Alpen: Kaiserwetter, zonnig en zeer zacht
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Algemeen: Een westelijke stroming transporteert vandaag zachte Atlantische lucht naar de Alpen en zorgt voor hoge temperaturen. De komende dagen wordt het rustig weer dankzij een hogedrukgebied dat op woensdag boven de Alpen komt liggen. De zon laat zich dan vaak zien. Tot het weekend blijft het op de meeste plaatsen droog, maar daarna nemen de kansen op winterse neerslag toe. Een westcirculatie gaat het weer op de lange termijn opnieuw bepalen. Nieuwe storingen liggen op de loer waarbij de Alpen zich op de grens van zachte en koude luchtmassa’s bevinden.
Zon, bewolking en behoorlijk zacht
Tweede Kerstdag verloopt behoorlijk zacht met temperaturen die op sommige plaatsen ruim boven de 10 graden uitkomen. Vandaag komen er nog enkele wolkenvelden voor, maar is er ook veel ruimte voor de zon. In het noorden en oosten van de Alpen is er wat meer bewolking en soms nog wat mist. De westenwind is nog wel aanwezig, maar minder krachtig dan de afgelopen dagen.
Morgen neemt de wind overal af. Een hogedrukgebied centreert zich boven de Alpen en brengt rustig weer. Op de meeste plaatsen in de Alpen schijnt de zon volop. Uitzondering zijn enkele Alpendalen waar nog Hochnebel kan voorkomen. Het blijft wederom zeer zacht met temperaturen tot 15 graden in de dalen en zelfs op 2000 meter blijft de temperatuur boven de nul graden liggen en vriest het niet.
In Zwitserland ontstond op Eerste Kerstdag een gat in de wolken, een zogenaamd ‘pilotengat’. Een bijzonder weersverschijnsel dat ontstaat wanneer de watertemperatuur in de wolken onder het vriespunt is, maar het water nog niet bevroren is wegens het ontbreken van condensatiekernen. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als een vliegtuig door de wolk vliegt, waardoor de luchtdruk daalt en dus ook de temperatuur tijdelijk. Dit kan voldoende zijn om de waterdruppels te laten bevriezen. Ook laten de motoren kleine deeltjes achter, zoals roet. Op deze deeltjes kunnen de waterdruppeltjes bevriezen.
Verder werden ook op andere plekken mooie wolkenfoto’s gemaakt zoals van deze Altocumulus Lenticularis:
Bij Zell am Zee begon de dag vandaag met mist boven het meer. Ook de komende dagen neemt de kans op Hochnebel toe in de Alpendalen, maar hogerop schijnt de zon volop!
Tot zaterdag droog en veel zon
De komende dagen blijft het zeer aangenaam weer in de Alpen. De zon laat zich vaak zien en het blijft vrijwel overal droog. Door de rustige weersituatie met weinig wind kunnen vooral op donderdag nog enkele mistvelden blijven hangen in de dalen. Hogerop schijnt de zon uitbundig en bevinden de Alpen zich nog altijd in de zachte lucht. In de nachten kan het weer gaan vriezen (inversie), maar overdag liggen de temperaturen ruim boven nul en ligt de vorstgrens rond de 2000 meter. Richting de vrijdag worden het vaker licht Föhnig een neemt een zuidwestenwind in kracht toe.
Dankzij de invloed van hoge druk vanaf de Middellandse Zee wordt het rustig weer in de Alpen op woensdag.
In het weekend nemen de neerslagkansen toe. Op zaterdag zorgt een zwakke storing voor neerslag, maar grote hoeveelheden worden vooralsnog niet verwacht.
Trend: westcirculatie blijft domineren
Zaterdag begint de dag met meer bewolking. Een zwakke storing trekt dan over en zorgt mogelijk ook voor wat neerslag in de loop van de dag. Grote hoeveelheden worden er niet verwacht en de sneeuwvalgrens ligt vrij hoog. In de lagere gebieden zal er daarom eerder regen dan sneeuw gaan vallen. In de Zuid-Alpen wordt vooralsnog geen neerslag van betekenis verwacht. Verder neemt de wind wel in kracht toe een staat er in de bergen een krachtig tot stormachtige zuidwestenwind.
De operationele run laat zien dat de temperatuur nog hoog blijft, maar de onzekerheid is groot. Rond de jaarwisseling zijn er ook een groot aantal koude oplossingen. Tot zaterdag blijft het droog en daarna nemen de neerslagkansen toe, maar grote hoeveelheden worden vooralsnog niet verwacht. (bron: ECWMF meteogram, prikpunt Innsbruck, Tirol)
De verwachting voor de jaarwisseling is nog behoorlijk onzeker. De laatste verwachting is dat deze zacht en wisselvallig gaat verlopen met veel wind. Mogelijk valt er rond die tijd ook weer sneeuw in de lagere gebieden. Eerdere modeluitdraaien lieten zien dat er ook koudere lucht naar de Alpen kan stromen aan begin van het nieuwe jaar. Dit zien we nog steeds goed terug als we pluimverwachting bekijken (boven). Er zijn nog steeds verschillende scenario’s waarbij de Alpen op de grens van zachte en koude lucht liggen.
De Alpen liggen rond de jaarwisseling op de grens van koude en zacht lucht. Nieuwe depressies liggen klaar op de Atlantische Oceaan die het weer in het nieuwe jaar gaan bepalen (Westcirculatie). Bron: Wetterzentrale.de ECMWF 500hPa.
In het nieuwe jaar blijven we te maken houden met een westcirculatie en het weer in de Alpen bepaald wordt door invloeden vanaf de Atlantische Oceaan. Nieuwe storingen trekken over de Alpen waarbij de sneeuwvalgrens sterk varriert. De hogere gebieden profiteren waarschijnlijk van verse sneeuwval, maar in de lagere delen blijft het voorlopig nog zacht. Een aanhoudend sterke sneeuwsmelt en nieuwe neerslag kan ook gevolgen hebben voor benedenstroomse gebieden en zorgen voor hoge rivierafvoeren.
Coverfoto: Gerlosplatte 25 december, via Sander Engelen
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.