Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is deze week volop lenteweer in Europa. Zowel de lage landen als de Alpen profiteren van een indrukwekkend hogedrukgebied. Volgende week worden de kaarten opnieuw geschud met misschien wel weer een vleugje winter?

Veel zon en hoge temperaturen

De afgelopen dagen schijnt de zon onafgebroken in de Alpen. De lagergelegen skigebieden hebben het daardoor een stuk lastiger. In de ochtend is het vaak nog prima te doen, maar in de middag wordt het de sneeuw al snel papperig. Hogerop is het echter genieten met een grote G.

Dit waren de condities afgelopen weekend in Crans Montana. Buiten de pistes om is de bruine kleur van het Saharazand van vorige week nog goed te zien. Foto’s van Edwin Hagenouw.

Hogedruk heerst

Het weer van de afgelopen week kunnen we voorlopig kopiëren naar de komende dagen. Zeker t/m volgende week dinsdag zal het er zonnig uit zien in de Alpen, maar ook boven de Benelux zal het weer niet veel veranderen. In Nederland is afgelopen dinsdag al de eerste warme dag gehaald (>20 graden) en ook de dagen daarna was de 20-gradengrens in de buurt. Voorlopig blijft het hogedrukgebied, met de kern boven de UK, dus nog even op zijn plek liggen en invloed uitoefenen op grote delen van Europa. Het wisselvallige weer bevindt zich juist in de uithoeken van Europa. Zo is het in Spanje en Portugal al dagen wisselvallig, al lijkt daar langzaam een einde aan te komen.

In de Alpenregio kan morgen tijdelijk wat meer bewolking voorkomen. In de loop van de middag kan daar zelfs een enkele bui voorkomen. Boven de 2000 meter in de vorm van sneeuw, daaronder veelal regen. Veel sneeuw zal het echter niet opleveren en is maar een tijdelijke onderbreking van het prachtige lenteweer. In het weekend gaan we namelijk gewoon weer op dezelfde voet verder.

Verandering op komst

Aan al het moois komt een einde, al heeft het zonnige en meest droge weer wel bijna een maand geduurd als halverwege volgende week de kaarten opnieuw worden geschud. Het hogedrukgebied verliest vanaf dinsdag/woensdag steeds meer zijn grip op het weer boven Europa. Dat maakt de weg vrij voor lagedrukgebieden en de bijbehorende neerslaggebieden.

En de uitspraak ‘aan al het moois komt een einde’ hoeft natuurlijk niet zo te zien. Het zonnige weer maakt dan wel plaats voor een wisselvalliger weertype, maar met de zomer in aantocht is al het neerslag nu zeer welkom. De droogte was nu al zichtbaar en dat baart natuurlijk zorgen. Dus maakt het ene moois plaats voor iets anders moois. Daarbij komt dat de lucht ook beduidend kouder wordt. Zeker richting het eerste aprilweekend. Storingen weten steeds vaker het Alpengebied te bereiken en dat kan ook zomaar een flinke sneeuwdump opleveren. Onderstaande kaarten zijn voor volgende weekend, 3 april, en daarbij zien we dat met name de Oostenrijkse Alpen een flinke portie verse sneeuw kunnen verwachten. Dit zijn echter kaarten voor 10 dagen vooruit, dus er is nog veel onzeker. Wat wel zeker lijkt is dat het zonnige lenteweer plaatsmaakt voor wisselvallig lenteweer. Over de details praten we jullie volgende week uiteraard weer bij met een vers bericht.

De komende dagen is het dus nog volop genieten van het zonnige lenteweer. Hieronder de verwachting voor het Zwitserse Engelberg. Tot en met maandag blijft het zonnig en droog, vanaf woensdag wordt het wisselvallig. In Zwitserland blijft het ook morgen stralend weer, in Oostenrijk zien we meer wolken en een enkele bui.

Zon in overvloed te komende dagen (bron: meteoblue)
(Visited 743 times, 2 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier