Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na wat sneeuw gisteren gaan de hogedrukgebieden het weerbeeld weer domineren. Doordat we continu te maken hebben met een hogedrukgebied boven het Europese continent blijven storingen vanaf de Atlantische Oceaan of het noorden op afstand. De combinatie van (lichte) föhn en zonneschijn zorgt ervoor dat een aantal dalen wel weer wat sneeuw kunnen gebruiken. Deze sneeuw komt gedeeltelijk pas vrijdag. Om grote hoeveelheden zal het niet gaan en in het weekend zal opnieuw een hogedrukgebied zich vormen boven Centraal-Europa.

Deze prachtige foto werd gisteren gemaakt in Fischen. Op de achtergrond zien we de Rubihorn en Nebelhorn. Foto via Twitter van Michel Looyenstein

Wintersportweer (kort)

Gisteren viel er weer wat verse sneeuw in de Alpen. Om grote hoeveelheden ging het niet, maar het geeft de pistes net een beetje nodige sneeuw. Vandaag start de dag op de meeste plaatsen zonnig waarbij er in sommige dalen (hardnekkige) hochnebel voor zal komen. De 0-gradengrens gaat vandaag richting de 2400-3000 meter in het westen en 2000-2200 meter in het oosten. Vooral in het westen is de lucht droog waardoor de sneeuw zich over het algemeen goed zal houden.

Er staat weinig wind en in de loop van de dag neemt de bewolking toe vanuit het noorden. In het westen zal er nog wat ruimte voor de zon zijn, maar in het oosten valt er boven de 800 tot 1400 meter een klein beetje sneeuw.

In de Fransen Alpen gisteren zonovergoten weer. Webcambeeld Les Meinures via Bergfex
In het oosten van de Alpen vielen er wat sneeuwbuien zoals hier in Innsbruck. Via Foto-webcam
In het dal van Oberstdorf geen sneeuw, maar iets hogerop ligt er wel sneeuw. Via foto-webcam

Vandaag: een stuk zachter, beetje sneeuw in oosten

Waar gisteren nog wat sneeuw in de Alpen viel zal de dag vandaag op de meeste plaatsen zonnig beginnen. Toch zal niet iedereen daar direct iets van merken aangezien er in diverse dalen (hardnekkige) hochnebel voor zal komen. Aan de noordzijde van de Alpen kunnen ook nog een aantal wolkenvelden voorkomen. Met een zuidwestelijke tot westelijke stroming wordt zachte lucht aangevoerd. De 0-gradengrens ligt vandaag in de westelijke Alpen rond de 2400 à 3000 meter en de oostelijke Alpen ligt deze iets lager op 2000 tot 2200 meter.

De weerkaart voor vandaag via de weerkaarten pagina van Alpenweerman.

Ondanks de zachte lucht begint de dag in de meeste dalen dankzij de nachtelijke opklaringen met temperaturen (ruim) onder het vriespunt. Vanmiddag komen de temperaturen in de meeste dalen uit tussen de 2 tot 6 graden.

Er staat weinig wind en de lucht is droog in de westelijke helft van de Alpen. Hierdoor zal de sneeuw zich hier nog redelijk goed houden, al is verse sneeuw op diverse plaatsen meer dan welkom op de pistes.

In de loop van de ochtend en begin van de middag neemt de bewolking vanuit het noorden toe als een afgezwakt warmtefront richting de Alpen trekt. In de Franse en Zwitserse Alpen zullen er nog gaten in het wolkendek voorkomen. Een beetje sneeuw valt er in de middag en avond in de oostelijke helft van de Alpen. Om meer dan een wit laagje of een paar centimeter zal het niet gaan.

De sneeuwval voor de komende 24 uur via de weerkaarten pagina van Alpenweerman.

De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie rond de 1200-1400 meter aan de noordzijde tot 800-1000 meter aan de zuidzijde. Uiteindelijk als de zachtere lucht ook Oostenrijk weet te bereiken zal de sneeuwvalgrens gaan stijgen richting de 2500 meter aan de noordkant tot 1200 meter aan de zuidkant.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Morgen: bewolkt en Sudföhn

Morgen begint de dag bewolkt in de Alpen. Deze bewolking is afkomstig van lagedrukgebieden boven de Noordzee en Atlantische Oceaan. De bijbehorende neerslag zal donderdagavond en vrijdag aankomen in de Alpen.

Naast de bewolking zal er ook een zuidelijke föhn aanwezig zijn. Deze föhn zal krachtig genoeg zijn om tot in de dalen door te dringen aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Hierdoor zullen de temperaturen weer oplopen in de dalen richting de 6 tot 8 graden. Ook hogerop in de bergen zal het zacht zijn. De 0-gradengrens ligt morgen tussen de 3000 tot 3200 meter. Mede dankzij de föhn zal de wind op de bergtoppen weer wat toenemen met windstoten tussen de 40 en 60 km/h.

Föhndiagram Zwitserland

Föhndiagram Oostenrijk

Gisteren waren er al fraaie föhnwolken (Lenticularis) te zien in Wallis. Foto van onze collega Johann Geers.

In de avond nadert een koufront de Alpen vanuit het westen. Deze brengt in de avond en nacht al de eerste neerslag in de Franse en Zwitserse Alpen. Dankzij het koufront zakt de sneeuwvalgrens weer waardoor boven de 1000 à 1200 meter de neerslag in de vorm van sneeuw zal vallen.

Weekend: vrijdag in westen sneeuw, weekend Kaiserwetter

Deze neerslag zal vrijdag in de (noord)westelijke Alpen blijven hangen als een nieuw hogedrukgebied weer aan kracht zal winnen. De meeste sneeuw wordt in het (noord)westen van de Alpen verwacht: 5 tot 10 centimeter. Toch kan er in het zuiden van Duitsland aangrenzend aan Oostenrijk ook nog wat sneeuw vallen (1 tot 5 centimeter).

De sneeuwvalgrens ligt tussen de 1000 en 1300 meter. In de Inner-Alpiene regio’s kan deze nog wat lager komen te liggen.

De weerkaart voor vrijdag: een lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan brengt wat neerslag in het westen van de Alpen. Maar deze zal snel afzwakken dankzij een toenemende invloed van hogedrukgebieden.

Na vrijdag nemen de hogedrukgebieden de regie weer over boven Centraal-Europa. Een krachtig hogedrukgebied zal zich ontwikkelen en boven de Alpen komen te liggen. Hierdoor zal er, naast de mogelijkheid op hochnebel in de dalen, weer volop zonneschijn zijn. Oftewel: Kaiserwetter. De 0-gradengrens zal met een zuidelijke stroming ook weer gaan stijgen van 1800 à 2000 meter tot 2500 à 3000 meter. In de dalen kan hardnekkige hochnebel voorkomen. Daar waar het in de nachten op kan klaren kan het flink afkoelen met temperaturen (ruim) onder het vriespunt.

In het weekend weer een krachtig hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Storingen vanaf de Oceaan worden richting Scandinavië afgebogen en koudere lucht uit het noorden maakt geen schijn van kans om richting de Alpen te stromen.
De pluimverwachting (prikpunt centrale Alpen) van GFS: eerst warmere lucht waarna wat ‘koelere’ lucht de Alpen kan bereiken. Weinig neerslagkansen en pas op de lange termijn duidelijk koudere luchten. Bron: Meteociel

Dit was het weer voor vandaag. Na wat sneeuw volgt wederom een weerbeeld dat past bij hogedrukgebieden. Kortom rustig weer. Zeker als we het vergelijken met de situatie rondom IJsland waar (zeer) zware stormen voorkomen (zie -forum- voor meer info). Gisteren maakte Johann een sneeuwschoenenwandeling in een zonovergoten Termen. Voor wie de vlog gemist heeft:

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.463 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen: komende dagen wat sneeuw, weekend Kaiserwetter”

  • nico
    8 januari 2020 at 15:07

    ik zit nog altijd met muizenissen(zegt men in vlaanderen) ik weet nog altijd niet waarheen de 12 jan ik zie wat sneeuwval voor frankrijk
    daarom ben ik in twijfel . wij kiezen tussen nauders wat ons voorkeur geniet kwa gezelligheid alleen misschien wat klein gebied? eventueel breuil-cervina maar moeilijk accommodatie vinden, koningsleiten,of nu met de sneeuwval naar frankrijk maar naar waar?? en beetje sfeervol dorp maar geen aprés -ski nodig wij dachten les sybelles. of andere suggestie’s
    grtjs nico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier