Alpen - Kaiserwetter, in de bergen zeer mild
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Algemeen; hoog – Dorit – verplaatst zijn zwaartepunt via de Alpen naar oost Europa en aan zijn westflank wordt vooral op hoogte (zeer) zachte lucht aangevoerd. Met het verplaatsen van de kern neemt ook in de oostelijke Alpen de harde koude noordelijk wind in kracht af en komt er een einde aan de Nordstau.
Hogedruk open end
Gisteren profiteerden de westelijke Alpen al volop van de invloed van hoog – Dorit -. Met een verder afnemende wind scheen afgezien van wat hogere wolkenvelden of föhn wolken de zon vrijwel de gehele dag.
Doordat de drukverschillen tussen de noord en zuidkant nog groot waren met een noord-overdruk tot 14 hPa stond er aan de zuidkant een krachtige Nordföhn tot ver in de aangrenzende lagere gebieden.
Met de föhn kon het kwik er stijgen tot 15 a 17 graden. De hoogste waardes werden gemeten in het zuidelijke Tessin in onder andere Bellinzona en in het klimatologische warmste deel van Zwitserland Isole di Brissago (200m)
De oostelijke Alpen hadden nog te maken met de invloed van de lage druk boven oost Europa. Met een harde tot stormachtige wind was het er een stuk kouder. In de Stau van de oostelijke Alpennoordkant viel sneeuw of sneeuwbuien.
Vandaag valt er nog wat sneeuw in de oostelijke delen van de oostelijke Alpen noordkant. Met het naderbij komen van hoog Dorit, op dit moment met kern boven het zuiden van Duitsland neemt ook de drukgradiënt in de oostelijke Alpen verder af en daarmee ook de Stau en de wind.
Tevens wordt er vanuit het zuiden en westen steeds zachtere lucht aangevoerd waardoor de temperaturen ook in het oosten aan een opmars kunnen gaan beginnen.
Vandaag dus nog even wat minder in het oosten (noordkant) maar verder overal al volop zon en middag temperaturen die oplopen naar 4 tot 9 graden. Op 2000 meter stijgt het kwik naar 2 tot 4 graden, in het oosten in alle hoogtes nog een stuk kouder met op 2000 meter 1 tot – 4 graden en middagtemperaturen tussen 1 en 4 graden en tot 9 graden in het zuiden.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
De komende dagen verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich nog wat verder naar het noordoosten en verblijven grote delen van west Europa als ook de Alpen aan de warme kant van het systeem. Op het 850 vlak dat van 1400 naar 1600 meter wordt opgeduwd stijgt het kwik van -6 naar + 6 graden en ook het 500 hPa komt met 5800 meter een stuk hoger te liggen met daar temperaturen die oplopen naar slechts -20 tot – 22 graden.
De “warmte op grotere hoogte gaan we vooral ook in de bergen merken. Het wordt dan ook zeer zacht met een vorstgrens die tussen de 2800 a 3000 zal komen te liggen. Gelukkig is de lucht ook zeer droog waardoor de sneeuw nauwelijks tot niet zal lijden onder deze thermische hoogstandjes.
Begin volgende probeert een hoogtetrog vanaf de Atlantische Oceaan de hogedruk wat te ondermijnen. Mogelijk dat dit vooral in de westelijke Alpen wat neerslag gaat opleveren alsook wat lagere temperaturen. Sneeuwvalgrens dan geleidelijk weer dalend naar circa 1000 meter. Het is echter nog afwachten in hoeverre dit gaat lukken, wel moeten we dan rekening houden met wat meer bewolking.
In het verdere verloop van de week verplaatst volgens het Europese model ECMWF het zwaartepunt van hogedruk zich weer wat naar het westen en komt de kern ergens boven Duitsland te liggen. Met een wat meer continentale oostelijke stroming wordt dan weer wat koudere lucht aangevoerd en gaat het kwik ook in de bergen weer wat omlaag.
Het GFS berekent de hogedruk meer richting het zuiden (Middellandse Zee) en later dan met een meer zuidwestelijke hoogtestroming en nieuwe warme hoogterug gewoon weer zeer zacht winterweer.
Enige schoonheidsfoutje aan dit hogedruk scenario is misschien de mist of Hochnebel die vooral in de lagere delen en dalen de zon wat zal kunnen frustreren. Naar verwachting zal deze echter overdag oplossen en anders is het zaak om het iets hogerop te zoeken. Veel zal ook gaan afhangen van de positie van het hoog en de stroming (wind)
Lawinegevaar
Verder dan toch ook nog even een waarschuwing voor het lawinegevaar. Nog steeds hebben met name de noordelijke Alpen en dat geldt in het bijzonder voor de oostelijke noordkant te maken met een aanzienlijk gevaar voor het ontstond van lawine’s. Veelal is er nog een code 3 (oranje) van kracht. Blijf dus ook strak met het mooiere weer in de oostelijke Alpen op de pistes!
Tot zover vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis. Temperatuur – 3.3 graden en sneeuwhoogte 27 cm. Ciao
LAWINE gevaar regionaal aanzienlijk (code 3 / oranje)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman forum online.
Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.
Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.
Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman