Alpen - Einde hoge druk tijdperk in zicht? Kans op sneeuw stijgt vanaf zondag!

Algemeen: Vandaag en morgen zorgt de hogedrukblokkade nog voor droog en zonnig weer. Vanaf zondag komt er beweging in het atmosferisch patroon en stijgt de kans op sneeuw. Hoe het weer de volgende dagen precies zal evolueren leest u in dit weerbericht.
Einde hoge druk tijdperk in zicht? Kans op sneeuw stijgt
Vandaag: Zoals verwacht verandert er vandaag niet veel aan het drukpatroon boven Europa en blijven dus ook de Alpen in rustig vaarwater met hoge druk. Zoals ook de vorige dagen het geval was kan de dag in bepaalde valleien nog wel beginnen met lage bewolking (hochnebel) maar deze trekt op de meeste plaatsen vrij snel op. In de valleien heeft men op veel plaatsen te maken met een inversielaag wat betekent dat het op bepaalde hoogte zachter wordt in plaats van kouder. De aangevoerde lucht komt vandaag meer uit het oosten-zuidoosten en de koelste lucht botst langs de zuidkant tegen de Alpen. Vooral in de westelijke Alpen zijn er ook hoge wolkensluiers aanwezig die ervoor zorgen dat de lucht niet strakblauw is. Het is iets kouder in vergelijking met gisteren met 0°C op 1600-1800 aan de zuidkant en het oosten en 2200-2400 meter aan de noordkant en het westen.
Morgen: Droog en zonnig hogedrukweer. De blokkade vervormt zich meer zonaal en zorgt er nog steeds voor dat neerslaggebieden ver omgeleid worden. Boven Scandinavië begint er wel een hoogtelaag af te scheuren en dat gaan we in de gaten moeten houden. Net als vandaag kan de dag starten met hochnebel dat weliswaar vrij snel zal optrekken in de bergen. De temperaturen zijn in de Alpen morgen meer homogeen met 0°C op 1800-2200 meter. Verder drijven er na de middag wat dikkere wolkensluiers van west naar oost voorbij maar meer dan wat versiering van de hemel stellen deze niet voor.
Zondag: Zondag komt er vanaf het noordoosten wat beweging in de atmosfeer. Een klein hoogtelaagje zakt vanaf Scandinavië af naar Polen en neemt hierbij frissere lucht en neerslag mee. De Alpen houden het overdag nog helemaal droog en zonnig met een zwakke oost-west temperatuur gradiënt. Vanaf het noorden wordt iets frissere lucht naar het oosten gepompt waardoor de nul graden grens daar daalt tot onder 1500 meter. In het westen is het een beetje zachter met 0°C op 2000 meter. Tegen de avond neemt in de oostelijke gebieden de bewolking en kan er wat lichte sneeuw vallen boven pakweg 500 meter. De onzekerheid hieromtrent is wel nog groot aangezien niet alle weermodellen het hoogtelaagje gelijkaardig voorspellen. Elders in de Alpen blijft het helder.
Maandag: Voor maandag liggen de opties nog helemaal open. Het Amerikaanse weermodel voorziet het hoogtelaagje iets westelijker waardoor de oostelijke Alpen voor de middag wat sneeuw krijgen boven pakweg 500-700 meter. Het Europese weermodel wilt hier niets van weten en houdt het overal droog. Buiten de oostelijke Alpen blijft het wel overal zonnig maar het wordt wel gevoelig frisser. De nul graden grens daalt in de loop van de dag overal onder 1500 meter en op 3000 meter gaat het bijna 10°C vriezen.
Dinsdag: Dinsdag ontwikkelt er zich een lagedrukgebied boven de Middellandse zee met kern boven Sardinië. Tegelijk schuift het hogedrukgebied boven Europa wat meer naar het oosten. Met deze drukconfiguratie wordt steeds koudere lucht naar de Alpen geblazen waarbij het in eerste instantie vooral in de Oostelijke Alpen sterk afkoelt. De nul graden grens daalt tot onder 1000 meter en tegelijk wakkert de zuidoostenwind aan. Meer naar het westen blijft het wat rustiger met 0°C op 1500 meter. Tegen de avond zien we dan geleidelijk een süd-est stau op gang komen waarbij vocht vanaf de Middellandse zee tegen de Alpen wordt geperst en in eerste instantie vooral veel bewolking aan de zuidkant zal opleveren.
Woensdag: Tijdens de nacht naar woensdag en woensdag zelf wordt vochtige zeelucht tegen de zuidkant van de Alpen gestuwd. Tegelijk voert het hogedrukgebied boven Oost-Europa koude lucht aan. Deze combinatie zorgt voor sneeuw in de zuidelijke Alpen met een sneeuwgrens dalend van 1000 -> 500 meter. In de loop van de avond zullen dan ook de westelijke Alpen kunnen profiteren van de vochtige lucht met lichte sneeuwval. Net als maandag is het Europese weermodel wat voorzichtiger met deze verwachting en kijkt dit weermodel de kat wat meer uit de boom.
Trend: Donderdag en vrijdag richt de straalstroom zich meer en meer op West-Europa waardoor de hoge druk terrein verliest. Neerslagzones kunnen verder doordringen op het continent alvorens op te lossen. Zowel op de pluimverwachting van het Amerikaanse weermodel als het Europese weermodel zien we sterke signalen richting een toename van de kans op neerslag.
Zou een pak sneeuw geen mooi kerstgeschenk zijn? Wij duimen alvast mee!
Morgen weer een uitgebreide weersverwachting omtrent de spannende tijd voor Kerstmis met weerman Roy.
Zoals elke dag, nu ook de witte kerst verwachting voor de Alpen:
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en -of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Join Alpenweerman community
Het belooft een interessante herfst te gaan worden en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt! JOIN US of wordt wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Lander is 22 jaar en zit in de tweede master Geography aan de universiteit van Leuven. Als master studeert hij Earth and Climat optie glaciology. Met www.weerturnhout.be heeft hij al een eigen regionale website voor de Belgische Kempen. Voor Alpenweerman verzorgt hij mee de alpenweer berichten. Komend jaar bestudeert hij de Morteratsch gletsjer in Zwitserland voor zijn thesis.