Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; hoog Carina breidt vanuit het westen langzaam zijn invloed over west Europa en de Alpen uit en zorgt tot en met eerst kerstdag voor rustig, zacht en in de bergen zonnig winterweer. Na een tijdelijke Südföhn fase gaat het vanaf dinsdag met een komen en gaan van Atlantische storingen onbestendig verder waarbij vooral in de Weststau gebieden sneeuw van betekenis gaat vallen!

Zondag en maandag Traumwetter, dinsdag opkomende Südföhn

Gisteren hadden vooral de noordelijke Alpen te maken met veel bewolking waaruit ook weer wat neerslag viel. De sneeuwvalgrens wisselde sterk per regio en lag meest tussen de 800 en 1300 meter, naar het westen toe deels tot 1500 a 1600 meter. Deels zonnig dan wel opgeklaard was het in het zuiden en zuidwesten.

Dit keer geen bakken met sneeuw in Mittelberg Kleinwalsertal bij Hans en Odette ter Braak maar gewoon wat gemiezer bij een graad of 2 in de plus, Tja, ook dat is winter. De komende dagen dan volop zon en zeer zacht (incl Föhn)

Gistermiddag zelf ook de ski’s nog maar even ondergebonden en op de pistes van Rosswald nog even genoten van de uitstekende sneeuw en (nog) zeer rustige piste condities als ook van de zon die hier nog een aantal uren tussen de wolken door piepte.

Hieronder een video fragmentje genomen vanuit de sleep lift

In de loop van de middag kreeg de zon steeds meer ruimte en ook inner-alpin begon het op te klaren. De temperaturen kwamen weer iets hoger uit en toppers waren het Zwitserse Tessin met 12°C, Basel met 9 graden en in het oosten Graz en Wenen met eveneens negen graden. Het nulgraden niveau lag algemeen rond de 2000 meter.

Sneeuw genoeg, nu de zon nog! Foto Blatten – Oberwallis via FB Patrick Henzen
Savoie Mont Blanc – @SavoieMontBlanc

Vandaag neemt de invloed van hoog Carine vanuit het westen verder toe. Door de subsidentie wordt de lucht van bovenaf steeds verder afgedroogd en zal de zon steeds meer ruimte gaan krijgen.

De meeste bewolking en vocht zit nog in de oostelijke Alpen, pak hem beet vanaf Salzburg oostwaarts en hier kan ook nog wat regen en boven de 1000 a 1500 meter sneeuw vallen. De vorstgrens vinden we ook vandaag terug op circa 2000 meter.

Radar 09h15. Via Wetteronline.de

Zondag en maandag staan in het teken van hogedruk en met een naar zuidwest tot zuid draaiende stroming wordt zachte lucht aangevoerd en met namen in de bergen wordt het door toedoen van een warme hoogterug zeer zacht. Op 2000 meter hoogte komt het kwik tussen de 2 en 5 graden te liggen,de vorstgrens stijgt naar 3000 meter!

Zondag, maandag en deels ook nog dinsdag beloven zeer mild te gaan verlopen. In de bergen met veel zon Kaiserwetter Maandag opkomend Südföhn

In de dalen en het Alpenlaagland neemt de kans op Hochnebel en mist weer toe en deels kan deze hardnekkig zijn. Onder de grijze deken zullen de laagste temperaturen worden gehaald en is het koud / kil met in de (hogere) dalen lichte en lokaal ook matige vorst.

Opkomende Südföhn
In de loop van de maandag nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant toe en op nadering van een Atlantisch laag dat via de Britse Eilanden en den Noordzee naar zuid Scandinavie trekt. Daarmee komt ook de Südföhn weer opzetten- Een tweede laag volgt woensdag en trekt via een ietwat zuidelijkere koers eveneens naar zuid Scandinavie en tegelijkertijd zien we een apart laag boven noord Italië tot ontwikkeling komen.

Eerste frontale neerslag en koudere lucht bereikt dinsdag in de loop van de dag de westelijke Alpen, een tweede actiever front volgt  in de loop van de woensdag. Ook in aanloop van dit tweede (kou)front wordt het tijdelijk weer föhnig.

GFS 500 hPa voor dinsdag met de twee laagjes die tijdelijk voor wat kouder weer en sneeuw in de bergen gaan zorgen

Achter het tweede front gaat woensdag en donderdag nog koudere maritiem polaire lucht binnen stromen, sneeuwvalgrens dan weer dalend tot in de lagere delen en dalen.

De neerslag die tot het weekend gaat vallen is door de modellen behoorlijk teruggerekend en van de extreme Weststau neerslag (lokaal 100 tot 200 mm) zien we nog slecht een deel terug. Zowel het GFS als ook het ECMWF gaan uit van 10 tot 50 mm in de Weststau gebieden en ECMWF nu ook langs de zuidkant, elders blijft het bij enkele tot 10 a 15 cm!

Bergfex neerslag cumulatief tot vrijdag ochtend

Ook vrijdag en zaterdag gaan het onbestendig verder en steeds weer kan er wat neerslag vallen In de loop van de vrijdag en zaterdag krijgen we met de neerslag van een warmte front en dat betekent dat de sneeuwvalgrens weer omhoog gaat.

Zacht afscheid van 2017
Zaterdag in de loop van de dag door toenemende zuidelijke hogedruk en trog voorzijde van west naar oost overgang naar droog  zonnig en zacht winterweer en later in het weekend ook weer toenemend kans op Südföhn! In de bergen stijgt de vorstgrens weer naar 2700 tot 3000 meter!

Ook het volgende weekend belooft zeer zacht te gaan verlopen. GFS 500 hPa voor zondag 31-1

De start van het nieuwe jaar zou dan (tijdelijk) weer wat kouder en onbestendiger moeten gaan worden waarbij het de vraag is in hoeverre de Atlantisch hoogtetrog naar het oosten weet door te duwen en hoe groot de tegendruk van de zuidelijke hogedruk zal zijn. Uitgaande van het GFS en vooral ook het ECMWF (afsnoering apart (hoogte)laag noord Italië) krijgen we in de loop van de maandag te maken met een koufront.

ECMWF dinsdag 2 januari met de (afsnoerend) hoogtetrog en koudee lucht

Na Föhneinde gaat het dan van het westen uit weer regenen en sneeuwen waarbij de sneeuwvalgrens weer tot onder de 1000 meter zal zakken en richting en op de dinsdag tot in de lagere delen en dalen (600 – 400m).

GFS is met de kou en sneeuw minder optimistisch en sowieso lijkt ook deze afkoeling slecht van korte duur want zachte lucht nadert alweer vanuit het westen en zal richting de woensdag en op woensdag een volgende verzachting gaan geven! Van stabiel winterweer met vorst en sneeuw tot in de dalen kan met dit grootschalig stromingspatroon (west / zuidwest) dan ook geen sprake zijn!

GFS ensembles Alpennoordkant

Tot zover voor deze zaterdag ochtend, ik ga zo de ski’s pakken en genieten van een dagje sneeuw en zon die hier in Oberwallis inmiddels goed aan het doorbreken is. Fijne dag waar dan ook en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Mooi weer en uitnodigende verse sneeuw – precair lawine gevaar
Door de vele sneeuw en de sterk wisselende condities is het lawine gevaar precair en blijft dit ook. Ook met de huidige code oranje (gevaren niveau 3 ) is het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven! Juist tijdens code 3 gebeuren de meeste (dodelijke) ongevallen!!

Lawines Silvretta (Foto 20-12-2017)

Webcams- meer beelden uit
 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.


Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.242 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – Kaiserwetter in aanloop naar onbestendig Westwind Wetter”

 • Jan
  23 december 2017 at 09:36

  Wat een prachtige foto van Blatten! Zo hoort een winter er uit te zien!

 • Josiane
  23 december 2017 at 17:59

  Hey Johan, in het zugspitz gebied was het deze morgend nevelig maar de zon is er vrij vlug doorgekomen en we hebben hier kunnen genieten van stralend zonnig weer, lekker zonder jas op een terrasje om te eten deze middag, pal naast de ski piste, was genieten op en top,,nog een fijne avond daar,,groetjes van josiane

  • Johann
   23 december 2017 at 18:02

   Gisteren en vandaag ook op de ski’s hier in Oberwallis. Perfecte pistes en sneeuw en vooral ook veel zon. Enjoy and Gr. -J-

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier