Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; onder invloed van hoog Carina met kern bij Bretagne wordt deaanwezig vochtigere lucht tijdelijk weer wat “afgedroogd”. Vochtigere lucht kan zich in de onderste atmosfeer van de Alpennoordkant handhaven. In de komende dagen schampen zwakke storingen de noordelijke Alpen en wordt afwisselend zachtere en dan weer wat koudere lucht aangevoerd.De kerstdagen beloven onder invloed van hogedruk zonnig en zacht te gaan verlopen met in de bergen uitstekende wintersport condities

Start astronomische winter met stijgende temperaturen, na kerst meldt de winter zich weer terug

Gisteren was het vooral in de zuidelijke en inner-alpine Alpen een fantastische winterdag. Met volop zon, minus temperaturen en de verse sneeuw was het traumhaft en zoals we dat ook wel plegen te zeggen “Kaiserwetter”. De Alpen noordkant moest het echter doen met meer bewolking en Hochnebel waaruit lokaal ook wat lichte sneeuw viel.

Ook onze weermanne Roy en Sander genoten gisteren van het Kaiserwetter in Ischgl (Tirol)

Nog even terugkijken naar onze  ISCHGL berichtgeving  dan zie – HIER-

En datzelfde gold voor mijn eigen stekkie in Termen-Rosswald Oberwallis

Impressie / Vlog Oberwallis – Rosswald 19-12-17

Tijdelijk wat drogere lucht
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we hoog Carina met kern net ten zuiden van Bretagne liggen. Aan de noordflank trekt een warmte frontje dat vandaag nog boven Duitsland ligt richtig de Alpen en zal deze in de loop van de middag – avond bereiken.

Vandaag woensdag zien we in het noordoosten nog steeds wat meer bewolking waaruit wat lichte sneeuw vallen, elders ook weer wat Hochnebel die met het vorderen van de dag meest zal oplossen. Overdag volgt door wat meer invloed van de hogedruk vooral in de hogere Alpen een overgang naar zonnig weer. De sneeuwvalgrens houdt zich meest tot in de lagere delen en dalen op.

Warmtefrontje / zachter
Donderdag en vrijdag krijgen we te maken met een warmtefrontje en gaat er vooral aan de noordkant weer wat sneeuw en in de lagere delen (Alpenlaagland) is ook regen met ijzel mogelijk! Met het instromen van wat zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens naar 1200 tot 1500 meter, deels in de grotere dalen en inner Alpine ook lager.

Vanaf donderdag tot en met zaterdag kan er in de oostelijk Alpen 10 tot 40 cm sneeuw gaan vallen. Spannend wordt het hier nog met de sneeuwvalgrens (800 tot 1300 m)

In de loop van de vrijdag en op zaterdag volgt een zwak koufront en daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de lagere delen en dalen. Grotere neerslaghoeveelheden (sneeuw) worden er niet verwacht

GFS donderdag middag met de zachtere lucht die over de Alpen is uitgestroomd

Tijdelijk hogedruk / Perfect wintersport weer
Zondag en ook maandag eerste kerstdag beloven onder invloed van hogedruk hele mooie dagen te gaan worden. In de bergen wordt het een stuk zachter en ook aangenamer en de wintersporters krijgen te maken met uitstekende condities op zowel de pistes als ook in de zon op de terrasjes. Helaas is het zeer milde en mooie hogedruk maar van korte duur want reeds op tweede kerstdag komt de klad er weer in.

Kerst depressie met winterse allures?!
met Hoog Carina trekt vrij snel weg richting de Middellandse Zee en Uitgaande van een markant (hoogte)laag dat in sneltrein tempo en met zeer koude lucht op sleeptouw, de van de noordelijke Atlantische Oceaan naar de Britse Eilanden koerst gaat op nadering van een koufront de bewolking weer toenemen en weldra volgt van west naar oost neerslag!

Het eigenlijke koufront en neerslag trekt zoals het er nu uitziet in de avond en nacht van dinsdag op woensdag de Alpen binnen. Met het verder trekken van het laag via  Nederland (!) naar noord Duitsland en het instromen van nog koudere lucht gaat de sneeuwval grens woensdag dan weer dalen tot 1000 meter en vervolgens richting de donderdag weer tot in de dalen en lagere delen.

GFS voor donderdag 28-12 met de (zeer) koude lucht die over west Europa uistroomt

Mede door het instromen van Höhenkaltluft ( -35 tot -38 graden op 500 hPa) krijgt de sneeuwval een buiig karakter en is ook een klap onweer niet ondenkbaar!

Inclusief een portie Höhenkaltluft

Ook het ECMWF heeft inmiddels de variant met de sterkt uitdiepen hoogtetrog en de daarmee samenhangende Südföhn en Südstau fase weer verlaten en sluit meer of minder mooi aan bij de bovenstaande ontwikkeling!  Zo zien we maar weer hoe wispelturig de weer modellen kunnen zijn en dan met name daar waar het gaat om die singulariteiten zoals de gevreesde kerst (dooi) depressie. In plaats van de verzachting gaat deze juist de winter weer in het zadel helpen! Daarvoor nog wel even genieten van de thermische opwarming met Kaiserwetter in de bergen!

Tot zover voor deze ochtend, later volgt nog een Sauerland weerbericht verzorgd door Maarten Minkman. Een fijne dag gewenst vanuit de winterse Walliser Alpen. Ciao

Mooi weer en uitnodigende verse sneeuw – precair lawine gevaar
Door de vele sneeuw en de sterk wisselende condities is het lawine gevaar precair en blijft dit ook. Ook met de huidige code oranje (gevaren niveau 3 ) is het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven! Juist tijdens code 3 gebeuren de meeste (dodelijke) ongevallen!!

Lawinen -Speikboden-Osttiroler-Tauern. 18-12 jl- Goed is ook nog het spoor van de varianten skier te zien welke de lawine heeft getriggerd

Witte kerst Alpen gegarandeerd / zon slechts ten dele

In de Alpen en de Middelgebergtes vanaf 700 meter is de kans op een witte kerst 80 tot 100%.  Dit hoge percentage hebben we te danken aan de sneeuw die die de laatste dagen tot in de lagere delen en dalen is gevallen. Op sommige plaatsen ligt er tot in de laagste delen een gesloten sneeuwdek van 10 tot 30 cm en lokaal ook nog meer. Naar mate je hoger komt neemt ook het sneeuwdek ook toe. In in de hogere delen van de Alpen ligt 50 tot 100 cm oplopend tot 200  a 300 cm in de Staugebieden van de noordelijke en westelijke Alpen. Tijdens de kerst wordt nieuwe sneeuw verwacht!

Ondanks de verzachting zal het sneeuwdek ook in de lagere delen met kerst intact blijven , enkel daar waar de zwakke december zon de boel overdag nog even weet op te warmen zal het sneeuwdek wat gaan slinken en dan is het maar net de vraag hoeveel sneeuw er ligt en of deze zal weten te overleven.

Webcams- meer beelden uit
 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.


Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.013 times, 1 visits today)
Advertentie

9 Reactie op “Alpen – Kerst depressie met winterse allures”

 • Jan
  20 december 2017 at 09:44

  Blijf mij verbazen over het weer. Prachtig hie dat steeds weer snel kan veranderen. Südstau van de baan nu?

  Verder weer mooi bericht, duidelijk en zonder poespas.

  • Johann
   20 december 2017 at 09:47

   Idd, vandaag weer compleet weg gerekend! Verbaast met op zich niet. Heb nooit echt geloofd in die oplossing (oa ook niet door de al besproken ontwikkelingen hoger op in de atmosfeer). Wrs teveel “singulariteit” die in de weermodellen meespeelde.

 • Josiane
  20 december 2017 at 10:47

  Hoi Johan,,dank je wel weer voor je weerbericht ,,zo te lezen behouden we de winter wel in Tirol ,,ik onthoud vooral je woorden dat het zondag en maandag prima terrasjes weer gaat zijn, ga ik samen met ons hondje maar goed van genieten dan 😀,word zalig

  • Johann
   20 december 2017 at 10:52

   Don`t shoot the messenger 😉 We gaan er voor! Hieronder de vooruitzichten voor Tirol St Anton am Arlberg (1307m) Waar zit jij precies?!

 • Henrik
  20 december 2017 at 11:18

  Mooie berichten, Lekker zon met kerst! Heerlijk dat wordt genieten! As vrijdag vertrekken we naar Ost Tirol (Kals). Ik zie toch behoorlijk neerslag staan daar volgende week woe en donderdag. Lijkt nog steeds een sudstau in te zitten?

  Groeten

  Henrik

  • Johann
   20 december 2017 at 11:35

   Vanaf dinsdag dan opkomende sneeuwval! Wrs ook zuid en west component (koers laag?!!) en dat zou de neerslag voor die regionen verklaren. Nog ver weg en koers laag gaat bepalend worden vwb neerslag(verdeling). GFS06 volgt GFS00, koers laag pal Benelux N-Dld Baltische Staten met mogelijk afzondelijk laagje noord Italie #afwachten ….

 • Lukas Zwanenburg
  20 december 2017 at 15:38

  Kachelmann wetter voorspelt nogsteeds een grote hoeveelheid sneeuw volgende week donderdag in Saas-Fee.
  Spannend, hopen op een süd-stau!!

  • Johann
   20 december 2017 at 16:12

   Niet alleen Kachelmann, ook de andere DMO modellen als ook MOS – MIX . Dus in potentie mooie (sneeuw) kaarten! Moet het wel allemaal zo gaan als die modellen nu berekenen en niet vergeten is nog een week te gaan!!! #dodemusgevoel

 • Pierre Wellinga
  20 december 2017 at 20:23

  Hoi Johan, bedankt voor je duidelijke en heldere uitleg over het weer! Wij vertrekken morgen naar Ischgl en vieren daar kerst en oudjaar, Relax, if you can….!?! De vooruitzichten daar zijn ook prima en de pisten liggen er erg goed bij, hebben we kunnen zien met Roy en Sander. Nogmaals bedankt en ik blijf je weerberichten lezen als ik in Ischgl ben. Fijne feestdagen alvast. Groeten Pierre

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier