Op zaterdag trok een koufront over de Alpen. Deze zorgde voor stevige regen- en onweerbuien en ook wateroverlast. Inmiddels is het flink afgekoeld en hebben de warme luchtmassa’s plaatsgemaakt voor koelere lucht. Vandaag bevindt de vochtige lucht zich aan de Alpennoordkant. Hier is het bewolkt en vallen er enkele buien, maar grotendeels blijft het droog. Aan de zuidkant van de Alpen is het warmer, maar kunnen later vanmiddag opnieuw onweersbuien ontstaan. In de loop van week zorgt de ontwikkeling van een hogedrukgebied voor een stabielere weertype en gaan de temperaturen weer omhoog.

Stevige regen- en onweersbuien zorgden lokaal voor veel wateroverlast gisteren. Een koufront trok van west naar oost over de Alpen waarbij de zwaarste buien vielen in Oostenrijk. In het Zillertal ontstond een modderlawine die de weg overspoelde (Lees ook: Tiroler Tageszeitung).

In het Zillertal ontstond gisteren een flinke modderlawine (tussen Ginzling en Mayrhofen). De weg werd overspoeld en moest tijdelijk afgesloten worden  (Foto: FB Tirol Wetter Warnung).

 

Vandaag heeft het koufront de Alpen gepasseerd en is het flink afgekoeld. De Alpennoordzijde heeft te maken met vochtige en koelere luchtmassa’s. Het is wisselvallig en de bewolking overheerst. In de loop van de middag klaart het steeds meer op en is er ruimte voor de zon. Ook al ligt de temperatuur lager, vanwege de hoge luchtvochtigheid kan het nog altijd klam aanvoelen.

Aan de zuidkant van de Alpen is het warmer, maar ook onstabieler. Hier kunnen in de loop van de middag nieuwe onweersbuien ontstaan. Vooral in de regio van de Dolomieten, Karinthië en Osttirol kunnen stevige buien verwacht worden.

Vandaag kunnen opnieuw stevige buien vallen aan de zuidkant van de Alpen (ICON-EU model, via WXCharts.com)

Maandag blijft het nog licht wisselvallig en koel. Een noordwestelijke aanvoer brengt koelere luchtmassa’s met zich mee. De meeste bewolking bevindt zich aan de noordkant. Temperaturen zijn vergelijkbaar met vandaag, maar de wind neemt wat toe. Op de meeste plaatsen blijft het droog en laat de zon zich steeds vaker zien. Lokale buien in de namiddag zijn niet uitgesloten en vooral in de Zuid-Alpen blijft de kans op onweersbuien nog altijd aanwezig.

Temp. afwijking maandag. Koelere en vochtige lucht bereikt de Noord-Alpen. Aan de zuidkant warmer. (ECWMF temp afwijking 850 hPA, via Wetterzentrale.de)

Dinsdag neemt de invloed van hoge druk toe en keert het zomerse weer terug. De lucht wordt droger en warmere luchtmassa’s bereiken de Alpen. De zon laat zich vaak zien en de temperaturen lopen weer op. Dankzij dit stabielere weertype neemt de kans op onweer af, maar een lokale bui blijft met name in de Italiaanse Alpen nog altijd mogelijk.

Woensdag trekt een sterk lagedrukgebied over West-Europa en in de kielzog hiervan wordt warme lucht richting de Alpen getransporteerd. Hierdoor gaan halverwege de week de temperaturen weer flink in de lift. Waar het in West-Europa zeer wisselvallig kan gaan worden, lijkt het in de Alpen juist heel mooi zomerweer te gaan worden daardoor.

Warme lucht wordt richting de Alpen getransporteerd halverwege de week. ECWMF, via Wetterzentrale

Vooruitzichten
Op de lange-termijn kunnen meerdere storingen vanuit westelijke richting verwacht worden. Het is een afwisseling buien en koelere fases, maar ook warme en zonnige periodes. Komende week kunnen nog een aantal zomerse dagen verwacht worden. Extreme hitte met tropische temperaturen van worden voorlopig niet verwacht en de kansen op een meer herfstachtige weertype richting volgende weekend zijn op dit moment groter.

 

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Nogmaals tropisch, weekend markante afkoeling
Volgend artikelLage Landen: herfstachtige slotweek zomer met kans op storm!
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.