Alpen – Korte avond update / Weermodellen

Avond update weer modellen

Neerslag behorende bij een warmte frontje,  inmiddels tot occlusie front “bevorderd”, beinvloed momenteel vooral de oostelijke noordelijke Alpen.  Aanvankelijk stijgt de sneeuwval grens tot circa 1200 a 1400 meter om vervolgens vanavond weer te dalen naar 900 tot 800 meter. Elders weinig tot geen neerslag! Morgenochtend eerst nog wat sneeuw, later tot 1300 a 1500 meter weer (lichte) regen.

Radarbeeld 19h30

Overigens weer opvallend hoe groot de temperatuur afwijkingen van het GFS, ECMWF en ook MOS voor vandaag weer waren. Maar liefst een temperatuurafwijking van 4 tot 7 graden (te warm). Hier in Termen vandaag met zon  gewoon de hele dag vorst!

Ook voor andere weerstations in Oberwallis zien we vandaag deze afwijking(en) op T850 hPa en het blijkt maar weer eens hoe voorzichtig je moet omgaan met de model uitdraai! dat geldt speciaal voor de wat meer afgesloten (inner-alpine) dalen!

Volop zon vandaag in het zuiden en inner-alpin, in de loop van de dag dan van het noorden uit inschuivende (lenticularis) bewolking als teken van het naderend front

Opkomende lenti´s (föhn wolken) vanmiddag boven de Berner Alpen, gezien vanuit Rosswald

GFS
Inmiddels is het GFS aan het binnen druppelen en voor sneeuw en winter vrienden ziet het er op de middellange termijn van dinsdag / woensdag met een nog wat zuidelijk koersende jet (ten zuiden van de Alpen) tot het weekend zeker niet slecht uit. Na de thermische opleving met veel zon en vooral in de bergen een fikse verzachting gaat het vanaf dinsdag weer onbestendig en kouder verder.

Op nadering van eerste storingen krijgen ook de zuidelijk Alpen dan weer eens verse sneeuw door een tijdelijk Südstau fase, geen klassiek Südstau maar door een apart noord Italië laagje toch even lekker wat sneeuw erbij. Sneeuwvalgrens 800 tot 1300 meter. Bij intensieve neerslag en vooral naar het westen toe ook lager.

GFS 500hPA voor woensdag 12h00

 

en voor de neerslag (zuidkant)

Vanaf vrijdag zien we vanuit het zuidwesten dan weer hogedruk impulsen richting west en midden Europa en zal ook de jet weer via een boog ten noorden van de Alpen gaan verlopen. Met een naar west tot zuidwest draaiende hoogste stroming zou het dan weer, althans uitgaande van de operationele run van het model, zachter gaan worden. Eigenlijk een beetje een herhaling van hetgeen de komende 3 dagen staat te gebeuren

GFS 500 hPa voor zondag 31 december. Prettige ontwikkelingen voor alle vuurwerk liefhebbers / Oud en Nieuw!

Inmiddels zijn ook de GFS ensembles binnen en daaruit kunnen we opmaken dat de hierboven beschreven operationele oplossing (OPER, even dik zwart geaccentueerd) op termijn boven in de bandbreedte van de ensembles vertoeft. Kortom een wat zachtere variant. Verder moge duidelijk zijn dat vanaf de de 28-12 de onzekerheid groot is / wordt.

GFS ensembles westelijke Alpen

ECMWF

Ook vanavond is het model consistent met de eerder uitdraai en ook in lijn met het GFS, ook hier dus de thermische opleving die zondag – maandag zijn hoogtepunt zal bereiken! Op 850 hPa (circa 1500 meter hoogte) dan maar liefst temperaturen van 8 tot 12 graden!

T850 hPa anomalie voor maandag (EC12-20-12)

Ook hier op de dindags -woendag van west naar oost inzettende weersverslechtering met opkomende neerslag. Verschil met GFS is dat de jet op woensdag minder diep “duikelt” en een 300 km noordelijker verloopt. Ook het eventuele laag boven noord Italië komt hier niet uit de verf dus al met al een wat meer zonaal (westelijk) stromingspatroon.

De meeste neerslag (sneeuw) zal dan in de westelijke Alpen (Stau) gaan vallen en juist minder langs de zuidkant.

In het verdere  verloop tot dag 9 verblijven we een beetje in het bereik van de jetstream met de wat koudere lucht meest tot over de Alpen. Vanaf dan weer zachter met net als ook het GFS een volgend zuidelijk inschuivend hoog en daarmee een zachtere zuidwestelijke hoogtestroming. De EC ensembles volgen pas veel later vanavond dus die bewaren we voor morgen.

Tot zover deze avond update, morgen nieuwe rond weer kaarten. Fijne avond en truste voor straks. Actueel in Oberwallis (Termen / Rosswald) lichte vorst en enkele sneeuw vlokken. Ciao

Mooi weer en uitnodigende verse sneeuw – precair lawine gevaar
Door de vele sneeuw en de sterk wisselende condities is het lawine gevaar precair en blijft dit ook. Ook met de huidige code oranje (gevaren niveau 3 ) is het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven! Juist tijdens code 3 gebeuren de meeste (dodelijke) ongevallen!!

Gleitschneelawine Kitzbüheler Alpen – Foto: 18.12.2017

Witte kerst Alpen gegarandeerd / zon slechts ten dele

In de Alpen en de Middelgebergtes vanaf 700 meter is de kans op een witte kerst 80 tot 100%.  Dit hoge percentage hebben we te danken aan de sneeuw die die de laatste dagen tot in de lagere delen en dalen is gevallen. Op sommige plaatsen ligt er tot in de laagste delen een gesloten sneeuwdek van 10 tot 30 cm en lokaal ook nog meer. Naar mate je hoger komt neemt ook het sneeuwdek ook toe. In in de hogere delen van de Alpen ligt 50 tot 100 cm oplopend tot 200  a 300 cm in de Staugebieden van de noordelijke en westelijke Alpen. Tijdens de kerst wordt nieuwe sneeuw verwacht!

Ondanks de verzachting zal het sneeuwdek ook in de lagere delen met kerst intact blijven , enkel daar waar de zwakke december zon de boel overdag nog even weet op te warmen zal het sneeuwdek wat gaan slinken en dan is het maar net de vraag hoeveel sneeuw er ligt en of deze zal weten te overleven.

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties