km hoogte) werden diverse winterse buien getriggerd waarbij het tot in de dalen sneeuwde.
Boven de 800 a 1000 meter viel bij aanhoudende Nordstau lokaal 10 tot 35 cm sneeuw en (hogerop) ook nog meer. Sneeuwen deed het overigens ook in het Vorstendom Liechtenstein en hoe! Lokaal viel er hier maar liefst 30 tot 50cm aan sneeuw
Agelopen nacht en vanmorgen stroomt nog wat koudere lucht binnen, op 500 hPa daalt het kwik naar -35 tot – 38 graden en op 3000 tot 3500 meter vriest het 20 tot 25 graden en op 2000 meter een graad of 10! Het nulgraden niveau ligt aan de noordkant deels tot in de dalen.
Verder valt er opnieuw in de Nordstau van de Alpenhoofdam sneeuw of sneeuwbuien en ook een klap onweer is mogelijk. Bij dit alles staat een harde tot stormachtige noordelijke wind die het voor het gevoel nog een heel stuk kouder maakt.
De westelijke en zuidelijke Alpen hebben voor wat betreft de zon betere papieren. Dat geldt in het bijzonder voor de Alpenzuidzijde waar de Nordföhn de lucht extra afdroogt. Hier worden ook de hoogste temperaturen gehaald, zomerse waarden zoals enkele dagen geleden kunnen we echter ook hier voorlopig vergeten en de harde tot stormachtige noordelijke wind maakt het ook hier voor het gevoel een heel stuk kouder en onaangenamer!
Donderdag verandert er in grote lijnen niet veel aan het zeer koude lenteweer, wel zal de (buiige neerslag zich geleidelijk wat naar de centrale oostelijke Alpennoordkant terugtrekken. Elders wordt of is het al toenemend zonnig en droog. Vooral de nacht en ochtend zal met name wanneer het gaat opklaren zeer koud verlopen met op uitgebreide schaal matige en ook strenge en in de hoger gelegen dalen boven sneeuw ook zeer strenge vorst.
Vrijdag krijgen we te maken met een uitloper van het Atlantische hoog en komt er een einde aan de koude noordoostelijke hoogtestroming. Met een naar west draaiende hoogtestroming wordt dan geleidelijk weer zachtere en drogere lucht aangevoerd en wordt het ook in de bergen met veel zon weer een stuk zachter.
Zaterdag kan het kwik in de westelijke en zuidelijke Alpen op 850 hPa weer tot 8 a 10 graden stijgen, in het oosten en noordoosten kan de zachtere lucht zich wat minder goed doorzetten en daar is het met 4 tot 0 graden op 1500 meter meest wel gedaan.
Aan de oostflank van een Brits hoog is echter alweer een volgende portie polaire lucht onderweg naar de Alpen. Het koufront wat de voorste begrenzing vormt zal in de loop van zaterdag de noordelijke Alpen bereiken.
De bewolking neemt dan van het noorden uit weer toe en vervolgens gaat er aan de noordkant van de Alpen opnieuw neerslag vallen. Met de koude lucht daalt de sneeuwvalgrens aan de noordkant dan weer naar circa 1000 meter. Grotere neerslag hoeveelheden worden er niet verwacht en de neerslag zal zich voornamelijk betrekken op de oostelijke Alpennoordkant. Elders is het opgeklaard en naar het zuiden en westen toe zonnig en ook een stuk zachter.
Zondag keert dan ook aan noordkant de rust in de atmosfeer weer terug, het oosten moet zondag echter eerst nog met laatste Stau bewolking en neerslag (buien) afrekenen. De weersverbetering hebben we te danken aan het Britse hoog dan ten noorden van de Alpen naar het oosten trekt.
Na passage van de hoogte-as draait de stroming naar het zuiden en gaat er maandag en dinsdag weer veel zachter lucht over de Alpen uitstromen, Ook nu weer zal de koude(re) lucht zich het langst in het oosten en noordoosten weten te handhaven. Ook deze zachtere periode zal zoals het er naar uitziet slechts kort aanhouden. Unaniem zijn de modellen het er over eens dat tegen het midden van de week aan de oostflank van een naar IJsland opbouwend Atlantisch hoog een volgende portie veel koudere lucht vanuit het noorden naar het zuiden gaat uitstromen.
Tot zover vanuit een opgeklaard maar koud Termen in Oberwallis. Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao
Lawinegevaar: code geel (2), matig tot code oranje (3) aanzienlijk noordkant oostelijke Alpen(hoofdkam)
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Winter or summer – be prepared –
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman