In de Alpen lijkt de winter weer even op volle toeren te gaan komen. De weerkaarten schetsen geregeld winterse scenario’s. Eerst hebben de Alpen nog te maken met een oostelijke stroming dankzij het krachtige hogedrukgebied boven Oost-Europa. In de loop van de week krijgen de Alpen juist te maken met een noordelijke stroming dankzij een krachtig hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan. Deze stromingen brengen polaire luchtmassa’s in beweging waardoor de winter weer even op volle toeren lijkt te gaan draaien.

Veel zonneschijn gisteren in de Alpen (webcambeeld bij Lienz) via foto-webcam.eu
Het blijven bijzondere beelden de lege skipistes zoals hier in Obertauern met een verse laag sneeuw zonder sporen. Via foto-webcam.eu

Vandaag: zonnige start, zuidkant van de Alpen sneeuw

Vandaag start de dag op veel plaatsen in de Alpen zonnig. Aan de zuidkant en in de oostelijke helft komt in de ochtend al wel bewolking voor en wordt er vanuit het oosten koele lucht aangevoerd. Op 1500 meter liggen de temperaturen tussen de -2 in het westen tot -8 in het oosten van de Alpen. Dit weertype komt dankzij een sterk hogedrukgebied dat vanuit Scandinavië richting Oost-Europa aan het bewegen is.

De weerkaart voor vandaag: een krachtig hogedrukgebied boven Oost-Europa zorgt voor de aanvoer van koelere lucht uit het oosten.

De bewolking neemt vanuit het oosten steeds meer toe en aan de zuid- en oostkant valt er in de loop van de dag sneeuw dankzij opstuwing. Het kan goed zijn dat de bredere dalen geen neerslag krijgen en dat deze zich beperkt tot de flanken van de bergen. In de middag en avond valt er op de Alpenhoofdkam en in de Franse Alpen ook wat sneeuw. Om grote hoeveelheden gaat het in eerste instantie niet (2 tot 10 cm), maar op de hogere toppen in de Italiaanse en Franse Alpen kan 20 tot 30 centimeter sneeuw vallen.

Sneeuwbuien in het oosten vanochtend. Webcambeeld vanochtend op de Turracher Höhe. Via foto-webcam.eu

Sneeuwval voor de komende 24 uur in de Alpen:

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Morgen: sneeuwval in het zuiden en westen van de Alpen

Ook morgen komen er nog sneeuwbuien voor in het westen en de zuidelijke helft van de Alpen. Aan de noordzijde is het halfbewolkt. Met name de bergen op de grens met Italië en Frankrijk krijgen met een oostelijke aanvoer van frisse lucht morgen redelijk wat neerslag te verwerken. In totaal kan daar morgen en vrijdag dankzij opstuwing op de hogere bergen 50 tot 60 centimeter aan sneeuw bijvallen.

Vooral ten zuiden van de Alpenhoofdkam en in het westen valt er t/m zaterdag weer flink wat sneeuw. Via Wxcharts

Weekend: tijdelijk zachter

In het weekend profiteren de Alpen tijdelijk van een hogedrukgebied. Met een zuidwestelijke stroming wordt wat zachtere lucht aangevoerd. Op 1500 meter hoogte wordt het tussen de 6 en 8 graden. Daarnaast zal er ruimte voor de zon zijn en ontstaat er zaterdagmiddag op de bergtoppen een lokale bui.

Lang duurt dit weertype niet, want in de loop van het weekend neemt de invloed van een krachtig hogedrukgebied boven ten westen van Groot-Brittannië toe. Met de noordoostelijke tot noordelijke stroming die dan op gang komt wordt weer koelere lucht aangevoerd. Daarnaast zal er door opstuwing (Nordstau) weer de nodige sneeuw vallen.

Op zaterdag zien we weer een oostelijke stroming op gang komen die later over zal gaan in een noordoostelijke tot noordelijke stroming.

Lange termijn: opnieuw polaire lucht onderweg

Het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan lijkt even te blijven waardoor polaire lucht uit het noorden kan opstomen. Hierdoor kan er (ook in de lagere delen van Europa) mogelijk weer veel sneeuw gaan vallen.

In de noordelijke stroming (let op: zeer lange termijn) valt er mogelijk op veel plaatsen in Europa weer winterse neerslag als polaire lucht af kan zakken. Via Wxcharts.

Daarnaast lijkt er tegen het einde van het weekend, maar ook later volgende week, een kans te zijn dat er lagedrukgebieden vormen boven de golf van Genua (Wiki: Genua laag). Zo’n situatie gaat vaak samen met veel sneeuw en neerslag aan de zuidkant van de Alpen.

Kortom: de winter lijkt weer even op stoom te komen. Tijdens, maar ook na het weekend komen de weerkaarten met een krachtige noordelijke stroming en de vorming van lagedrukgebieden boven Noord-Italië. Een interessant weertype de komende tijd dus in de Alpen. Via Alpenweerman houden we je uiteraard op de hoogte!

Actueel beeld richting het Rhonetal vanuit Termen (1020 meter)

https://www.meteo-oberwallis.ch/webcam/hasel/rhonetal.php

Meer over het corona virus in relatie ook tot het weer;
Zie onze blog  ->
 Corona – kunnen warm weer en zonneschijn de ziekteverwekker stoppen?

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

(Visited 1.197 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!