Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: tussen hoog – Querida – welke zich uitstrekt vanaf de Britse Eilanden tot over Scandinavie en lagedruk – Peter – met kern boven de Balkan liggen de Alpen in een zeer koude noordoostelijke hoogtestroming. Vooral de noordoostelijke Alpen hebben te maken met spät winterliche condities waarbij het tot in de lagere delen vriest en sneeuwt.

Langzaam afnemende Nordstau sneeuwval, vanaf donderdag minder koud

Gisteren is met een krachtige noordoostelijke hoogtestroming zeer koude lucht over de Alpen uitgestroomd. Mede door de zeer koude bovenluchten (- 30 tot 35 graden op 500 hPa / 5 km hoogte) werden diverse winterse buien getriggerd waarbij het tot in de dalen sneeuwde.

Prachtige wolkenluchten en opklaringen boven vliegveld Zürich-Kloten. Typisch plaatje passen bij Höhenkaltluft. Foto V. Hochuli via Meteo-Schweiz Wetterblog

Boven de 800 a 1000 meter viel  bij aanhoudende Nordstau lokaal 10 tot 35 cm sneeuw en (hogerop) ook nog meer. Sneeuwen deed het overigens ook in het Vorstendom Liechtenstein en hoe! Lokaal viel er hier maar liefst 30 tot 50cm aan sneeuw

Liechtenstein -Malden- Foto Marko Prietzel.
Zware sneeuwval Liechtenstein -Malden- Foto Marko Prietzel.
Prachtig winters plaatje vanuit het Kleinwalsertal (Webcam Hans ter Braak @hansterbraak) Zie ook – Live webcam

Agelopen nacht en vanmorgen stroomt nog wat koudere lucht binnen, op 500 hPa daalt het kwik naar -35 tot – 38 graden en op 3000 tot 3500 meter vriest het 20 tot 25 graden en op 2000 meter een graad of 10! Het nulgraden niveau ligt aan de noordkant deels tot in de dalen.

Verder valt er opnieuw in de Nordstau van de Alpenhoofdam sneeuw of sneeuwbuien en ook een klap onweer is mogelijk. Bij dit alles staat een harde tot stormachtige noordelijke wind die het voor het gevoel nog een heel stuk kouder maakt.

De westelijke en zuidelijke Alpen hebben voor wat betreft de zon betere papieren. Dat geldt in het bijzonder voor de Alpenzuidzijde waar de Nordföhn de lucht extra afdroogt. Hier worden ook de hoogste temperaturen gehaald, zomerse waarden zoals enkele dagen geleden kunnen we echter ook hier voorlopig vergeten en de harde tot stormachtige noordelijke wind maakt het ook hier voor het gevoel een heel stuk kouder en onaangenamer!

Zand van de akkers wordt met stormachtige noorden wind over de Maggia delta van het Lago Maggiore geblazen (Ticino). Via SRF @srfmeteo

Donderdag verandert er in grote lijnen niet veel aan het zeer koude lenteweer, wel zal de (buiige neerslag zich geleidelijk wat naar de centrale oostelijke Alpennoordkant terugtrekken. Elders wordt of is het al  toenemend zonnig en droog. Vooral de nacht en ochtend zal met name wanneer het gaat opklaren zeer koud verlopen met op uitgebreide schaal matige en ook strenge en in de hoger gelegen dalen boven sneeuw ook zeer strenge vorst.

Tot en met vrijdag gaat er vooral aan de oostelijke noordkant nog het nodige aan sneeuw vallen. Naar het westen toe afnemende sneeuwval

Vrijdag krijgen we te maken met een uitloper van het Atlantische hoog en komt er een einde aan de koude noordoostelijke hoogtestroming. Met een naar west draaiende hoogtestroming wordt dan geleidelijk weer zachtere en drogere lucht aangevoerd en wordt het ook in de bergen met veel zon weer een stuk zachter.

Vrijdag toenemend hogedruk, zachter en veel zon

Zaterdag kan het kwik in de westelijke en zuidelijke Alpen op 850 hPa weer tot 8 a 10 graden stijgen, in het oosten en noordoosten kan de zachtere lucht zich wat minder goed doorzetten en daar is het met 4 tot 0 graden op 1500 meter meest wel gedaan.

Aan de oostflank van een Brits hoog is echter alweer een volgende portie polaire lucht onderweg naar de Alpen. Het koufront wat de voorste begrenzing vormt zal in de loop van zaterdag de noordelijke Alpen bereiken.

Zaterdag vooral in westen en zuiden een heel stuk zachter, koudere lucht is echter alweer onderweg richting de Alpen. GFs T850 hPa

De  bewolking neemt dan van het noorden uit weer toe en vervolgens gaat er aan de noordkant van de Alpen opnieuw neerslag vallen. Met de koude lucht daalt de sneeuwvalgrens aan de noordkant dan weer naar circa 1000 meter.  Grotere neerslag hoeveelheden worden er niet verwacht en de neerslag zal zich voornamelijk betrekken op de oostelijke Alpennoordkant. Elders is het opgeklaard en naar het zuiden en westen toe zonnig en  ook een stuk zachter.

Zondag keert dan ook aan noordkant de rust in de atmosfeer weer terug, het oosten moet zondag echter eerst nog met laatste Stau bewolking en neerslag (buien) afrekenen. De weersverbetering hebben we te danken aan het Britse hoog dan ten noorden van de Alpen naar het oosten trekt.

Zondag -maandag van west naar oost zachter en toenemend zonniger

Na passage van de hoogte-as draait de stroming naar het zuiden en gaat er maandag en dinsdag weer veel zachter lucht over de Alpen uitstromen, Ook nu weer zal de koude(re) lucht zich het langst in het oosten en noordoosten weten te handhaven. Ook deze zachtere periode zal zoals het er naar uitziet slechts kort aanhouden. Unaniem zijn de modellen het er over eens dat tegen het midden van de week aan de oostflank van een naar IJsland opbouwend Atlantisch hoog een volgende portie veel koudere lucht vanuit het noorden naar het zuiden gaat uitstromen.

EC met opnieuw een meridonale (noordelijke) stroming vanaf dinsdag – woensdag volgende week
Ook de GFS ensembles spreken duidelijke taal. Prikpunt noordkant

Tot zover vanuit een opgeklaard maar koud Termen in Oberwallis. Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao

Lawinegevaar: code geel (2), matig tot code oranje (3)  aanzienlijk noordkant oostelijke Alpen(hoofdkam)

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 749 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer