Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Na het onstuimige weer van gisteren knapt het vandaag vanuit het westen snel op. We gaan dan ook van het ene uiterste naar het andere. Er staat namelijk Kaiserwetter op het programma met oplopende temperaturen.

Gisteren nog veel wind en sneeuw, lawinegevaar hoog

Gisteren was het aan de noordkant van de Alpen en dan met name nog in Oostenrijk erg onstuimig. Het vervelende was ook nog eens de vele wind die er stond. Dit in combinatie met de sneeuwval was eigenlijk geen pretje om buiten te vertoeven. De sneeuw ligt namelijk erg los en verwaaide flink. Hierdoor gold er een verhoogde waarschuwing voor lawines. Helaas zijn er weer 2 jonge skiërs omgekomen in de Franse Alpen. Heel vaak zien we dat er toch buiten de piste gegaan wordt en dat is met deze omstandigheden hoogst onverantwoord. Ook de komende dagen is er een grote tot zeer grote kans op lawines, de oplopende temperaturen doen het losse sneeuw geen goed.

Ingezonden foto vanuit Lermoos maandagochtend, opnieuw sneeuw en harde wind.
Terwijl in Zweden gewoon het zonnetje scheen op de piste. Bron: Edwin Hagenouw

Kaiserwetter op komst, vanuit het westen weersverbetering

Vandaag (dinsdag) volgt vanuit het westen een flinke weersverbetering. Een hogedrukgebied komt boven de Alpen te liggen. Door subsidentie (sterk dalende luchtvochtigheid in het hogedrukgebied) klaart het helemaal op en worden de luchten geleidelijk knalblauw. In de oostelijke Alpen zijn er ook nog wolkenvelden. Lokaal valt daar nog wat lichte neerslag. Omdat het een warmbloedig hoog betreft gaat de temperatuur (op hoogte) flink in de lift. Dat betekent dat de vorstgrens vanuit het westen steeds hoger komt te liggen. Hier stijgt deze dan ook tot 2000-2300 meter hoogte. In Oostenrijk tussen 1500 meter en 1000 meter van west naar oost.

Vanmiddag zien grote delen van de Alpen veel zonneschijn. In Tirol, Salzburg en het oosten van Oostenrijk heeft nog te maken met restbewolking en mogelijk nog wat lichte neerslag. bron: Wetteronline.

Woensdag en donderdag nog zachter, frühlingshaft

Woensdag en donderdag profiteren de Alpen volop van het mooie en zachte voorjaarsweer. In veel lagere gebieden wordt zelfs de grens van 10 graden doorbroken. In Wenen wordt het zelfs rond 15 graden. Logisch met veel zon, een sterk opdrogende lucht en een vorstgrens die nog verder oploopt. Op 2000 meter hoogte ligt het kwik woensdag veelal tussen 3 en 8 graden. Donderdag wat lager. Met recht kaiserwetter! Overigens hebben we wel te maken met een grote dagelijkse gang. Dat betekent dat het in de heldere condities in de avond en nacht weer snel afkoelt. Op veel plaatsen vriest het dan gewoon weer. Vooral in de lagere en wat hogere dalen.

Flinke opklaringen vanmorgen al, met een hele fijne geprepareerde piste hier in Bad Kleinkirchheim. Bron: fotowebcam.

Vrijdag aan de noordkant weer wat sneeuw

Vrijdag is het warmbloedig hoog boven de Alpen weggetrokken en komt er een koufront vanuit het noorden dichterbij. Deze gaat aan de noordkant wederom wat sneeuwval geven. Hiermee wordt de warmere lucht verdreven en stroomt weer veel koudere polaire lucht over de Alpen uit. De vorstgrens zakt hierbij weer naar de (hogere) dalen. Zoals het er nu naar uitziet keert het Kaiserwetter precies in het weekeinde weer terug.

En zo blijft het al met al wisselvallig in de Alpen, met vooral in de zuidelijke Alpen nog geen zicht op verse sneeuw. Maar er zijn lichtpuntjes voor de zuidkant! Mogelijk ontstaat er na het weekeinde een Genualaag. Dat zou dan voor de zuidkant eindelijk sneeuw van betekenis kunnen geven. We volgen het op!

Na het weekeinde een Genualaag in ontwikkeling? Dat biedt perspectief voor de zuidelijke Alpen.

Tenslotte nog de weergrafiek van Innsbruck

Duidelijk te zien de weersverbetering met daarbij de oplopende temperaturen in Innsbruck. Vrijdag volgt dan weer neerslag met duidelijk lagere temperaturen.

Vanuit Stiphout wens ik u een fijne dag en blijf volgen!

(Visited 1.771 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer