Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na het onstuimige weer van gisteren knapt het vandaag vanuit het westen snel op. We gaan dan ook van het ene uiterste naar het andere. Er staat namelijk Kaiserwetter op het programma met oplopende temperaturen.

Gisteren nog veel wind en sneeuw, lawinegevaar hoog

Gisteren was het aan de noordkant van de Alpen en dan met name nog in Oostenrijk erg onstuimig. Het vervelende was ook nog eens de vele wind die er stond. Dit in combinatie met de sneeuwval was eigenlijk geen pretje om buiten te vertoeven. De sneeuw ligt namelijk erg los en verwaaide flink. Hierdoor gold er een verhoogde waarschuwing voor lawines. Helaas zijn er weer 2 jonge skiërs omgekomen in de Franse Alpen. Heel vaak zien we dat er toch buiten de piste gegaan wordt en dat is met deze omstandigheden hoogst onverantwoord. Ook de komende dagen is er een grote tot zeer grote kans op lawines, de oplopende temperaturen doen het losse sneeuw geen goed.

Ingezonden foto vanuit Lermoos maandagochtend, opnieuw sneeuw en harde wind.
Terwijl in Zweden gewoon het zonnetje scheen op de piste. Bron: Edwin Hagenouw

Kaiserwetter op komst, vanuit het westen weersverbetering

Vandaag (dinsdag) volgt vanuit het westen een flinke weersverbetering. Een hogedrukgebied komt boven de Alpen te liggen. Door subsidentie (sterk dalende luchtvochtigheid in het hogedrukgebied) klaart het helemaal op en worden de luchten geleidelijk knalblauw. In de oostelijke Alpen zijn er ook nog wolkenvelden. Lokaal valt daar nog wat lichte neerslag. Omdat het een warmbloedig hoog betreft gaat de temperatuur (op hoogte) flink in de lift. Dat betekent dat de vorstgrens vanuit het westen steeds hoger komt te liggen. Hier stijgt deze dan ook tot 2000-2300 meter hoogte. In Oostenrijk tussen 1500 meter en 1000 meter van west naar oost.

Vanmiddag zien grote delen van de Alpen veel zonneschijn. In Tirol, Salzburg en het oosten van Oostenrijk heeft nog te maken met restbewolking en mogelijk nog wat lichte neerslag. bron: Wetteronline.

Woensdag en donderdag nog zachter, frühlingshaft

Woensdag en donderdag profiteren de Alpen volop van het mooie en zachte voorjaarsweer. In veel lagere gebieden wordt zelfs de grens van 10 graden doorbroken. In Wenen wordt het zelfs rond 15 graden. Logisch met veel zon, een sterk opdrogende lucht en een vorstgrens die nog verder oploopt. Op 2000 meter hoogte ligt het kwik woensdag veelal tussen 3 en 8 graden. Donderdag wat lager. Met recht kaiserwetter! Overigens hebben we wel te maken met een grote dagelijkse gang. Dat betekent dat het in de heldere condities in de avond en nacht weer snel afkoelt. Op veel plaatsen vriest het dan gewoon weer. Vooral in de lagere en wat hogere dalen.

Flinke opklaringen vanmorgen al, met een hele fijne geprepareerde piste hier in Bad Kleinkirchheim. Bron: fotowebcam.

Vrijdag aan de noordkant weer wat sneeuw

Vrijdag is het warmbloedig hoog boven de Alpen weggetrokken en komt er een koufront vanuit het noorden dichterbij. Deze gaat aan de noordkant wederom wat sneeuwval geven. Hiermee wordt de warmere lucht verdreven en stroomt weer veel koudere polaire lucht over de Alpen uit. De vorstgrens zakt hierbij weer naar de (hogere) dalen. Zoals het er nu naar uitziet keert het Kaiserwetter precies in het weekeinde weer terug.

En zo blijft het al met al wisselvallig in de Alpen, met vooral in de zuidelijke Alpen nog geen zicht op verse sneeuw. Maar er zijn lichtpuntjes voor de zuidkant! Mogelijk ontstaat er na het weekeinde een Genualaag. Dat zou dan voor de zuidkant eindelijk sneeuw van betekenis kunnen geven. We volgen het op!

Na het weekeinde een Genualaag in ontwikkeling? Dat biedt perspectief voor de zuidelijke Alpen.

Tenslotte nog de weergrafiek van Innsbruck

Duidelijk te zien de weersverbetering met daarbij de oplopende temperaturen in Innsbruck. Vrijdag volgt dan weer neerslag met duidelijk lagere temperaturen.

Vanuit Stiphout wens ik u een fijne dag en blijf volgen!

(Visited 1.912 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier