klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: De Alpen hebben te maken met een koude noordoostelijk stroming veroorzaakt door een laag boven Oost-Europa. De oostelijke Alpen krijgen hierdoor te maken met af toe buitjes en is het grijs weer. In het meeste westelijk deel van de Alpen is juist vaker de zon te vinden. Hoewel later in de week de temperaturen langzaam weer omhoog gaan is het voorlopig nog koud voor de tijd van het jaar.

Zonnige West-Alpen en sneeuwbuien in de Oost-Alpen. Tweede helft van de week temperaturen weer omhoog.

14519795_1141699019254370_1429481879714578319_n
cupqwdgxyaak452-jpg-large

Van regen in het dal (1200m) naar de ‪winter vanaf 1500m, Mittelberg Oostenrijk (foto’s Hans ter Braak)

14522731_1315774621788799_6940665757961790994_n

In Kitzbühel heeft het afgelopen nacht al gesneeuwd. Het is niet veel, maar wel een mooi wit laagje

Vandaag begint de dag in de West-Alpen met veel zon. In de loop van de dag neemt de stapelbewolking toe en bouwt deze zich vooral op aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam. Uit deze bewolking kunnen ook regenbuien gaan ontstaan. Dit geldt met name voor het zuiden van Zwitserland en delen van de Italiaanse Alpen. Boven de 1800-2000 zal de neerslag in de vorm van sneeuw vallen, maar zijn het geen bijzonder grote hoeveelheden.

In Oost-Alpen ziet het weerbeeld er iets anders uit. Hoewel de dag ook met een aantal zonnige perioden begint breidt een neerslaggebied zich hier al snel uit. De sneeuwvalgrens ligt hier wel beduidend lager ligt. Hoewel het in de dalen regenachtig is kan vanaf 1200m mogelijk zelfs al sneeuw gaan vallen. De meeste neerslag wordt verwacht in het westen van Oostenrijk waar plaatselijk 10-15 cm kan vallen. Ook heet oostelijke deel van de Italiaanse Dolomieten en het zuidoosten van Zwitserland krijgen te maken met sneeuwbuien. Verder waait er een ietwat frisse wind vanuit het noorden tot noordwesten.

cuqjbf1xyaalta0-jpg-large

Op de gletsjer is het heerlijk skiën. Vooral de West-Alpen hebben de afgelopen dagen en ook komende dagen veel meer zon gekregen. De pistes kunnen daarom wel iets harder en ijziger zijn. (‪@TignesOfficiel)

cuo7dldxgaay7g3-jpg-large

Op het sneeuwzekere Zermattt zijn ze al klaar voor het winterseizoen. Ook hier mooie blauwe luchten gisteren. (@zermatt_tourism)

cuquss8waaaxkqh-jpg-large

Zonsondergang gisteren bij Zermatt –Matterhorn (@zermatt_tourism)

Morgen wordt het voor de West-Alpen een heerlijke herfstdag. De zon is volop aanwezig in het Franse Alpengebied. In de Oost-Alpen is het daarentegen opnieuw wisselvallig met regen- en sneeuwbuien. Daarbij is het erg koud voor de tijd van het jaar. Op dinsdag neemt de bewolking verder toe en is er sprake van een lichte noordföhn. Hierdoor kan in aan de zuidkant van de Alpen meer ruimte zijn voor de zon en is de bewolking te vinden aan de noordkant.

uwz-ch_nebelobergrenze_de

Hogedruk in de late herfst en winter staat helaas niet altijd garant voor mooi zonnig weer in de lagere delen van de Alpen. Ook de komende dagen blijft de hochnebel boven de 1000 m uitkomen. Volg het zelf ook op de weerkaarten pagina van onze site.

Het hogedruk gebied boven Scandinavië geeft geen krimp en houdt stevig stand. Ook de komende dagen blijft dit weertype aanhouden. Het blijft wisselvallig met name de Oost-Alpen met daarbij ook veel Hochnebel. Dankzij een overtrekkende laag vallen er verspreid veel winterse buien waardoor een groot gebied al bedekt kan worden met sneeuw op dit moment. Van de sneeuwval hoeveelheden moet men echter niet teveel verwachten.

rta850m2

Net als vandaag laat ook de kaart voor morgen een sterke temperatuur afwijking zien. Het soms zelf 8 graden kouder dan normaal. Pas vanaf donderdag komen de temperaturen weer dichter bij normaal. (wetterzentrale.de)

slide1

De komende dagen blijft het hoge drukgebied stand houden boven Scandinavie. Boven de Alpen zitten een aantal koude putjes waardoor er winterse neerslag kan vallen. Weerkaart voor dinsdag (Wetterzentrale.de)

701a308b0a179a37_e8ee043f51f261a6

De komende 24 uur kan er al een aardig laagje sneeuw gaan vallen. Met name het westen van Oostenrijk, zuidoost Zwitserland en oostelijke Dolomieten kunnen sneeuw verwachten, plaatselijk zo’n 10-15 cm. Het sneeuwgebied breidt zich komende dagen nog verder uit (bergfex.com)

slide1

De weerkaart voor volgend weekend ziet er een stuk warmer uit dan die van dit weekend. Een sterke zuidelijke aanvoer zorgt voor hogere temperaturen op maandag (wetterzentrale.de)

Vooruitzicht
In de loop van de week gaat de koud er langzaam weer uit. Door de aanvoer van warmere lucht vanuit zuidelijke richting gaan de temperaturen weer omhoog. Komende weekend zal daarom iets warmer gaan verlopen dan die van dit weekend. Wel moet gezegd worden dat het ECMWF een iets warmer scenario laat zien dan dat van het GFS. Ook lijken de laatste kaarten van vandaag een iets later moment zien van waneer dit gaat gebeuren. Echt warm zal het de komende dagen dus nog niet gaan worden in de Alpen lijkt het voorlopig. De temperaturen zullen dan komen liggen rond de normaal voor deze tijd van het jaar, maar voorlopig blijft het dus nog even koud. Benieuwd hoe de rest van de winter gaat verlopen? Houd vooral de site in de gaten voor winterverwachting.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 567 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer