Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen lagedruk boven het zuidwesten en zuidoosten van Europa verblijven de Alpen de komende dagen onder invloed van hogedrukgebieden. Een zwakke trog storing schampt vandaag vooral de noordelijke Alpen. Vrijdag stijgende neerslagkansen, in weekend van het noorden uit gevolgd door een markante temperatuur daling!

Volop zon en (nog) zeer zacht

Na een koude start stegen de temperaturen overdag met veel zon naar waardes tussen de 15 en 20 graden en lokaal zelfs nog wat hoger. Onder de hogedruk scheen de zon volop en ook kwam er een einde aan de föhn. Meer bewolking hield zich vooral in de eerste helft van de dag nog op in de Stau van de westelijke Alpenzuidkant.

De besneeuwde en zon overgoten Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte

Met het instromen van zachtere lucht en ondersteund door een warme hoogte rug en subsidentie gingen ook in de hogere Alpen de temperaturen in de lift en kwam de vorstgrens tussen de 2500 en 2700 meter te liggen. Al met al een heerlijke lentedag en dat gold ook voor het Oberwallis.

AWM Francien Bakker bezocht gisteren het Obergoms en maakt de volgende fraaie beelden. Geniet even mee van zon, sneeuw en blauwe luchten.

Zonnig en zacht
Vandaag dinsdag schampt een storing nog net de noordelijk Alpen en hebben we er met meer (hogere) bewolking te maken.

Radarbeeld vanmorgen 08h20. Via WetterOnline.de

In de Oostenrijkse Alpen(noordkant) kan daaruit ook wat (buiige) neerslag gaan vallen. Sneeuwvalgrens meest tussen de 1600 en 2000 meter. Door de hogedruk zal de neerslag activiteit sterk onderdrukt worden en grotere neerslag hoeveelheden worden er niet berekend.

Woensdag en ook donderdag gaat het onder de vleugels van hogedruk dan weer zeer zacht en zonnig verder. De maxima stijgen naar  18 tot 20 graden en lokaal kan het 22 tot 23 graden warm worden. Ook in de bergen is het met volop zon zeer zacht met een vorstgrens die meest tussen de 2500 en 2800 meter zal liggen.

Blik vanmorgen Aletsch Arena – Bettmeralp temperatuur 6.4 graden

Ook de vrijdag gaat nog zeer zacht verlopen, wel zal in de loop van de dag op nadering van een koufront de bewolking vanuit het noordwesten gaan toenemen en kunnen er enkele regen of ook onweersbuien tot ontwikkeling komen. De weersverslechtering wordt veroorzaakt door koudere lucht die aan de oostflank van een hoog boven Scandinavie probeert naar het zuiden toe uit te stromen.

Door tegenwerking van een (hoogte)laag boven het zuidwesten van het Iberische Schiereiland wordt dit echter tegenwerkt en kan de meest koude lucht ( temperaturen op 850 hPa tot onder de -10 graden) de Alpen niet bereiken. Hieronder de de ECMWF kaarten voor zaterdag 00h00 – 500 hPa en 850 hPA

Pas in het verdere verloop van het weekend en met name op maandag kan met het afzakken van het hoog de meest koude lucht nog net tot over de noordoostelijke en oostelijke Alpen schampen. Hier wordt het gevoelig kouder, op 1500 meter gaat het kwik een graad of 15 onderuit.

ECMWF T850 hPa voor maandag 00h00 met de zeer koude lucht tot over de oostelijke Alpen

De polaire lucht is niet alleen een heel stuk kouder maar ook droog, veel neerslag wordt er dan ook niet berekend. Mocht er neerslag vallen dan sneeuw het tot in de lagere delen.

Ook elders gaat het afkoelen maar minder dan in het oosten en noordoosten, algemeen geldt hoe verder naar het westen en vooral zuiden hoe minder koud. Hier blijft het ook droog en de zon zal volop present zijn.

ECMWF T850 hPa voor maandag 00h00 met de kou in het oosten en de zachtere lucht in het westen

Koud
Ook op de dinsdag en woensdag houden we de tweedeling tussen de kou in het oosten en de zachtere lucht in het westen waarbij de koude polaire lucht nog verder tot over de westelijke Alpen kan uitbreiden. De allerscherpste kantjes gaan er dan wel af maar met -4 tot -8 graden op 1500 meter en een stevige noordooster (in Zwitserland “Bise”) zal het dan zeer koud aanvoelen. Het is onder de invloed van hogedruk dan droog en vooral in de bergen schijnt de zon volop.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaat

Schraal hogedrukweer
In de tweede helft van de week kan de zachtere lucht dan weer terrein gaan winnen en gaan de temperaturen dagelijks weer winst pakken. Met een volgend krachtig hoog met kern boven de Britse Eilanden en een continentale stroming blijft het ook dan droog en zonnig maar aanvankelijk ook nog schraal lenteweer.

De komende dagen afgezien van wat zwakke storingen is het de hogedruk wat de klok staat. In het weekend dan geleidelijk wel gevoelig kouder voordat later in de week de atmosfeer weer wat gaat opwarmen. Daarover en ook over de verdere details de komende dagen meer. Vanuit een zonnig Oberwallis een heel fijne dag geweest en blijf gezond en graag weer tot een volgende keer! Ciao

Webcam Bettmeralp Aletsch Arena via Meteo Oberwallis

Meer weten over het corona virus als ook de invloed van het weer?  Lees dan ook onze blog  ->  Corona – kunnen warm weer en zonneschijn de ziekteverwekker stoppen?

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 611 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier