Advertentie 

Algemeen: hoog – Erika – ligt vandaag met haar kern net ten westen van de Zwarte Zee en boven Bretagne ligt een andere kern luisterend naar de naam –Felicitas-. Een koufront samenhangend met laag –Pierre– met kern boven de Noordzee trekt vrijdag de Alpen binnen en zal vooral de oostelijke noordkant beïnvloeden.  In de loop van het weekend geleidelijk weer oplopende luchtdruk in aanloop naar een week met  tijdelijk zachter “”Westwind Wetter”. Een volgende actievere storing met daarachter winterse aspiraties staat voor het einde van de week op het weermenu.

Vrijdag opkomend koufront, kouder met wat verse sneeuw noordkant

Gisteren konden we in het gehele Alpengebied genieten van een heerlijke zonovergoten voorjaarsdag. In de bergen steeg de vorstgrens tot boven de 2500 meter en zelfs op 2000 meter was het met 2 tot 5 graden zeer zacht voor de tijd van het jaar. Met de droge lucht binnen het hoog was het ook in de lagere delen zeer zacht en zonnig met middag temperaturen die stegen tot 10 a 16 graden.

Genieten van het Kaiserwetter in Innsbruck. Fotot via Alpenweerman – Maarten Minkman ‏@MaartenMinkman 7
Vandaag weer genieten! Foto via Twitter Marti Zuidam ‏@zwitserland -Zermatt

Afgelopen nacht kon het onder een heldere hemel en vooral boven sneeuw ondanks dat we ons in zeer zacht lucht bevinden toch nog lekker afkoelen en op dit moment vriest het licht. In de wat hoger gelegen dalen werd het boven de sneeuw – 10 tot – 15 graden.

Actuele radarbeeld Alpen – Bron WetterOnline.de
Kaiserwetter maar ook zeer zacht in de bergen. Webcam Heiligenblut Berg Wallackhaus met op 2304 meter hoogte 4 graden in de plus vanmorgen. (Grossglockner gebied)

Vandaag staat opnieuw in het teken van Kaiserwetter en de zon gaat weer overuren maken. Het is opnieuw zeer zacht met middagtemperaturen die tussen de 10 en 16 graden zullen gaan uitkomen. In de bergen wordt het al niet meer zo zacht en het het nulgraden ligt meest tussen de 2000 en 2400 meter. Verder is er weinig wind uit zuidwestelijk tot noordwestelijke richtingen. In de namiddag en avond zien we vanuit het noordwesten dan geleidelijk wat hogere bewolking binnentrekken als voorbode voor een weersverslechtering die op vrijdag gaat inzetten.

Frontenkaart voor vanmiddag 12h00

Het koufront trekt dan de alpen binnen en gaat meer bewolking opleveren en met name de gebieden in de Nordstau van de Alpenhoofdkam gaan neerslag krijgen. Aanvankelijk sneeuwt het in de nog zachtere lucht pas vanaf 1500 tot 1200 meter, in de loop van de vrijdag daalt de sneeuwvalgrens dan tot 1200 a 700 meter en lokaal aan de oostelijke noordkant ook nog lager. Doordat het koufront niet bijzonder actief is en door de nabijheid van de hogedruk worden er geen grotere neerslaghoeveelheden verwacht.

De meest neerslag (sneeuw) valt langs de centrale en oostelijke Alpennoordkant, her wordt 5 tot 15 en lokaal 20 centimeter aan verse sneeuw verwacht, elders blijft het bij een enkele centimeter of wat vlokken en verder naar het zuiden blijft het gewoon droog en schijnt ook de zon

Neerslag (sneeuw) cumulatief komende 5 dagen

In het weekend hebben vooral de oostelijk Alpen nog te maken met de koudere lucht waaruit in de Nordstau nog wat sneeuw of een sneeuwbuitje kan vallen. In de koudere lucht sneeuwt het dan vanaf 1000 meter tot in de lagere delen en dalen. Veel neerslag valt er dan echter niet meer en veelal zal het ook droog verlopen en geleidelijk ook weer gaan opklaren. Algemeen geldt dat de beste condities en hogere temperaturen voor de westelijke Alpen zijn weggelegd, de mindere en koudere condities voor de oostelijke Alpen.

GFS – Weekend tweedeling tussen oost (kouder en onbestendiger) en west (zachter en meer hogedruk)

Ook maandag hebben we nog met de wat koudere lucht te maken die echter vanuit het westen gaat opwarmen en steeds verder onder hogedruk invloed komt te staan. In de loop van de dinsdag dan vooral in het noorden weer wat meer bewolking en mogelijk wat (lichte) neerslag door een warmtefront. Dit warmtefront vormt de overgang tot een zachtere weerfase de sneeuwvalgrens komt dan uit op 1400 meter in het noorden en noordoosten en tot 2300 meter in het westen en zuiden.  Woensdag stroomt dan weer een portie wat minder zachte lucht van het noordwesten over de noordelijke Alpen uit en er kan uit een zwak frontje een spat regen en boven de 1800 tot 1200 meter een vlok sneeuw vallen.

Dinsdag komen we aan de zuidkant van de jet in veel zachtere luchtmassa’s terecht (brongebied Azoren) Op het warmtefront gaat vooral in het noordoosten wat neerslag vallen
Dan ook een vrij hoge sneeuwvalgrens (1400 tot 2300 meter)

Donderdag verandert er in eerste instantie nog niet veel echter zien we in de loop van de middag de bewolking weer toenemen gevolgd door neerslag. Deze weersverslechtering wordt veroorzaakt doordat tussen het hoog der Azoren en een uitdiepende depressie boven Scandinavië een volgende portie koudere maritiem polaire lucht van het noordwesten naar het zuidoosten over de Alpen gaat uitstromen. De timing en activiteit van het front worden door de modellen nog wat verschillend opgepakt maar het ziet er naar uit dat we dan gaan evolueren naar een veel onbestendiger en kouder weertype waarbij er vooral in de Stau van de Alpenhoofdkam sneeuw gaat vallen.

Donderdagavond nadert een actiever koufront de Alpen en gaat een koudere en onbestendigere weerfase inluiden. GFS voor vrijdag 06h00
GFS met de neerslag

Omdat het front actiever is en de jetstream tijdelijk tot over de Alpen verloopt kan er ook neerslag (sneeuw) van betekenis gaan vallen waarbij de sneeuwvalgrens tot in de lagere delen en dalen zal komen te liggen. Gezien de nog wat lange verwachtings termijn is het voor details nog te vroeg.

GFS ensembles westelijke Alpen
en voor de oostelijke Alpen (noordkant)

In het weekend zien we de jetstream dan helemaal tot de Middellandse Zee afzakken en we komen dan eindeliik weer eens aan de veel koudere kant te liggen. In hoeverre een laag wat zich boven noord Italië gaat vormen (Adriatische Zee) sneeuw gaat opleveren (zuidoostkant) is ook nog onduidelijk.

Eindelijk weer eens wat winterse kaarten volgend weekend. ECMWF voor zaterdag 00h00

Daarbij laten we het voor dit moment, morgen gaan we de hele boel weer kritische onder de loep nemen met hopelijk dan ook mooie ontwikkelingen met de krokus vakanties in het verschiet!

Graag tot dan en hou ook onze Twitter en Facebooks updates in de gaten. Ciao vanuit een onbewolkt Oberwallis

Het belooft weer een schitterende dag te worden in de Alpen. Webcam Leukerbad Torrent

Lawinegevaar 

Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren, in alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren. Deels geldt nog een code ORANJE (3) blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Het gebied van de Wasenalp (Rothwald), garant voor veel sneeuw en vooral ook poedersneeuw. Echter hogerop ook een zeer gevaarlijk gebied. waar recent en helaas ook weer zondag lawine’s voor dodelijk ongelukken hebben gezorgd (off-piste)
Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.366 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier