Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: nog altijd bepaalt hogedruk het weerbeeld boven de Alpen. Dit betekent dat het flink zonnig en rustig weer is: Kaiserwetter! Lagedruk komt vanaf de oceaan echter dichterbij en de eerste voortekenen daarvan gaan we tegen het einde van het weekend al zien. Na het weekend staat er een stevige weststroming op het programma. Dit zorgt voor af en aan fronten richting de Alpen en dus vaak neerslag met een wisselende neerslaggrens. Ook staat er dan veel wind op het menu.

Aletsch Arena gistermorgen. Via AWM – Francien en Joost
Aletsch Arena gistermorgen. Via AWM – Francien en Joost
Aletsch Arena gistermorgen. Via AWM – Francien en Joost

Vandaag is opnieuw een prachtige dag. De zon schijnt op de meeste plekken volop, al trekt er in de loop van de dag vanuit het westen wel wat sluierbewolking over. Hier schijnt de zon echter prima doorheen. Het is iets aan de zachte kant met een nulgradengrens rond de 2000 meter. In de lagere delen stijgt de temperatuur ’s middags naar 4 tot 7 graden. De wind is ook geen thema: er staat een zwakke wind in de dalen, op de toppen waait het hooguit matig.

De weerkaart voor vandaag. Hogedruk bevindt zich vlakbij, ten oosten van de Alpen. In de omgeving van IJsland ligt de storing klaar die ons weerbeeld na het wekend gaat bepalen.

Morgen is het opnieuw overwegend zonnig, al komt op veel plekken nog altijd sluierbewolking voor. Tegen het einde van de dag wordt de bewolking met name in de westelijke Alpen dikker. Dit is te wijten aan de storing die vanaf de Oceaan dichterbij komt (en in de Lage Landen voor storm gaat zorgen), terwijl de hogedruk juist verder richting het oosten beweegt. Bijkomend gevolg hiervan is dat de isobaren bij elkaar te liggen en dus is het verschil in luchtdruk (ook wel luchtdrukgradiënt) groter. Dit is te merken door de wind die op de bergtoppen in de loop van de dag aan zal trekken naar krachtig. Het is vrij zacht met op 1500 meter temperaturen rond de 5 graden. Voordat het hard gaat waaien dus nog altijd een prima skidag! In de late avond komt de eerste neerslag binnen in het noordwesten van Zwitserland.

De weerkaart voor morgen. De hogedruk verliest zijn invloed, lagedruk komt dichterbij en de isobaren komen bij elkaar te liggen.

In de nacht naar maandag breidt de neerslag zich over de Alpen uit, maar omdat we aanvankelijk nog in de warme lucht zitten zal deze neerslag vallen bij een behoorlijk hoge neerslaggrens van zo’n 1500-2000 meter. Met het vallen van de neerslag stroomt er maandag wel koudere lucht binnen en geleidelijk zal de sneeuwvalgrens dalen naar zo’n 1000-1300 meter, waarbij de sneeuwvalgrens in Zwitserland het hoogst ligt. Daarbij staat er een stormachtige wind, op de hoogste toppen kan zelfs windkracht 12, orkaankracht worden gehaald! De wisselende sneeuwvalgrens en temperatuur in combinatie met de extreme wind gaat ongetwijfeld weer voor groot lawinegevaar gaan zorgen.

Woensdag zijn hogedrukinvloeden ver te zoeken en zitten we dan volledig in de westelijke stroming.

Komen en gaan van fronten

Dinsdag wordt het dan weer tijdelijk iets zachter door een warmtefront wat overtrekt. Dit betekent dat de sneeuwgrens weer omhoog gaat richting de 1500 meter. Ook dinsdag waait het nog erg hard, al gaan de meest extreme windsnelheden er geleidelijk uit. In de nacht naar woensdag koerst er weer een koufront richting de Alpen…

Woensdag stroomt écht koude lucht binnen en gaat de neerslag overal als sneeuw vallen. Bron: Wetterzentrale

Woensdag stroomt steeds koudere lucht binnen (op 850hPa, ~1400 meter, gaat de temperatuur naar -6 tot -9) en zal de neerslag tot in de dalen als sneeuw vallen, wel gaat de activiteit er dan langzaam uit en wordt het geleidelijk wat droger. De wind is een stuk rustiger ten opzichte van de maandag en dinsdag.

Meer neerslag op donderdag. Bron: Wetterzentrale

Donderdag komt er dan alwéér een actief front aan. De temperaturen stijgen weer iets, maar de sneeuwvalgrens ligt waarschijnlijk niet boven de 1000 meter, op de meeste plekken valt de neerslag dus in vaste vorm!

Vrijdag en zaterdag lijkt het tijdelijk wat droger te worden en ook gaan de temperaturen omhoog. Dit alles is waarschijnlijk slechts van tijdelijke aard aangezien het wisselvallig weer blijft met een doorstaande westcirculatie.

Een weerkaart voor volgende week zaterdag. Het blijft onrustig met storingen boven de Oceaan een Noordwest-Europa en daarmee blijft het wisselvallig in de Alpen. Bron: Wetterzentrale

De komende dagen zal er meer duidelijk gaan worden over de timing van de fronten en de bijbehorende sneeuwvalgrens en neerslag/sneeuwhoeveelheden. Hou onze pagina dus in de gaten!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.898 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier