Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de westelijke Alpen profiteren van de invloed van hoog – Erika – met kern boven de westelijke Middellandse Zee. De oostelijke Alpen krijgen geleidelijk met de invloed van lagedruk welke zich vanuit de Baltische Staten tot over zuidoost Europa uitbreidt.  Vanaf het weekend neemt ook hier de invloed van de hogedruk weer toe.

Tot einde van de maand hogedruk en te zacht

Ofschoon de noordelijke Alpen hadden tijdelijk te maken hadden met de invloed een zwak koufront was daarvan nauwelijks wat te merken. Dat had mede te doen met het feit dat de meeste bewolking in de nacht overtrok. Overdag scheen gisteren de zon weer volop waarbij het niet overal zo strakblauw meer was.

Dit had te maken met wat meer vocht in de hogere atmosfeer welke samenhang met een warmtefront boven de Noordzee. Met middagtemperaturen die lokaal opliepen tot 13 a 15 graden was het opnieuw zeer zacht.

Zermatt – Via Twitter NewInZurich @NewInZurich
Albinen Oberwallis Foto Rosmarie Hermann (FB)
Nendaz via Twitter Nendaz Switzerland @NendazSuisse

Lermoos 20-02-19 via Rob Schnijders

Onder invloed van hoog – Erika – kon het vannacht onder een heldere hemel in de de dalen en met name de hoger gelegen dalen boven de sneeuw weer flink afkoelen met in de (hogere) dalen weer matig tot strenge vorst.

Overdag met de zon stijgt het kwik weer naar voorjaarsachtige 10 tot 13 graden. Op 2000 meter wordt het -1 tot +3 graden op 3000 meter vriest het 3 tot 5 graden. Nog warmer kan het het met föhn tendens aan de Alpenzuidkant worden.

Vooral de Alpennoordkant heeft ook weer te maken met wat vochtigere lucht welke zich zal uiten in de vorm van wat hogere bewolking en ook “Dunst”. In de oostelijke Alpen trekken van het noordoosten uit wolken(velden) binnen en later kan er een spat regen en hogerop een vlok sneeuw vallen.

Radarbeeld 07h45. Bron Wetteronline.de
Vrijdag neemt in de oostelijke Alpen de invloed van de de lage druk boven oost Europa verder toe en probeert koudere lucht naar het westen uit te stromen. Veel verder dan de westelijk delen komt de koudere echter niet.

GFS 850 hPA voor vrijdag 18h00, koude lucht stroomt over de oostelijke Alpen uit

De oostelijke Alpen gaan echter wel een stuk afkoelen en dat geldt speciaal voor de oostelijke regionen. Met een tot hard of stormachtige wind daalt het het kwik naar -5 tot -7 graden, meer naar het westen tot -4 a -2 graden.

GFS T850 hPa zaterdagnacht, – 7 graden in het oosten en tot 6 a 8 graden in het westen
Met de noordoostelijke stroming gaat tegelijkertijd vochtigere lucht binnen stromen en in de nacht op vrijdag en vrijdag overdag kan er met zwaartepunt langs de noordelijke Alpenhoofdkam sneeuw gaan vallen. Ook de oostelijke Zwitserse Alpenn noordkant kan nog wat van de sneeuw gaan meepakken. Tot zaterdag wordt er 5 tot 30 cm berekend, lokaal hogerop ook nog meer.

Sneeuwval cumulatief voor de vrijdag

De westelijke en zuidelijke Alpen houden met de invloed van hogedruk droog en hier zal de zon het weerbeeld bepalen. In de zachte lucht zullen de temperaturen hier in alle hoogtes ook een stuk hoger uitkomen dan in het oosten.

Zaterdag neemt de invloed van de hogedruk ook in de oostelijke Alpen weer toe en gaat de zachte lucht ook hier weer terrein winnen en ook de zon zal weer prominent aan het zwerk te bewonderen zijn. Maandag volgt in de oostelijke Alpen nog even een temperatuurdipje voordat het kwik nog wat verder gaat stijgen. Voor de westelijke Alpen verandert er ook dan niet veel, het is zacht en de zon kan weer overuren gaan maken.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Overgang naar zonaal

In de loop van de week zien we het bastion van hogedruk (de omega blokkade) geleidelijk wat nar het zuiden afzakken en in de tweede helft van de week ook in kracht afnemen. Vooreerst heeft dit echter nog geen gevolgen voor het weer in de Alpen. Met ook dan nog steeds een zuidwestelijk hoogtestroming en warme hoogterug wordt onverminderd zacht en relatief droge lucht aangevoerd.

Met de start van de nieuwe maand lijkt met een meer zonale stroming (west) de onbestendigheid te gaan toenemen en zien we de dan meer west – oost georiënteerde straalstroom tot over en later zelfs ten zuiden van de Alpen afzakken. Het wordt dan niet alleen onbestendiger, ook het kwik gaat geleidelijk naar beneden.

ECMWF 3 maart, de jetstream, blauwe lijn is inmiddels tot zuid Europa door geschoven en dat betekent dat we na lange tijde weer aan de koude(re) kant komen te liggen

Wat deze ontwikkelingen in detail voor de Alpen gaan betekenen daarover de komende dagen dan meer.  Ter afsluiting nog een indrukwekkend filmpje van een lawine en hoe snel en verraderlijk deze kunnen toeslaan! Fijne dag en voorzichtig! Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwalllis

LAWINE gevaar matig (code 2 / geel) Lokaal door de hoge middagtemperaturen kans op Gleitschnee en -of Nassschnee lawine’s!

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 1.163 times, 1 visits today)
Advertentie

7 Reactie op “Alpen – Kort winters intermezzo oostelijke Alpen”

 • Kees
  21 februari 2019 at 08:21

  Goedemorgen Johann,

  Hoe denk jij over de sneeuwvalgrens van vrijdag? Gaan vrijdag richting Flachau.

  • Johann
   21 februari 2019 at 08:29

   Hoi Kees, sneeuwvalgrens 1300 tot 700 meter, in het oosten later op de dag (middag – avond) dalend naar 500 tot 200 meter. Gr J

 • MrB
  21 februari 2019 at 09:29

  Bedankt voor de update Johann. Lijkt er nu toch wel op dat er een omslag komt begin maart. Wat is jou ervaring qua weer in dit soort situaties? Koud en helder of toch wolken en sneeuw?

  • Johann
   21 februari 2019 at 11:31

   @MrB Indien we EC volgen en later ook GFS dan krijgen we te maken een met een komen en gaan van fronten met dan weer wat zachtere en dan weer koudere lucht. Veel dynamiek en onbestendig en in de bergen (veel) sneeuw. Mn de westelijke Alpen gaan daar dan van profiteren als ook de westelijke Staugebieden.

 • MrB
  21 februari 2019 at 12:24

  Bedankt Johann. Zover ik kan zien zitten wij aan de noordkant. Wat betekend dit voor die gebieden?

  • Johann
   21 februari 2019 at 13:20

   Periodiek sneeuw -sneeuwbuien, in de lagere delen ook regen. Tussen de bedrijven door (tussenhoogs) zon / opgeklaard.

 • MrB
  21 februari 2019 at 13:46

  Bedankt! Ik ga het in de gaten houden. Nog een kleine 2 weken en dan eens zien wat de wintersport en het weer gaan brengen. Zon klinkt natuurlijk goed 😉

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier