Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Vandaag is de hoge druk dominant en schijnt de zon overal volop. Zaterdag is het ook een prachtige dag, maar komt er in de westelijke Alpen in de middag steeds meer sluierbewolking opzetten. Op zondag trekt er vanuit het westen steeds meer bewolking binnen en neemt de wind in kracht toe. Vanaf maandag wordt het dan onbestendiger en gaat het stormen met sneeuw in de bergen.

Gisteren was het op en top genieten in de bergen met stralende zonneschijn na de vers gevallen sneeuw. Een perfecte winterdag! Geniet mee van onderstaande plaatjes.

Kleinwalsertal bij Mittelberg. Foto van Hans Ter Braak.
De Körber See in Oostenrijk was ook een plaatje.
St. Johann in Tirol in de Kitzbüheler Alpen. Puur genieten!
Wat een plaatje was Zell am See gisteren met in de verte de Kitzsteinhorn te zien met de gletsjer van Kaprun.

Vandaag begint de dag op de meeste plaatsen erg helder met stralende zonneschijn. De zon blijft de hele dag schijnen onder een compleet wolkenloze hemel. Misschien dat er in de uiterste noordoostelijke Alpen nog wat wolkjes komen kijken, maar op de meeste plaatsen blijft het helder. De dag begint vrij fris, maar in de loop van de dag wint zachtere lucht vanuit het westen langzaam terrein. De nul-graden grens ligt tussen 1000 m in het oosten tot zo’n 2500-2700 m in het westen later op de dag.

De tweedeling in de Alpen is morgen mooi te zien met de koelere lucht in het oosten en de zachtere lucht in het westen.

Zaterdag belooft wederom een mooie winterdag te worden met veel zonneschijn. In de Oostelijke Alpen kunnen we in de ochtend wel te maken hebben met wat hochnebel. In de loop van de dag trekt er vanuit het westen wel steeds meer sluierbewolking binnen die voor iets diffuser licht zorgen. Deze wolken zitten echter heel hoog, dus zal zicht zal goed blijven tot op de hoogste toppen. Vanuit het zuidwesten trekt de wind wel iets aan en is het iets frisser dan vandaag met een nul-graden grens die ligt tussen de 2000 en 2500 m.

Op zaterdag liggen de Alpen nog steeds onder invloed van het hoge drukgebied. De isobaren liggen ver uit elkaar dus dat betekent nog weinig wind. Deze waait wel vanuit het zuidwesten waardoor het relatief zacht is. De dauwpunten zijn echter laag, dus de sneeuw zal weinig te lijden hebben.

Zondag gaat het weer langzaam wat veranderen. In de oostelijke Alpen domineert nog altijd de zon al trekken er in de middag ook meer sluierwolken binnen. In de westelijke Alpen hebben ze vanaf de ochtend al te maken met dunne hogere bewolking die in de middag steeds dikker wordt. De wind trekt nog harder aan vanuit het zuidwesten.

In de nacht naar maandag trekt de neerslag vanuit het (noord)westen de Alpen binnen. De wind trekt daarbij sterk aan tot stormkracht. Ook de dagen daarna blijven we in Europa te maken hebben met een strakke westcirculatie met veel wind en neerslaggebieden.

In de nacht naar maandag volgt er dan in het westen en noorden neerslag die doorgaat overdag. De sneeuwvalgrens zal in eerste instantie vrij hoog liggen zo rond de 1700-2000 m, maar zal later dalen tot zo’n 1000 a 1400 m. Door de strakke westelijke stroming volgen fronten zich zeer snel achter elkaar op. Op maandagmiddag staat er alweer een volgens front voor de deur. Het belooft maandag ook (zwaar) te gaan stormen met windsnelheden die kunnen oplopen tot orkaankracht op de Alpentoppen. Voorzichtigheid is dus geboden! Het lawine gevaar zal daardoor ook toenemen door een sterke vervrachting van de sneeuw. Ik verwacht dan ook dat een heel aantal liften dicht zullen zijn door de harde wind en het lawinegevaar. Lees hier meer over in ons forumbericht: https://www.alpenweerman.nl/forum/main-category/maandag-zware-storm/

Dinsdag overdag volgt er dan alweer een nieuw front waarbij de sneeuwvalgrens meest pendelt tussen de 1200 en 1900 m hoogte. Later op woensdag waarschijnlijk wat rustiger door een tussenhoog. De zon zal zich dan ook weer laten zien. Op donderdag en vrijdag volgt er dan alweer een koufront dat de Alpen binnen trekt vanuit het noordwesten. Hierbij zal de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen en lagere delen uitkomen.

In de nacht van donderdag naar vrijdag volgt waarschijnlijk een koufront vanuit het noordwesten waarbij er weer sneeuw gaat vallen tot in de lagere delen.
De temperatuur gaat vanuit het noordwesten naar beneden waardoor het kan sneeuwen tot in de dalen. Dit zal vooral sneeuw gaan opleveren voor de noordwestelijke staugebieden.

Kortom het wordt komende week behoorlijk onbestendig met veel wind en regelmatig neerslag. Hoe het daarna verder gaat is nog vrij onzeker. We gaan het voor jullie vervolgen! Voor nu een fijn weekend alvast!

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.483 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

3 Reactie op “Alpen – Kaiserwetter dit weekend, daarna onbestendig met nieuwe sneeuwval en harde wind”

 • Rik
  7 februari 2020 at 09:28

  Goedemorgen Sander,

  Er lijken aardig wat momenten met neerslag te komen aankomende week. Echter ben ik wel benieuwd of er al wat te zeggen valt over de hoeveelheden regen/sneeuw? Met name voor de regio Flachau aangezien het dorp op zo’n 850 meter ligt!

 • Sander Engelen
  7 februari 2020 at 10:38

  Hoi Rik,
  De hoeveelheden zijn altijd lastig te voorspellen, maar de meeste sneeuw lijkt nu weggelegd voor de noordwestelijke Alpen met zo’n 20 tot 50 cm aan neuschnee en in de noordoostelijke Alpen zo’n 10 tot 30 cm verse sneeuw tot donderdagochtend. De sneeuwvakgrens blijft wel een thema. Die zal meest tussen de 1200 en 1800 m liggen. Later in de week in de dalen miss weer sneeuw.

  Groet, Sander

 • Robert Kooyman
  7 februari 2020 at 13:54

  Hoi Sander, is er al wat meer duidelijkheid over de positie van het hoog waar jullie het gisteren over hadden? Wordt het meer zonaal of toch wat meer winters na volgende week? Ik snap dat het nog wat ver weg is misschien. Bijgevoegd nog een plaatje van net tijdens de landing in Genève met Mont Blanc goed zichtbaar.

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier