Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Turbulente weer episode, veel neerslag (sneeuw) West – Südstau / Föhn(storm) zeer mild noordelijke Alpen

Achter een koufront heeft zich weer veel koudere polarie lucht over de Alpen uitgebreid en tot zondagnacht volgt in verschillende golven nog veel kouder Höhenkaltluft. Vooral aan de noordkant vallen not diverse sneeuwbuien.

Neuschnee in Courchevel als voorbode voor nog veel “meer”

Na een wat rustigere maar zeer koude tussenhoog weerfase gaat het vanaf zondag uiterst onbestendig en ook tubulent verder. In vergelijking met de ochtende modellne is er grosso modo weinig nieuws te melden en zullen we ons toenemend moeten gaan focussen op de details!

Zondag gaat op nadering van een actieve randstoring die zich net ten westen van de Golf van Biskaje ontwikkelt en vervolgens naar Bretagne en via Nederland (2e laagje !) naar Denemarken trekt een krachtige zuidwestelijke hoogtestroming tot stand komen.

GFS met het laag dat via Bretagne naar zuid Scandinavie trekt, aan de voorzijde de opkomende sterke ZW hoogtestroming!

Met de aanvoer van steeds zachtere lucht en een inzettende  Südföhn en Südstau gaat in de periode van zondag tot maandag woensdag in verschillende fases in de Stau gebieden van de westelijke en zuidelijke Alpen zeer veel neerslag vallen. Daarbij moeten denken aan neerslag hoeveelheden van 100 tot 200 mm of meer. Daar waar de zuidwestelijke wind vrij spel krijgt stijgt de sneeuwvalgrens van 1400 meter op de zondagmiddag naar 1800 tot 2300  meter op de maandag.

Sneeuwvalgrens maandag 12h00

Aan de noordkant met de föhn deels ook nog hoger (2800 meter) maar met de droge valwind zal neerslag daar gelukkig geen thema zijn. Met föhn stijgt het kwik naar 14 tot 16 graden en de vers gevallen sneeuw in de lagere delen die zich nog niet heeft kunnen zetten zal het grotendeels of zelfs geheel weer “an den Kragen gehen”!

Interessant wordt het aan de zuidkant en in de inner-alpine gebeiden en veel zo niet alles voor wat betreft de neerslag vorm zal gaan afhangen in hoeverre de wind erin gaat komen. Zolang dit niet gebeurt gaat de neerslag tot in de dalen als sneeuw vallen (isothermie, neerslag afkoeling), kom de wind erin dan zal de sneeuw schlagartig in vloeibare vorm overgaan. Algemeen zal de sneeuwval grens in deze gebieden al naar gelang de orografie variëren tussen de dalen (500 a 600 meter en 1500 meter)

Neerslag Alpen dag 1 tmt 3 (WRF-GFS)
Neerslag dag 3 tot 6 (WRF-GSF)

Ter vergelijking hieronder ECMWF (Bergfex / ZAMG) 6 daagse cumulatief

Dinsdag volgt dan weer de koudere lucht en sneeuwt het weer tot in de dalen. De dagen daarna gaat het onbestendig verder met periodiek sneeuwval, tijdens de instroom van wat zachtere lucht sneeuwvalgrens tijdelijk stijgend tot 800 a 1000 meter. In de tweede helft van de week algemeen weer kouder en afnemende Stau sneeuwval!

GFS ensembles T850 hPa, ingetekend met W (warm) en K (koud) de diverse neerslag periodes. Prikpunt westelijke Zwitserse Alpen

Het moge duidelijk zijn dat we een uiterst turbulente en natte dan wel witte periode ingaan waarbij diverse weeralarmen zullen worden afgegeven. In de voorgrond zal de Föhn(storm) staan en de extreme neerslag (sneeuw) met een sterk toenemend lawine gevaar.

Langere termijn aanhoudend winters
Kijken we nog even naar de langere termijn (10 dagen) dan zien we ook vanavond geen groter veranderingen. Gedurende de gehele tijd verblijven we aan de koude kant van de polaire jet en met NW tot N hoogte winden wordt steeds weer koude (maritiem) polaire tot ver naar het zuiden en dus ook over de Alpen aangevoerd. In hoeverre en hoeveel sneeuw er zal gaan vallen laten we voorlopig nog maar even voor wat het is!

ECMWF 18 december met ook dan nog steeds de koude anomalie!

Op de nog langere termijn zijn er signalen dat de luchtdruk boven noord Europa wat gaat stijgen waarbij mogelijk een apart Scandi hoog in de steigers zal worden gezet!

Tot zover deze korte extra avond update. fijne avond en voor straks truste

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 824 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Korte avond update”

 • Dries Livigno
  8 december 2017 at 21:24

  Wat worden we op onze wenken benieuwd !!!
  Ik vermoed dat we tot maandag gaan moeten wachten wat het zal worden : sneeuw of een bak regen over ons hoofd.
  Ik duim voor het eerste om historische beelden van Livigno te zien krijgen.

 • Dries Livigno
  8 december 2017 at 22:20

  Ik zie windsnelheden tot 47 km/h. Dit za waarschijnlijk te veel wind zijn voor Livigno om de sneeuw vast te houden. De vorstgrens is naar 1.900 m gestegen!
  Het wordt een echte thriller maandag en dinsdag!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier