Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; het zwaartepunt van hogedruk verplaatst zicht verder naar het zuidoosten van Europa. Aan de voorzijde van een Atlantische depressie – Reinhard – wordt vooreerst nog zachte maar toenemend ook vochtigere lucht aangevoerd waarbij het tijdelijk ook föhnig is.In de loop van de zaterdag gaat een koufront een winterse weerfase inleiden die vermoedelijk tot het einde van de maand aanhoudt.

Zaterdag overgang naar winterweer 

Gisteren kon het kwik met een nog wat in kracht toegenomen zuidwestelijke stroming en in de middag een opkomende föhn nog weer een aantal graden gaan oplopen. Lokaal steeg het kwik tot 15 a 17 graden en ook hier in Termen was het met bijna 13 graden uitgesproken zacht. Opvallend ook nu weer dat de sneeuw die hier nog steeds in de tuin ligt (schaduwkant) en ook het ijs op de vijver nauwelijks gesmolten zijn.

Nog 2 dagen afzien voor de sneeuw. Foto Alta Badia via Twittter @PizArlaraCorvar
De Alpen gezien vanuit vogel perspectief. Mooi ook de Hochnebel boven de dalen. Foto via Twitter JJ Schiphuis‏ @Janjjs
En vanuit de ruimte. Via NASA Worldview / worldview.earthdata.nasa.gov

De komende 2 dagen is het nog even op de tanden bijten voor de sneeuw in de Alpen, het wordt weliswaar wat minder zacht maar nog altijd vertoeft het kwik in de dubbele cijfers.

Vanaf het weekend het witt goedje wat dan de thermische aanslag heeft overleeft gered en kan het sneeuwdek overal weer gaan aangroeien! In eerste instantie zullen vooral de noordelijke Alpen met een noordwestelijke stroming weer neerslag (sneeuw) gaan meepakken.

Al geboekt??

Vrijdag gaat het in de westelijke Alpen al verslechteren met eerste neerslag, zaterdag volgt het koufront en gaat een veel koudere winterse weerfase aanbreken. Vrijdag en zaterdag nacht -ochtend valt in de nog aanwezige zachte lucht tot 1800 a 2000 meter eerst nog regen maar  gaandeweg de dag (middag -avond en nacht op zondag) daalt de sneeuwvalgrens naar 800 tot 500 meter en later in de nacht en ochtend tot in de lagere delen en dalen!

GFS 500 hPA met het inkomende koufront zaterdag 12h00
En de daarmee samenhangende neerslag

Iets minder heftig en ook koud wordt het aan de zuidkant, hier valt minder neerslag en de sneeuwvalgrens daalt hier naar 1400 tot 1000 meter, in het zuidoosten van de oostelijke Alpen nog langer droog en nog wat langer een hogere sneeuwvalgrens.

Zondag zitten we dan vol in de kouder lucht, deze is echter dan ook weer wat droger waardoor de neerslag van het westen en noorden uit overal weer gaat afnemen. Verder krijgen we te maken met een mix van overtrekkend wolken(velden, opklaringen en lokale sneeuwbuien. Vooral aan de oostelijke noordkant kan het in de Stau ook nog aanhoudend  sneeuwen

GFS T850 hPa zondag18h00
GFS T850 hPA zondag 21h00 met zelfs de – 10 graden in beeld!

In de lagere delen wordt het een graad of 1 tot 7 en op 1500 meter zien we dan temperaturen van -5 tot – 10 graden met een vorstgrens die zich tussen de 400 (ochtend /nacht) en tijdelijk tot 1200 meter (overdag) ophoudt

T850 hPa prikpunt Zwitserse Alpen – Chur / Davos
en de vorstgrens

Maandag en deels ook nog dinsdag (oosten) verandert er niet veel aan het winterse weer, met nog wat toenemende hogedruk (tussenhoog) kan de zon wel wat meer ruimte krijgen. Vooral de nachten en ochtenden gaat het wanneer de wind wegvalt en boven een sneeuwdek flink gaan afkoelen met lokaal matige tot strenge vorst! Ook in de bergen is het met de Höhenkaltluft bitter koud. Warm aankleden dus en vergeet ook niet om de buitenkraan te sluiten!

In de loop van dinsdag gaat het op nadering en passage van een volgend frontensysteem weer sneeuwen. Door een apart laagje wat zich aan de zuidflank van de moeder depressie gaat ontwikkelen gaat er ook wat zachtere lucht instromen en dit zou vooral de sneeuwval vanuit het zuidwesten en zuiden kunnen gaan activeren (opglijdings processen) Omdat we in koude lucht zitten zal de neerslag dan vanaf 500 meter gewoon in vaste vorm vallen.

GFS woensdag middag met het aparte laagje boven de Glof van Lion

Geleidelijk wordt er aan de zuidkant van het laagje echter ook (tijdelijk) zachtere lucht “aangezogen” waardoor de sneeuwval wat zal gaan stijgen. Vervolgens gaat dan de dag  de koudere lucht weer binnenstromen (eigenlijke koufront) en daalt de sneeuwval grens ook naar het oosten en zuidoosten weer tot in de lagere delen en dalen. Het is nog even afwachten hoe dit precies zal gaan verlopen!

In eerste instantie dan vooral sneeuw in het westen en zuidwesten als ook zuiden

Ook de rest van de week gaat het onvervalst verder met het november winterweer en met de sneeuw die is gevallen en nog gaat vallen kunnen we stellen dat het “Einschneien” van de Alpen dit jaar vroeg gaat plaatsvinden.

GFS ensembles prikpunt noordelijke Alpen

Kijken we ook nog even naar het ECMWF dat de laatste dagen zeer consistent was dan zien we ook voor vandaag een soortgelijke ontwikkeling als het GFS en ook als de eerdere model uitdraai. Winter komt en winter blijft zullen we maar zeggen, vorst tot in de dalen en periodiek sneeuwbuien of sneeuw (midden van de week) en ook de eerste dagen van december verandert daar maar bar weinig aan

Hieronder nog de neerslag / sneeuw prognoses van oa het GFS (WRF) en ECMWF tot en met zondag, de komende dagen zal dit nog worden gefinetuned in positief of negatieve zin!

Tot zover voor dit moment, fijne dag vanuit een vrijwel onbewolkt Termen in Oberwallis waar ondanks de hoge temperaturen tot in het dal op beschutte plaatsen en schaduwzijde berg nog steeds sneeuw aan te treffen is!

Wil je mee discussiëren heb je vragen of wellicht een mooie foto dan zien we dat gaarne tegemoet hieronder in de reacties. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst, ciao.

Kijk ook eens op Facebook en ding mee naar een heel fraaie kaart/poster van de Alpen! Met 633 gebieden is dit de meest uitgebreide kaart ooit van de skigebieden in de Alpen. Alle gebieden met meer dan 5km pistes staan hierop. een echte eye-catcher in jouw huis of op kantoor.

Zie link  –Alpenweerkaart 

 

Webcams- meer beelden uit

 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 971 times, 1 visits today)
Advertentie

13 Reactie op “Alpen – Kou en sneeuw in aantocht / Einschneien Alpen”

 • Bernard Minderhoud
  23 november 2017 at 08:03

  Ik ben wel benieuwd in jouw beeld is over het gebied rondom de walensee. Ik mag daar elk jaar meerdere keren graag komen! en ik ben daar vertrokken 21 oktober jl. na een week vol zonneschijn en nu 4 weken later is het er een grote witte massa en is het ski seizoen al geopend! (Flumserberg) graag jouw mening over de te verwachten weersomstandigheden de komende dagen aldaar, ik mag met de kerst ook weer gaan!

  • Johann
   23 november 2017 at 09:25

   Daar kunnen we kort over zijn, vanaf zaterdag overgang naar winterweer en de nodige sneeuw. Vooral het weekend en speciaal medio volgende week gaat er sneeuw van betekenis vallen! Voor precieze details is het nog net wat te vroeg! Al met al prima vooruitzichten voor de wintersport!

 • Remco Mienis
  23 november 2017 at 09:50

  Mooie foto zeg van dat vliegtuig.
  Dank weer voor je bericht johann. Zoals altijd weer helder en duidelijk.

 • Jan van soest
  23 november 2017 at 10:01

  Hallo John,
  Heb laatst gekeken naar de film The day after, over begin ijstijd. Zou zo een scenario in theorie mogelijk zijn?
  Verder: prima site en berichtgeving zonder poespas!

  Hopende op de winter der winters,

  Mvg JvS

 • ronnie
  23 november 2017 at 10:07

  Mooie vooruitzichten! Ik woon in de Zwitserse Jura (Grenchen) en op de hoogste bergjes ligt nog aardig wat sneeuw. Ik ben heel benieuwd hoeveel er bij gaat komen!

  • Remco Mienis
   23 november 2017 at 10:34

   Hi, wat leuk dat je daar als Hollander ook woont. Mocht je nog mooie plaatjes hebben, dan zijn die altijd van harte welkom!
   We zijn allemaal razend benieuwd hoe het zich zal ontvouwen. Maar dat er sneeuw gaat komen is een redelijke zekerheid. vraag is alleen hoeveel en waar precies! 😀

  • Johann
   23 november 2017 at 13:49

   Leuk Ronnie! Een Jura Zwitser (koudegat La Brevine) Kom er maar dan later met de foto^s en of waarnemingen. Me zullen ze meepakken…. Groetjes van Oberwallis !!

 • Frederic
  23 november 2017 at 12:48

  Hallo allemaal, wat een leuke en duidelijke en goed gedocumenteerde berichtgeving!

  Denk je dat de Aosta vallei ook sneeuw kan meenemen van de depressie op dinsdag?
  Een Genua laagje zit er nog niet aan te komen waarschijnlijk voor deze regio?

  Doe zo verder!

  Groetjes,

  Frederic

  • Johann
   23 november 2017 at 13:58

   Ook daar wordt overigens het nodige aan sneeuw verwacht mede ook op zuidelijk doorkomend laagje woensdag!!

 • Johann
  23 november 2017 at 13:55

  Thx Frederic voor de feedback! Zit je daar of ga je daar héén op wintersport. Mooie omgeving en perfect ski gebied (Skiarea – Breuil-Cervinia) en dan even overwippen in het Zwitserse Wallis (Zermatt) Bekend terrein!

 • Frederic
  23 november 2017 at 14:41

  Hallo Johan, bedankt voor uw antwoord.

  We gaan inderdaad in de Kerstweek naar Cervinia, overwippen naar Zermatt staat zeker op de agenda!

  Tweede maal dat ik naar ginder ga, is inderdaad een mooi en rustig gebied. Ski area Zermatt heb ik wel nog niet gedaan, zal een uitbreiding op de skipass moeten kopen.😁

  Grtjs

  • Johann
   23 november 2017 at 14:49

   Nice, Italiaanse kant perfect hoor (en ook nog eens goedkoper en meer zon) Goede keus!

 • Bertil Blaas
  23 november 2017 at 18:53

  @Frederic, gebied Zermatt is uitgesproken fantastisch.
  Een aantal malen van boven (3900 m) naar Zermatt dorp (1650 m) geskied.
  Prachtig zicht op Matterhorn en pisten perfect.
  Groeten Bertil.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier