Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Het lage drukgebiedje boven de middellandse zee trekt richting het zuidoosten weg waardoor de zuidelijke stroming langzaam afzwakt en de föhnige condities ook langzaam verminderen in de Noord Alpen. Op dinsdag zorgt een hoogtelaagje voor meer bewolking en wellicht wat neerslag. De algemene stroming zal uit zuidwestelijke richtingen komen.

Gisteren hadden vooral de westelijke Alpen nog te maken met bewolking en wat neerslag. In de loop van de middag kwam de zon hier echter ook steeds meer er doorheen. In de rest van het Alpengebied was het prachtig weer met volop zonneschijn. In de noord Alpen was het wel wat warm door föhnige condities. Vanochtend begint de dag over het algemeen erg zonnig en kunnen we alleen maar genieten van de prachtige plaatjes.

Prachtige zonsopkomst vanochtend in Zell am See – Kaprun. Goed is de Hochnebel in het dal boven het bevroren meer te zien. Voor het eerst in een hele lange tijd is de Zeller See weer dichtgevroren en kan er op geschaatst worden. In de verte is de Gletsjer van Kaprun ook goed te zien.

Ook hier in de Aletsch Arena in Fiesch een perfecte start van de dag.

Ook prachtige vergezichten vanaf de Hochkönig in Oostenrijk vanochtend. Traumhaftes wetter!

Ook in de Franse Alpen belooft het vandaag een fantastische dag te worden. Het kerkje in Vallandry met op de achtergrond de Bellecote(>3400 m) in de Franse Alpen ligt er geweldig bij op dit moment.

Vandaag belooft het in het grootste deel van de Alpen prachtig weer te worden met heel veel zonneschijn. De eerste helft van de dag kan er nog wel wat rest bewolking aanwezig zijn in de zuidelijke Alpen. Verder is het werkelijk prachtig, Traumhaft of “Kaiserwetter” zoals ze in Zwitserland en Oostenrijk ook wel zeggen. De lucht zal erg helder zijn, waardoor prachtige vergezichten te zien zijn. De wind is zeer zwak en speelt eigenlijk nauwelijks een rol. Wellicht dat er in de lagere delen nog wat Hochnebel hangt, maar dit zal in de loop van de dag snel verdwijnen. In de ochtend kan het met name in de dalen nog behoorlijk koud zijn met strenge vorst. De nulgraden grens stijgt in de loop van de dag van 1400 tot zo’n 1600 m hoogte. Dat betekent erg aangename wintersport temperaturen. Met de blauwe hemel en nauwelijks wind, is het dus genieten geblazen.

Maandag belooft met name in de oostelijke helft van de Alpen weer een erg zonnige dag te worden. Wat verder naar het westen toe is het wisselend bewolkt, maar in eerste instantie ook nog best heel aardig weer. Later in de middag wordt de bewolking langzaam dikker en zakt de bewolkingsgrens ook langzaam wat naar beneden toe. De wind neemt daarbij vanuit het westen ook langzaam wat toe.

In de nacht naar dinsdag schuift er dan een hoogtelaagje ten noorden van de Alpen langs wat met name in de Westelijke en Noordelijke Alpen voor meer bewolking en wat sneeuw kan gaan zorgen.

In de nacht naar dinsdag gaat het dan in de westelijke en noordelijke Alpen sneeuwen. In eerste instantie wat meer in het noordwesten en later ook meer naar het noordoosten. Hierbij kan er een stevige wind staan vanuit het noordwesten. Hoeveel sneeuw er precies gaat vallen is nog wat onzeker, maar een centimer of 10 is goed mogelijk. De sneeuwvalgrens zal daarbij uitkomen rond 600 m in het noordoosten tot zo’n 1300 m in de noordwestelijke Alpen. In de zuidelijke Alpen blijft het droog en heeft de zon de overhand en is het prima weer. Wel kan het hier met de stevige noordwesten wind wat föhnig zijn. In de loop van dinsdag middag, beginnen de wolken vanuit het westen alweer langzaam op te lossen en komt de zon weer tevoorschijn.

De verwachte verse sneeuwval tot woensdagochtend. Vooral in de noordelijke Alpen kunnen ze rekenen op weer de nodige verse cm aan sneeuw. 

Op woensdag trekt er dan een zwakke storing van west naar oost over de Alpen heen. Erg veel zal dit alleen niet te betekenen hebben. De storing zal tijdelijk voor wat meer bewolking zorgen, maar benoemenswaardige neerslag wordt er zeker niet verwacht. Verder zal de zon vooral de overhand hebben. Alleen in de zuidoostelijke Alpen kunnen ze woensdag wat last hebben van Hochnebel in de lagere delen.Richting donderdag en vrijdag draait de stroming weer naar het zuiden toe en neemt de bewolking in de zuidelijke Alpen langzaam toe en kan het gaan sneeuwen vanaf zo’n 1000 m.

De weerkaart voor volgende week zondag laat een sterk zonaal stromings patroon zien waarbij er veel neerslag kan gaan vallen in met name de westelijke staugebieden. Maar ook andere delen van de alpen kunnen rekenen op de nodige verse sneeuwval, waaronder de zo geplaagde zuidelijke Alpen

Als we dan kijken naar volgend weekend lijkt er vanuit het westen een nieuw koufront te arriveren boven de Alpen, wat dan voor de nodige neerslag lijkt te gaan zorgen. Hoe dit allemaal precies in detail zal gaan verlopen, daarover de komende dagen meer.

Vandaag staat Alpenweerman in de jaarbeurs Utrecht op de bergsportdag van het NKBV. Voor alle geinteresseerden, kom gerust een kijkje nemen. Wij vertellen je graag meet over het weer en de andere dingen die wij doen. Fijne zondag nog!

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 922 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier