Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Ook vandaag is het ‘Kaiserwetter’ in de Alpen waarbij er in diverse dalen toch hochnebel voor zal komen. Voor deze dalen zal dan ‘unten Grau, oben Blau’ gelden. Dit weertype zullen we in ieder geval tot de jaarwisseling zien in de Alpen. Pas richting het volgende weekend zien we de eerste kansen op neerslag. Vandaag zien we wel relatief grote temperatuurverschillen op hoogte. Zo zal de oostelijke helft van de Alpen koudere lucht uit het noorden krijgen, terwijl de westelijke helft juist zachtere lucht uit het zuiden krijgt.

Zonnig weer in Fiesch vastgelegd door Johann.
Ook in Lech volop zonneschijn en sneeuw. Foto: Mark Köss
Sommige mensen zullen even moeten graven als ze willen vertrekken. Foto gemaakt in Lech door Markus Köss.
Niet overal ligt tot in de dalen sneeuw zoals hier in Italië bij Lüsen. Bron: fotowebcam
Gisteravond was de Hochnebel alweer goed zichtbaar boven Innsbruck. Bron: Foto-webcam
Op De Aletschgletscher geen hochnebel, maar wel milde temperaturen van rond het vriespunt op ruim 3000 meter hoogte. Bron: foto-webcam

Vandaag: zonnig en rustig weer

Vandaag hebben we dankzij het hogedrukgebied dus te maken met rustig en zonnig weer in de Alpen. Wel zal er in een aantal dalen nog (hardnekkige) hochnebel voorkomen. Onder de hochnebel blijft het kil, terwijl het boven de hochnebel juist zonnig is op wat hogere bewolking na.

Weerkaart van vandaag (KNMI). Een hogedrukgebied boven Centraal-Europa zorgt voor een rustig en zonnig weerbeeld in de Alpen. Bron: KNMI

Er staat over het algemeen weinig wind. Maar met name op de toppen op en ten zuiden van de Alpenhoofdkam waait het met een lichte noordelijke föhn wat harder. Op de toppen kunnen er windstoten van 40 tot 50 km/h voorkomen.

In het westen van de Alpen zit zachtere lucht dan in de oostelijke helft. De 0-gradengrens ligt in de Franse Alpen tussen de 3000 tot 3200 meter. In de Zwitserse Alpen ligt deze tussen de 3000 meter in het westen tot 2400 meter in het oosten. Vanaf Vorarlberg richting Salzburg daalt de 0-gradengrens van 2400 tot 800 meter.

In de oostelijke helft van de Alpen kan koudere lucht via de oostflank van het hogedrukgebied de Alpen bereiken. In het westen zit zachtere lucht. Bron: wxcharts

In de dalen van Salzburg blijft het kwik dan ook rond het vriespunt liggen. Daar waar de hochnebel oplost in het westen van Oostenrijk en in Zwitersland maxima van 4 tot 6 graden. In de Fransen Alpen worden maxima van 5 tot 8 graden verwacht in de lagere delen.

Toch hoeft de wintersporter niet te vrezen dat de sneeuw snel slechter zal worden. De luchtvochtigheid is laag (dauwpunten tussen de -10 tot -30 graden) waardoor de sneeuw zich goed kan houden.

Vannacht blijft het helder en kan er weer hochnebel ontstaan in diverse dalen. Daarnaast trekt ook zachtere lucht vanuit het zuidwesten de Alpen binnen.

Zon en verse sneeuw: zonnebrand nodig?

Met verse sneeuw en volop zonneschijn is het risico op verbranden hoger in de Alpen. Zo neemt bijvoorbeeld de hoeveelheid UV-straling die je ontvangt toe met de hoogte. Het kan geen kwaad om bij activiteiten in de sneeuw zonnebrand mee te nemen. Meer weten over UV-straling in de bergen: je leest het ons speciale UV-artikel door -HIER- te klikken.

Van deze lichteffecten zul je niet sneller verbranden, maar fraai is deze ‘halo’ zeker. In de koude lucht nabij Saalbach Hinterglemm was dit optische verschijnsel te zien in de ijskristallen van de lucht. Foto: weer en meer

Morgen: zachtere lucht vanuit het zuidwesten

Morgen schuift het hogedrukgebied richting Oost-Europa. Via de westflank van dit hogedrukgebied kan dan zachtere lucht uit het zuidwesten de Alpen bereiken. De 0-gradengrens gaat dan ook stijgen. 3200-3400 meter in de Franse Alpen en de westelijke helft van de Zwitserse Alpen. In het midden van de Alpen ligt deze tussen de 2800 tot 3200 meter. De oostelijke helft heeft morgen een 0-gradengrens van 2200 tot 2600 meter.

Er is duidelijk minder wind dan we vandaag kunnen verwachten. Daarnaast blijf het droog en is er veel ruimte voor de zon. De luchtvochtigheid gaat wel stijgen waardoor de sneeuw in de lagere delen het wat zwaarder zal gaan krijgen.

Niet overal ligt sneeuw in het Kleinwalsertal. Maar in Mittelberg ligt wel sneeuw tot in het dal. Foto: Michel Looyenstein

Richting het nieuwe jaar droog, maar ook meer bewolking

Op Oudejaarsdag trekken er vanuit het noorden wolkenvelden richting de Alpen. Zo zal het op Oudejaarsdag overwegend bewolkt zijn. Lokaal kan er aan de noordkant van de Alpen een beetje neerslag vallen. Maar ook de start van het nieuwe jaar zal droog zijn als een nieuw hogedrukgebied zich boven Centraal-Europa weet te ontwikkelen. Zo zal er naar verwachting vanaf Nieuwjaarsdag opnieuw steeds meer ruimte voor de zon komen.

Pas richting volgend weekend nemen de neerslagkansen toe als het hogedrukgebied richting Oost-Europa wegtrekt. Neerslaggebieden vanaf de Atlantische Oceaan krijgen dan meer ruimte om richting de Alpen te trekken. Meer details hierover in de volgende weerberichten. Voor nu, geniet van het zonnige weer in de Alpen!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Alpenweerman webcams:

In Termen en Rosswald staan diverse Alpenweerman webcams. Klik op het webcambeeld hieronder om alle webcams te zien:

Het actuele weerbeeld bij de Alpenweerman webcam in Termen.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 821 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen: Kaiserwetter en Hochnebel”

  • Johann
    29 december 2019 at 10:21

    Mooi en helder weerbericht Maarten en dito is het weer in Oberwallis met de “warmte” op grotere hoogte en kou in de lagere delen en dalen. Onder de subsidentie inversie vriest het er in het dal tussen de 4 en 14 graden. Op 1500 meter is het een graad of 0 (bovengrens inversie). Op 1800 meter is een een graad of 3 in de plus en de vorstgrens ligt op dit moment net onder de 3000 meter met den dauwpunt van -18 graden. Van Hochnebel hier gelukkig geen last, sowieso is Hochnebel in het inner-alpine Wallis een niet vaak voorkomende verschijnsel !

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier