Alpen - Kaiserwetter voor de storm
Algemene situatie: nog altijd bepaalt hogedruk het weerbeeld boven de Alpen. Dit betekent dat het flink zonnig en rustig weer is: Kaiserwetter! Lagedruk komt vanaf de oceaan echter dichterbij en de eerste voortekenen daarvan gaan we tegen het einde van het weekend al zien. Na het weekend staat er een stevige weststroming op het programma. Dit zorgt voor af en aan fronten richting de Alpen en dus vaak neerslag met een wisselende neerslaggrens. Ook staat er dan veel wind op het menu.
Vandaag is opnieuw een prachtige dag. De zon schijnt op de meeste plekken volop, al trekt er in de loop van de dag vanuit het westen wel wat sluierbewolking over. Hier schijnt de zon echter prima doorheen. Het is iets aan de zachte kant met een nulgradengrens rond de 2000 meter. In de lagere delen stijgt de temperatuur ’s middags naar 4 tot 7 graden. De wind is ook geen thema: er staat een zwakke wind in de dalen, op de toppen waait het hooguit matig.
Morgen is het opnieuw overwegend zonnig, al komt op veel plekken nog altijd sluierbewolking voor. Tegen het einde van de dag wordt de bewolking met name in de westelijke Alpen dikker. Dit is te wijten aan de storing die vanaf de Oceaan dichterbij komt (en in de Lage Landen voor storm gaat zorgen), terwijl de hogedruk juist verder richting het oosten beweegt. Bijkomend gevolg hiervan is dat de isobaren bij elkaar te liggen en dus is het verschil in luchtdruk (ook wel luchtdrukgradiënt) groter. Dit is te merken door de wind die op de bergtoppen in de loop van de dag aan zal trekken naar krachtig. Het is vrij zacht met op 1500 meter temperaturen rond de 5 graden. Voordat het hard gaat waaien dus nog altijd een prima skidag! In de late avond komt de eerste neerslag binnen in het noordwesten van Zwitserland.
In de nacht naar maandag breidt de neerslag zich over de Alpen uit, maar omdat we aanvankelijk nog in de warme lucht zitten zal deze neerslag vallen bij een behoorlijk hoge neerslaggrens van zo’n 1500-2000 meter. Met het vallen van de neerslag stroomt er maandag wel koudere lucht binnen en geleidelijk zal de sneeuwvalgrens dalen naar zo’n 1000-1300 meter, waarbij de sneeuwvalgrens in Zwitserland het hoogst ligt. Daarbij staat er een stormachtige wind, op de hoogste toppen kan zelfs windkracht 12, orkaankracht worden gehaald! De wisselende sneeuwvalgrens en temperatuur in combinatie met de extreme wind gaat ongetwijfeld weer voor groot lawinegevaar gaan zorgen.
Komen en gaan van fronten
Dinsdag wordt het dan weer tijdelijk iets zachter door een warmtefront wat overtrekt. Dit betekent dat de sneeuwgrens weer omhoog gaat richting de 1500 meter. Ook dinsdag waait het nog erg hard, al gaan de meest extreme windsnelheden er geleidelijk uit. In de nacht naar woensdag koerst er weer een koufront richting de Alpen…
Woensdag stroomt steeds koudere lucht binnen (op 850hPa, ~1400 meter, gaat de temperatuur naar -6 tot -9) en zal de neerslag tot in de dalen als sneeuw vallen, wel gaat de activiteit er dan langzaam uit en wordt het geleidelijk wat droger. De wind is een stuk rustiger ten opzichte van de maandag en dinsdag.
Donderdag komt er dan alwéér een actief front aan. De temperaturen stijgen weer iets, maar de sneeuwvalgrens ligt waarschijnlijk niet boven de 1000 meter, op de meeste plekken valt de neerslag dus in vaste vorm!
Vrijdag en zaterdag lijkt het tijdelijk wat droger te worden en ook gaan de temperaturen omhoog. Dit alles is waarschijnlijk slechts van tijdelijke aard aangezien het wisselvallig weer blijft met een doorstaande westcirculatie.
De komende dagen zal er meer duidelijk gaan worden over de timing van de fronten en de bijbehorende sneeuwvalgrens en neerslag/sneeuwhoeveelheden. Hou onze pagina dus in de gaten!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Daan is van kleins af aan al erg geïnteresseerd in het weer. Met name extreem weer als onweer en winterweer vindt hij erg interessant. Hij studeert dan ook Bodem, Water & Atmosfeer aan de Universiteit van Wageningen. Ook heeft hij vier maanden boven de poolcirkel in Spitsbergen gestudeerd.