Advertentie 

Algemeen: Hoog – Johanna – ligt vandaag met zijn kern boven Oostzee en wordt vervolgens opgenomen door het stationaire hoog – Ingrid – boven Rusland.  Vandaag en maandag zwakt de invloed wat af op passage van een zwakke storing (afsnoerend hoogtelaag) boven westelijk Frankrijk wat af. Vanaf dinsdag verplaatst een volgend (Atlantisch) hoog zijn zwaartepunt via midden Europa naar oost Europa en krijgen we met zeer zacht en zonnig -voorjaarsweer -weer te maken.

Zeer zacht en zonnig hogedruk regime

Gisteren was het niet zo strak blauw als de voorgaande dag en dit had te maken met meer vocht in de middelbare hoogtes welke zich vooral in de vorm van hoger wolken(velden) manifesteerde. In de loop van de dag nam vooral in de oostelijke Alpen de bewolking nog wat verder toe en hier en daar viel wat regen of wat sneeuw. Verder was het echter vooral de zon die het weerbeeld domineerde.

De besneeuwde westelijke Alpen gistermiddag gezien vanuit de ruimte Bron Nasa / Worldview

Onder de hogedruk en de afdrogende werking zagen we de luchtvochtigheid dalen tot 30 a 10% en het was aan deze droge lucht te danken dat de sneeuw vanaf circa 1200 meter niet meer smolt en de sneeuw -piste -condities dus heel goed waren. Dat gold zeker boven de 2000 a 2400 meter waar de nulgradengrens lag. Van wat dichterbij zag dat er dan zo uit!

Aletsch Arena – de eenzame skiër. Foto Francien Bakker
Aletsch Arena Foto Francien Bakker
Perfekt! Zillertal Arena (via FB)
Chur bovenin winter, onderin voorjaar,  via @Churtourismus


Droge lucht, staalblauwe lucht en schitterende contrasten

Opvallend ook gisteren weer het grote temperatuurverschil tussen het zachte westen en een stuk kouder oosten. Op 1500 meter was het in de westelijke Alpen een graad 8 boven het vriespunt en in het oosten een graad of 3 onder het vriespunt. Op 2000 was het in het westen 3 tot 6 graden en in het oosten vroor het tot -3 graden.  In de westelijke Alpen (Wallis) werd het lokaal 18 graden warm, Oostenrijk kwam niet verder dan lokale 15 graden als topper.  Ook het zuiden kon zonder föhn niet meer zo extreem pieken en de 22 graden die de voorgaande dagen nog in Ticino werden gehaald behoren (voorlopig) weer even tot de verleden tijd!  Met 18 graden als maxima was het er echter ook gisteren weer prima vertoeven.

GFs T850hPa met de scherpe T gradiënt tussen oost en west gisteren

Vandaag verandert er in hoofdlijnen niet veel aan het rustige hogedruk weer. Mede door de invloed van een afzakkende zwakke hoogtetrog boven west Frankrijk en een daaruit afsnoerend hoogtelaag en koufront  zullen er met voorkeur voor de westelijk alpen steeds weer wat (hogere) bewolking of wolkenvelden en het is niet geheel uitgesloten dat er hier of daar ook een buitje of wat neerslag valt, veel zal dit echter niet te betekenen hebben.

Na een frisse start met lokaal lichte tot matige vorst stijgt het kwik overdag opnieuw naar voorjaarsachtige waardes met in de dalen en het laagland middagtemperaturen van 12 tot 16 graden. Op 1500 meter wordt het 8 tot -5 graden en op 2000 meter 3 tot -8 graden, de laagste waardes gelden voor het oosten. De west tot noordelijke wind is meest zwak tot matig en trekt in de middag wat verder aan.

OP de 500hPa kaart is de hoogtetrog (groen) waaruit vanmiddag het hoogtelaagje afsnoert richting Spanje mooi te zien
Actuele radarbeeld van 08h45 Bron WetterOnline.de met vooral naar het westen toe (hogere) bewolking en boven Frankrijk regen op nadering van de hoogtetrog
Veel zon maar ook wel wat hogere wolken(velden) over wolken. Verder gewoon genieten. Arabba Dolomites‏ @arabbadolomites

Ook maandag verandert er niet veel aan dit weerbeeld, dinsdag gaat de hogedrukinvloed echter overal weer toenemen op nadering van een Atlantisch hoog dat in de loop van de volgende week naar het oosten trekt.

Hogedruk breidt zich vanaf de Atlantische Oceaan tot over midden Europa uit

Aanvankelijk verandert er nog niet veel aan de temperaturen, zodra echter de as van het hoog de Alpen zal zijn gepasseerd gaat aan de westflank van het hoog met een naar zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming veel zachtere lucht over de Alpen uitstromen.

GFS T850hPA (temperaturen op 1500m) tussen 12 en 6 graden (west /oost)

Lente kriebels
Op het 850 hPA vlak zien we het kwik dan stijgen naar 11 graden in het uiterste zuidwesten en tot 6 graden in het oosten van de Alpen. Ook de vorstgrens gaat door de meelopende warme hoogterug (warmere lucht op 500hPA /5600m) flink omhoog en zal in de westelijke Alpen tot 3000 a 3200 meter stijgen en in het oosten gaat het richting de 2800 meter! Vertaald naar de lagere delen en dalen en met veel zon gaat dat temperaturen van 15 tot 18 graden opleveren en wanneer het later in de week met een zuidwestelijke wind ook nog wat föhnig wordt zijn 20 tot 22 graden haalbaar. Gewoon voorjaarsachtig dus met zelfs al een vleugeltje “zomers”.

Zoals het er nu uitziet houdt het rustige en zachte hogedrukweer tot in het weekend aan. Pas dan zien we met een wat meer westelijke hoogtestroming en een wat zuidelijkere verlopende polaire jetstream (Benelux – Duitsland) weer wat koudere maar ook vochtigere lucht worden aangevoerd. Storingen gaan dan vooral aan de noordkant van de Alpen en in de Stau weer neerslag brengen.

In het weekend wordt het van het noorden uit weer onbestendig met frontale neerslag. Het blijft echter ook dan vrij zacht. GFS 500hPa zondag

We verblijven echter ook in het weekend aan de zachtere kant van de jetstream en dat betekent dat de neerslag alleen hogerop in vaste vorm gaat vallen. In het noorden daalt de sneeuwvalgrens naar circa 1600 tot 1400 meter (uiterste noorden) elders sneeuwt het boven de 1600 a 1900 meter! Ook de start van de nieuwe week lijkt wisselvallig van start te gaan.

GFS met de neerslag voor zondag, het polaire front blijft ten noorden van de Alpen

Of de koudere lucht vanaf het noorden verder naar het zuiden kan uitbreiden is nog maar de vraag. De grootste kans daarop maken de oostelijke Alpen, echter ook dan lijkt het maar een tijdelijke zaak want een volgend warmtefront en zachtere lucht naderen dan alweer van het westen (ECMWF).

GFS ensembles noordelijk Alpen, mogelijk in het weekend dan enige afkoeling, op langere termijn waarschijnliojk weer zachter maar aanhoudend wisselvallig

De winter moet dus ook in de Alpen flink terrein gaan prijsgeven en een overgang naar opnieuw een koudere – spätwinterliche – fase lijk niet waarschijnlijk. Morgen maar weer eens verder krijgen, graag tot dan en voor nu een heel fijne zondag gewenst. Ciao vanuit Oberwallis .

Lawinegevaar 

Door de sterk wisselende condities en verse sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen precair. Algemeen geldt een code oranje (3) en lokaal code rood (4) Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd.

Gisteren had een snowboarder enorm veel geluk toen hij in Sölden door een lawine gegrepen werd! Na een half uur kon men hem traceren en levend onder de sneeuw vandaan halen!

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijdens code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 445 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier